onsdag 24. august 2011

Oppsummering VM i Frankrike

Etter å ha fått summet oss noen dager i mer normal temperatur her i Norge er det på tide på oppsummere årets VM. Sportslig ble det tidenes beste VM sett med norske øyne. Vi tok sølv i lagkonkurransen og Arne tok en 5. plass i para-klassen, med samme poeng som vinneren. I den åpne klassen er kanskje ikke plasseringene så mye å vise til, men det er mange sterke prestasjoner også der, spesielt dag 2. Som tidligere nevnt er konkurransen sterkere enn aldri før i denne klassen, og det har etter hvert blitt svært lite som skiller de beste.
I tillegg til dette vinner Martin TempO og Lars Jakob tar 3. plass. Det er et stort gap ned til nummer 4, så dette lover bra. 


Denne falske posten skapte problemer.
Modellen var denne gangen i undertegnedes øyne en fin gjennomkjøring, men den er også årsaken til at jeg gjør en dum feil på en tidlig post første konkurransedag. Modellen legges gjerne etter at de andre løypene er klare, og kan (bør) til en viss grad vise hva slags oppgaver som venter under konkurransene. Hovedsaklig er vel modellen til for å vise tekniske deler av arrangementet, som rutiner ved tidsposter, spesielle tegn i postbeskrivelsen og detaljer i terrenget osv, men også hvor tett skjermene henger, marginer på falske poster og terreng, samt vanskelighetsgrad på tidsposter. MEN å kombinere fremvisning av tekniske deler av konkurransen med skjermplassering osv. har igjen vist seg vanskelig. Å lage oppgaver som ligner på de man kan møte i konkurransen er ikke så enkelt når terrenget er begrenset. Det er også vanskelig å finne terreng som ligner to konkurransedager. I år la undertegnede for mye vekt på modellen, og før konkurransen var skikkelig i gang var det altså begått avgjørende feil fra min side. Ergerlig i ettertid, men feil strategi er nok riktig ord.


Ikke den beste oppgaven.
Om modellen ikke viste alt for godt hvordan konkurransedagene skulle være, så var i hvert fall konkurransene av jevnt over god kvalitet. Kartet var godt og løypene var gode. I et verdensmesterskap vil det alltid være poster som folk er uenige i, det vil alltid være poster som er meget gode, men det vil nok alltid være poster som er mindre gode. I år var det ikke mange av disse, men det var noen. I mine øyne var post 10 dag 1 en av de mindre gode. Mye har vært sagt om denne posten - noen mener den var klinkende klar, mens andre, som har lagt vekt på andre ting mener det var ren bingo.

Dag 2 var i mine øyne meget god, et bedre terrengområde enn dag 1 og flere gode oppgaver. Det var flere vanskelige, men samtidig helt rettferdige og gode oppgaver som skilte. Kun to stk gikk fullt her, hvilket trolig skyldtes både nerver blant de i toppen og vanskelige oppgaver.

TempOen dagen etter var et verk av Owe og Eva Fredholm. Det åpne terrenget med trær, vegetasjon og kurveformasjoner passet meget godt til tempO og det var en meget god løype som ble servert også her. Det var 45 sekunder i tillegg per bom denne gangen. 

Det var litt dumt at køen ble så lang som den ble og at det dermed tok mange timer før man kom seg ut i. Et tak på rundt 6 deltakere per nasjon bør settes til neste år, og så får de resterende gå ut etterpå utenfor konkurranse. Det var også for dårlig informasjon før start rundt denne konkurransen. Målestokken var denne dagen 1:2500 noe som ikke var informert om på forhånd og de færreste dermed visste om. 

Stasjon 3 TempO (Foto:trailo.it)
Finland herjet i VM-uka og er uten tvil den beste pre-o-nasjonen for øyeblikket. Lauri Kontkanen (gull i åpen og lag) og Antti Rusanen (gull i lag, sølv i åpen klasse og 2. plass i TempO) presterer utrolig bra hvert eneste år. Det kan fort bli en tur til Finland før neste års VM i Skottland for å lade batteriene sammen med de beste finnene og prøve å presse ut det lille ekstra som skal til for å få en norsk individuell medalje.  

Og forresten, om noen skulle være i tvil om det - det var vanvittig deilig å slå svenskene!



Se forøvrig artikkel om Geirs VM-debut fra Eidsvoll Ullensaker Blad
En rekke bilder fra VM finner du her.
Oppsummering fra lagleder Ole-Johan finnes på hans blogg.
Kart og resultater er som vanlig å finne i arkivet.

Ingen kommentarer: