mandag 18. april 2011

Kontrastens dag i Skåne

Fra lørdagens ypperlige løyper med 21 kartlesingsoppgaver, der hele 18 utøvere hadde alle rett, møtte utøverne søndag en helt annen type løype. Noen behersket overgangen brukbarte, mens flere av de best plasserte fra gårsdagens konkurranse måtte fram med den rød rettepennen. Søndagens vinner ble regjerende verdensmester Stig Gerdtman. Stig hadde 17 poeng av 19 mulige og var med sine 23 sekunder raskest på tidspostene av de med 2 feil. 2 feil hadde også Bernt Gustafsson og Ola Jansson på andre- og tredjeplass.  Når alle de beste i Norden er til stede er det ikke ofte at vinneren i eliteklassen har to feil. Går man videre ned til nummer 18 (som i går var den siste som hadde alle rett) finner man Robert Jakobsson med 14 poeng, altså 5 feil. Det var med andre ord en helt annen spredning enn på lørdag.

Den første delen av løypa gikk på åpne fine sletter med steinrøyser, små kratt og steingjerder som hoveddetaljer. Lange avstander, tette skjermer og varierende nøyaktighet på kartet gjorde dette til en krevende affære. Resten av løypa gikk i skogen, og også her var steingjerder og utydelige detaljer i diffust terreng et gjennomgående moment.

Spesielt terrengtypen i starten av løypa burde være godt egnet for pre-o. Skogsdelen hadde færre spennende terrengdetaljer og dermed endte den ferske løypeleggeren fra Härlöf IF opp med et par mindre gode postdetaljer. I presisjonsorientering er det nå en gang slik at skal man kunne avgjøre om skjermer henger rett med nøyaktighet ned mot rundt en meter, så er man avhengig av å se detaljen man skal ha post på, særlig om kartet ikke er nøyaktig nok til at man kan lese seg inn ved hjelp av rundtliggende detaljer. Postdetaljer man ikke så var dessverre en gjenganger idag, noe som gjenspeiles i feilprosenten på en del poster denne dagen. Likevel, noen klarte seg bra, og det var utelukkende rutine i toppen av resultatlista, så kanskje var det nettopp dette med rutine som måtte til for lykkes denne dagen.

Som arrangør lærer man også av å prøve, og det er ingen enkel oppgave å arrangere en konkurranse i presisjongsorientering, spesielt ikke når man er helt fersk med denne sporten. Dermed, all honnør til Härlöv IF for at de turte å prøve seg på denne orienteringsvarianten. Vi trenger sårt flere arrangørklubber, så vi håper vi får se noen deltakere fra Härlöv IF på konkurranser senere denne sesongen, og at man med noe mer erfaring kommer tilbake som arrangør neste år, for samlingsplassen og rammen rundt det hele var aldeles utmerket.

Søndagens eliteløype

Resultater for klasse E finnes her.

Innspill og kommentarer mottas gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

1 kommentar:

Martin sa...

Synd det ikke kom noe løsningskart denne dagen. Skulle gjerne visst hvordan skjermene hang på enkelte av postene.

En av postene som jeg selv ikke greide, men som de fleste klarte greit var post 5. Jeg må her ha bommet totalt på hvor skjermene hang. Kan noen bekrefte hvordan skjermene hang her? Se kartutstnitt: http://img854.imageshack.us/f/post5.jpg

Jeg trodde skjermene hang som markert med rød, men kan de stemme at de hang som markert blått?

Ellers hadde det vært interessant å vite hvordan de som løste post 2,9,14,16 og 17 tenkte.

Enhver kommentar mottas med takk.