torsdag 2. april 2015

Sesongåpning i Skåne

Etter mange timers kjøring ankom vi fredag kveld Ystad som var arena for årets første pre-o konkurranse. Malmö OK arrangerte denne kvelden natt preo i sandskogen ved det gamle regementsområdet. 50 personer stilte med fulladde hodelykter klare for å jakte på poster i en åpen og fin sandskog. Skulle lykta slukne før man nådde mål, skulle det gått gjøres å gå seg bort, da løypa fulgte ei lysløype med tente lykter.

Nattens eliteløype startet med 3 tidspost oppgaver rett ved samlingsplass, før man ble sendt ut på ei 2 kilometer lang løype med 20 poster. Løypa kan betraktes som ei krevende nattløype, noe som blant annet kan sees av resultatlista ved at det kun var en person som fikk alle postene korrekt. Ser man på svarprosentene ser man at det spesielt var første og sjuende post som folk hadde problemer med. På disse postene var det kun 6 av 31 deltakerne som greide å prikke inn rett svar. Post 1 hadde kanskje være en "grei" post på dagtid, men på natten gjorde avstanden inn til posten samt at refleksen kun stod 2-3 meter feil det til en tøff avgjørelse å falske denne posten. Generelt kan løypa oppsummeres som ei god kartlesingsløype, som kanskje favoriserte de med ekstra god lykt.
Første post var kanskje løypas mest krevende post
Vinner av eliteklassen i nattkonkurransen ble konkurransens eneste finske deltaker Ari Tretsunen som representerer Tuusulan Volma-Velkot. Han var den eneste som hadde samtlige 20 poster korrekt. Lennart Wahlgren, Rehns BK ble nummer to, mens Widar Taxth Løland, IL Express ble nummer tre. Begge med kun en feil. At Widar greide seg med kun en feil er meget imponerende med tanke på at han måtte løse de siste postene i lyset fra andres lykter, da hans egen lykt ble svart litt over midtveis i løypa.

Etter noen timers søvn var det klart for helgens andre konkurranse som fant sted rett sør for Åhus. Her hadde den rutinerte arrangementsstaben til OK Pan-Kristianstad lagt ei fin kartlesningsløype i den flott strandskogen. Også denne dagen ble konkurransen innledet med tidsposter, før eliteklassen skulle bryne seg på 20 poster. Postene var lagt på tydelige detaljer og en skjerm på hver detalj, noe som resulterte i at veldig mange "gikk fullt". Posten som de fleste bommet på var 4. post, som var sør på en kolle. Denne posten var det mange som falsket da de mente skjermen stod på hjelpenesen nedenfor kollen. Arrangøren ble oppfordret til å sjekke denne posten litt nærmere, noe som resulterte i at arrangøren valgte å stryke posten. Dermed ble det tilslutt hele 25 stykker som fikk alle de 19 tellende postene korrekt.
Den blå stjernen markerer stedet hvor mange oppfattet at aktuell skjerm for post 4 var plassert.
Suverent rasket av de 25 med alle rett var Marit Wiksell, Stora Tuna OK, med kun 5 sekunder på to oppgaver. Med dette var hun hele 7 sekunder raskere enn de tre som delte andre plassen. Dette var Sigurd Dæhli, Løten o-lag, Michael Johansson, Vänersborgs SK og Rolf Karlsson Surahammars SOK. Av de 45 deltakere i Eliteklassen hadde over halvparten alle rett, så spørsmålet er da om løypa kanskje var litt i letteste laget?
Tidspost skjermene i elite-klassen lørdag
Post E7 og A8
Post E13 og E14
Post E18 og A16
Søndag ble årets første konkurranse i Elitserien og A-cupen arrangert av Ringsjö OK, fra Östre Nyrup. Konkurransen gikk i et skogsterreng bestående både granskog, blandingsskog og bøkeskog, hvor stiene/vegene hadde blitt stedvis veldig bløte etter nattens og morgenens regnvær. Noe som gjorde fremkommeligheten ekstra krevende for de som kjørte rullestol.

Løypa var meget krevende og det var kun Stig Gerdtman, Vingåkers OK, som greide å svare rett på samtlige 19 oppgaver i elite-klassen. Dagens kart hadde 5 meteres ekvidistanse noe det går lengre og lengre tid mellom hver gang blir bruk i pre-o. Dette førte til at man fikk følelsen av at en del terrengdetaljer manglet på kartet. Dermed ble det spesielt viktig å bestemme hvordan karttegneren hadde trukket høydekurvene. Det var god variasjon i oppgaver, både med tanke på type oppgaver og avstander. Resultatlista viser at det ikke var noen poster med veldig lav treffprosent, men at feilene fordelte seg relativt jevnt utover postene.

Vinner av årets første elitserie konkurranse ble som nevnt Stig Gerdtman, foran Marit Wiksell og Jens Andersson, OK Roslagen. Marit og Jens var de eneste på 18 poeng, mens det var mange på 17 og 16 poeng. Beste nordmann ble denne dagen Geir Myhr Øien, Eidsvoll o-lag på en 14. plass, med 16 poeng. Dette var plassen foran Arne Vilberg, Lillomarka o-lag.
Søndagens premiebord: Ingen av disse fine premien ble med over grensen til Norge 
Etter avsluttet konkurranse var det å sette kursen nordover igjen etter en flott helg i Skåne. Takk til helgens arrangører for tre fine konkurranser.

Kart og resultater fra helgens konkurranser er å finne i arkivet.

Linker til noen artikler om helgens konkurranser:
orientering.se: PreO säsongen inledd
Orientering och foto: PreO säsongen inledd
Ringsjö Orienteringsklubb: Tuffa Preobanor i Nyrup!

Ingen kommentarer: