torsdag 26. august 2010

WTOC 2010, Trondheim


For godt og vel en uke siden ble VM i Trondheim avsluttet.

Norge stilte med følgende lag i Trondheim:

Åpen klasse: Martin Jullum, Halden SK, Kjetil Waaler, Porsgrunn OL, Lars Jakob Waaler, Porsgrunn OL
Paralympic-klassen: Egil Sønsterudbråten, OL Vallset/Stange, Arne Ask, Lierbygda OL, Jan Erik Haug, Østmarka OK.
Lagledere: Ole-Johan Waaler og Geir Myhr Øien.


Her følger et sammendrag av de norske utøvernes uke i Trondheim.

EM ble avsluttet på fredag, men lørdag morgen var de uttatte VM-deltakerne på vei til Trondheim for nye eventyr. Lørdagen ble stort sett tilbragt i bil for VM-deltakerne, mens Kjetil som hadde stått over EM for å lade opp til VM i hjemlig omgivelser, var oppe tidligere på lørdagen. Da vi ankom Quality Hotel Panorama lørdag kveld kunne Kjetil ivrig fortelle at han allerede hadde testet ut den lokale Mac'n og triplet hans tidligere totale antall besøk på City Syd. Søndagen ble stort sett brukt til avslapping, samt en tur innom sprinten i sentrum.

Mandag var det klart for model-løype for første dag av VM, som var lagt til Fredriksten Kristiansten Fort. Løypa startet med 2 tidsposter av det enkle slaget (i forhold til EM). Deltakerne som kom rett fra EM og var vant med 100% kartlesingsposter med skjermer på forskjellige detaljer fikk seg nok en liten aha-opplevelse da de kom til 1. post:

1.post model dag 1.

Post 1 med skjermplasseringer model dag 1.
Posten lot seg imidlertid løse greit når man var kommet over at skjermene ikke kom til å ha like stor innbyrdes avstand som de hadde under EM, og at det her ikke holdt å orientere seg fram til riktig detalj. De fleste norske utøverne greide relativt raskt å omstille seg til denne typen poster, og kom greit fra model-løypa, selv om det selvfølgelig også her ble endel diskusjoner. 

Den norske troppen var dermed positivt innstilt til dag 1av VM. For selv om de fleste kunne ønsket seg mer orientering istedet for teknisk pre-o med linjer, ringsentrering og avstandsmåling, slik det ut fra erfaringene fra modellen tydelig var lagt stor vekt på, så hadde Geir (som for anledning var laglederassistent) fullstendig rett i at "løypa er lagt, og da er det vel revende likegyldig hvordan vi mener det burde vært".

Nervøs stemning i den norske troppen før starten på model dag 1.

Fullstendig kart med løyper og skjermplasseringer finnes her, tidspostene her.

Tirsdag gikk første dag VM-konkurransen av stabelen på ærverdige Sverresborg. Sprint-kvalikken til løperne gikk her 2 dager tidligere, så de nye kartene var blitt nøye studert. Første start var kl 9, hvilket karakteriseres som tidlig for de fleste pre-o-utøvere. De norske utøverne med unntak av morgenfuglene Kjetil og Egil var heldige med trekningen av starttider og startet forholdsvis sent.

På Sverresborg fikk vi servert gode løyper og et meget nøyaktig kart. Undertegnede har selv ikke vært borti et kart som gjennom hele løypa stemte så godt som dette, så her gikk det virkelig an å bruke hele kartet til å løse oppgavene. Linjer og kompasskurser stemte godt, men denne nøyaktigheten var selvfølgelig utnyttet til det fulle av løypelegger i form av tette skjermer, så det gjaldt virkelig å være nøyaktig ved trekking av linjer og måling av ringsentrum. Feilposter var imidlertid lagt klart, og det var på ingen måte noe tull med løypa. Det gode løypene og kartet gjorde at det var svært tett etter første konkurransedag. 8 mann klarte alle 20+2 oppgavene (4 i åpen og 4 i para). Best var Søren Saxtorph, Danmark med 22.5 sekunder på tidspostene (para). I åpen klasse delte Libor Frost, Tsjekkia og Stig Gerdtman, Sverige ledelsen med 27 sekunder på de to tidspostene.

De norske utøverne klarte seg generelt godt på Sverresborg. Lars-Jakob var for alvor med i kampen om medaljene med 1 feil i løypa og 18 sekunder på tidspostene (6.plass). Martin hadde også kun en feil, dog på tidspost, slik at han plasseringsmessig var et godt stykke etter (19. plass). Kjetil hadde en mindre god dag og endte på 3 feil (34.plass). Det var med andre ord meget jevnt, og ingenting var avgjort. I para-klassen var  Egil og Jan-Erik brukbart med med 3 feil (14.og 15.plass), mens Arne (26.plass) hadde en dårlig dag og havnet et stykke etter.

Arne i aksjon på 6.post (kart nedenfor)
Skjermplasseringer post 6.

Fullstendig kart med løyper og skjermplasseringer finnes her, tidspostene her (åpen) og her (para)

Onsdag var igjen klart for modell, denne gangen på Saupstad skistadion, der både NM gikk i 2009 og Prøve-VM i juni. Spesielt de som deltok på prøve-VM var godt kjent i både traseen og med postene som var brukt. Treningseffekten ble dermed ganske begrenset for endel. Likevel ble det en ok gjennomkjøring, og det ga en følelse av overlegenhet å gå rett forbi store klynger med folk som jobbet med posten, et blikk mot skjermene og gå bort å klippe. Det er vanskelig å konsentrere seg skikkelig når man har hatt samme poster tidligere, hvilket tydelig ble vist ved at både Lars-Jakob og Martin klarte det kunststykket å svare feil på en oppgave de hadde hadde klart under prøve-VM.


1. post ga en myk start.
1. post med skjermplasseringer

Fullstendig kart med løyper og skjermplasseringer finnes her, (tidsposter dessverre ikke tilgjengelig).

Torsdag var dagen det hele skulle avgjøres. Løypa var lagt til området sør for Granåsen skistadion, som forøvrig var arena for alle VM-finalene for løperne unntatt sprinten. Løypa målte 2.9km og maksimaltiden var satt til hele 2.45 for åpen-klassen og 2.53 for para-klassen. Denne løypa krevde virkelig sin mann, og kan karakteriseres som ekstrem når det kommer til tetthet av skjermer. Det har dessverre ikke lyktes redaksjonen å hoste opp noen terrengbilder fra avslutningsdagen, men kart med skjermplasseringer burde gi et greit inntrykk. Se f.eks 6. post nedenfor.

6. post dag 2 av VM. Omtrent 1m mellom postene.


Fullstendig kart med løyper og skjermplasseringer finnes her: del 1del 2, tidsposter her (åpen) og her (para))

For de norske utøverne ble den en variabel dag i skogen. Vårt største håp Lars Jakob hadde ingen god dag i skogen, og med fire feil (inkludert en klippefeil) datt han ned til en 14. plass i sammenlagt. Martin, som også var bra med etter dag 1, hadde en bedre dag i skogen, og med to feil jogget han i vanlig stil inn 1 minutt før makstiden. 2 feil denne dagen viste seg å være meget bra, og Martin tok dermed steget opp til 5. plass i sammendraget, og tangerte dermed resultatet fra VM-debuten i Ungarn i fjor. Kjetil hadde også en bra dag i skogen, og med 3 feil hevet også han seg i sammendraget (22. plass). Seieren i åpen klasse gikk til Stig Gerdtmann som hadde alt rett også denne dagen, hvilket er meget sterkt på denne løypa. Sølvet gikk til Lauri Kontkanen, Finland, bronsen gikk til kroaten Ivo Tisljar. 

I para-klassen var det knyttet stor spenning rundt Egil Sønsterudbråtens prestasjon denne dagen. Egil hadde i lengre tid flagget at dette var dagen han skulle få sitt andre fulle hus i karrieren, da resultatet inngikk i lagkonkurransen. Som nevnt ovenfor så var ikke helt trivielt denne dagen, og Egil hadde dessverre ingen god dag i skogen. Med 6 feil falt han ned til 19. plass i sammendraget. For en debutant er ikke det så alt for "gæli", men kjenner vi Egil rett så er han ikke fornøyd med dette. Standardutsagnet om at han skal legge opp hørte vi derimot ikke denne gangen. Jan-Erik, som lå fint plassert etter tirsdagens konkurranse presterte brukbart også idag, og med 4 feil havnet han til slutt på 13.plass i sammendraget. Arne, som ikke hadde noen god førstedag, hevet seg noe og med 3 feil klatret han en plass, og havnet på en 25. plass i sammendraget. Også i para-klassen ble det svensk seier, Ola Jansson vant foran landsmann og EM-løypelegger Lennart Wahlgren. Bronsen gikk til den gladeste dansken i hele Norge denne dagen, Søren Saxtorph.

2. dag av VM teller også i lagkonkurransen. De to beste resultatene i hver av de to klassene teller her for hver nasjon. Med Kjetils 19 poeng og Martins 20, lå det norske laget brukbart an ganske tidlig (bronsemedaljen var innenfor rekkevidde), og da Jan-Erik kom inn med 18 poeng i para-klassen, så det virkelig lyst ut med tanke på bronsemedaljen. Det var en spent gjeng som intenst regnet etter hvert som resultatene tikket inn. Dessverre holdt ikke resultatet helt inn. Sverige tok gullet klart foran Finland og Kroatia, Norge endte som i fjor på den sure 4. plassen. I år slapp vi i hvert fall å sende tilbake noen medalje...

I fjor ble bronsen tildelt Norge, men utøverne kom hjem til en beskjed om at medaljen måtte sendes tilbake grunnen regnefeil. Dette slapp vi i år.Det er verdt å merke seg Ola Jansson har blitt dobbelt verdensmester og dobbel europamester i løpet av en uke. Det er det få i verden som kan skilte med uansett idrettsgren. Presisjonsorienteringsgutta gratulerer!

Blomstervaser og større medaljeskap står trolig på ønskelisten til premiehaien Ola Jansson.

Torsdagskvelden ble brukt til premieutdeling og bankett. Banketten ble av det rolige slaget da det fredag ble arrangert World Tempo Trophy. Dette var et slags prøveprosjekt for pre-o-varianten der løypa kun består av tidsposter. Konkurransen ble arrangert uten feilpostmuligheten. Etter 2-3 uker med mye pre-o var nok mange slitne, men de norske utøverne holdt hodene kalde og var totalt sett klart beste nasjon. I åpen-klassen ble det 2. plass til Lars Jakob, 4. plass til Kjetil og 8. plass til Martin. I para-klassen har vi fortsatt litt å hente med 21. plass til Arne, 34. plass til Jan-Erik og 35. plass til Egil. Vår utmerkede lagledere fikk også prøvd seg denne dagen, og med seier til Ole Johan og 3. plass til Geir i gjesteklassen viser disse at det skal bli hardt å komme med på det norske laget i Temp-o når det blir om ikke så mange år forhåpentligvis blir VM-øvelse. Løypa gikk på Kristiansten (nei, heller ikke denne gangen Fredriksten) festning og bestod av 6 klynger med tre til fire oppgaver på hver klynge. Totalt var det 20 poster. Dagens raskeste ble sølvmedaljør Lauri Kontkanen. Lauri hadde en gjennomsnittlig svartid på 4.75 sekunder per post, hvilket er meget imponerende over en løype på 20 poster. (Som en liten kuriositet opplyses det at samme mann hadde 90 sekunder på to tidsposter under første dag av EM.) Kart med skjermplasseringer er gitt nedenfor.
Temp-o-vinner Lauri Kontkanen, her med siktekompass fra VM 2009. Han hadde neppe tid til å bruke dette under Temp-o-en i Trondheim.

Alt i alt ble VM i presisjonsorientering i Trondheim en suksess. Norge står igjen med 5. plass individuelt og 4. plass i lag konkurransen, akkurat som i fjor. Det er ingen grunn til å være veldig skuffet med det. 4. plass i lagkonkurransen er selvfølgelig surt, men per dags dato så er det akkurat der vi hører hjemme. Det gjøres mye riktig, men det lille ekstra mangler i mange sammenhenger. VM-like konkurranser i hjemlig miljø er én måte å muligens kunne heve resultatene på. Å legge mer innsats i å forsøke å heve kvalitet på de norske konkurransene er et annet tiltak som kan bære frukter. Ser vi til f.eks Finland konkurreres det mye mindre enn vi gjør i Norge, men til gjengjeld er det tilsynelatende mesterskapskvalitet på de fleste konkurransene. Gode pre-o-reviderte kart ligger alltid til grunn og kart med skjermplasseringer etter målgang er en selvfølgelighet i finske pre-o-konkurranser. Finland har ikke stort flere pre-o-utøvere enn Norge, men presterer generelt mye bedre når det kommer til mesterskap...

Alle resultater og kart fra VM er gitt på følgende samleside: http://live.woc2010.com/wtoc/

Til slutt, gratulerer til deg som leser for at du har holdt deg våken gjennom hele dette innlegget. Det loves fra redaksjonelt hold at slike lengder på innleggene vil høre sjeldenhetene til.4 kommentarer:

Geir sa...

Det anbefales å at en titt på adressa.no sitt TV innslag fra pre-o øvelsen under VM: http://www.adressa.no/tv/?id=14490

Martin sa...

Like moro hver gang å se fornøyde Ole Johan vifte med kartet i bakgrunnen.

Anonym sa...

Google translator is the best.. otherwise it would take hours to read this through:P

-man from jyväskylä-

Geir sa...

Why writing in English when everyone can use Google translate...