fredag 17. april 2015

Er o-teknikken din styrke?

Anne Margrethe Hausken 2008
For å bli en god o-løper må
både den fysiske formen og
o-teknikken være på plass.
Hvem som vinner et o-løp bestemmes av to hovedfaktorer, fysisk form og o-teknikk. Hva som er mest avgjørende kan sikkert diskuteres, men det som er sikkert er at det er vanskelig å vinne selv om formen er på topp hvis o-teknikken er heller begredelig og motsatt. Det å teste den fysiske formen kan gjøres på mange måter, men hvordan tester man den o-tekniske formen?

Test av den o-tekniske formen er utfordring da dette i stor grad dreier som om å løse nye og ukjente oppgaver raskt og presist. Løpes samme o-løypa flere ganger vil man automatisk få en forbedring, da man husker mer og mer av løypa fra foregående gang.

Da det er vanskelig å måle sin o-tekniske form/evne med konkrete tall og enheter ender det ofte opp med en subjektiv vurdering. Derimot ved å kun teste sine o-tekniske ferdigheter mot andre vil man få en pekepinn på hvordan en løser o-tekniske utfordring i forhold til andre. Da intensitet/puls også er den avgjørende faktor for hvor godt man orienterer vil en ren o-teknisk test aldri bli helt relevant i forhold til en konkurransesituasjon. Det er en kjensgjerning at alle erfarne o-løpere greit vil finne frem med minimalt med bom dersom man går pent og rolig igjennom ei løype.

Hvordan kan man så teste en o-tekniske formen?

I pre-o benyttes kart og kompass til å bestemme
hvilken skjerm, om noen, som stemmer
overens med kart og postbeskrivelse
Det er sikkert flere svar på dette spørsmålet, men en mulighet er å prøve seg i ei pre-o-løype. I ei pre-o-løype vektlegges kun det o-tekniske momentet, samtidig som man får kjenne på konkurranseinstinktet og den spenningen det gir å få et kart i hånden.

I forbindelse med flere av vårens større o-løp vil det helt uformelt bli mulig å teste sine o-tekniske ferdigheter i ei pre-o-løype. Første mulighet er allerede førstkommende helg under Norwegian spring. Her vil man under lørdagen har muligheten til å prøve presisjonsorienterings svar på sprint, nemlig TempO.

Regjerende verdensmester i TempO, Martin Jullum har lagt ei TempO løype rundt arenaen hvor hvem som helst kan møte opp å prøve TempO gratis. For de som ikke helt kjenner grenen TempO beskriver arrangøren opplegget på følgende måte:
I TempO er det et antall postklynger med 5 skjermer (A-E). Ved hver postklynge får man utdelt et sett med kartlesingsoppgaver. Hver oppgave består i å finne ut hvilken av de 5 skjermene som stemmer med sentrum av sirkelen på aktuelt kartutsnitt så raskt du kan – akkurat som tidsposter i vanlig pre-o. Svarer du feil får du et straffetillegg til tiden. Utøverne rangeres etter totaltid + straffetid.

Under kan du se en video av hvordan en TempO / tidspost fungerer.


Mer info om TempO tilbudet er å lese her.

Videre vil det bli mulig å prøve den tradisjonelle pre-o øvelsen som ikke går på tid under Pinseløpene både på Hedmarken og på Kongsberg. Dette vil også være et gratis tilbud til løpere som ønsker en ekstra o-teknisk utfordring. En liten forhåndsomtale av pre-o-tilbudet under Pinseløpene på Hedmarken er å lese her.

Både tilbudet under Norwegian Spring og Pinseløpene er gode muligheter for å teste dine o-tekniske ferdigheter, samtidig som du får et nærme inntrykk av hva pre-o er. Hvorfor ikke utfordre en venn, en klubbkompis, mamma, pappa, søster, bror, sønn, datter eller andre til å se hvem som er den beste kartleseren? Her stiller alle i samme klasse uavhenging av kjønn og alder. Det er mulighet å velge mellom to vanskelighetsgrader B/N og A.

Velkommen til et uhøytidelig og enkelt opplegg der du er som verken koster mye tid, krefter eller penger!
Pre-o er god o-teknisk trening. Kom og prøv!

Ingen kommentarer: