Sessvollmoen er et militært øvningsområde og består av et utall kjørespor/stier og groper. Grunnet det store antallet stier egner området seg godt for fellesstart, ettersom man ikke er låst til en eller to bestemte traseér. Når startskuddet gikk delte feltet seg raskt i to, de som valgte å gå løypa «riktig vei» i forhold til postnummerene, og de som valgte å gå motsatt vei. Når man kan ta postene i fri rekkefølge blir det en ekstra utfordring å stemple i riktig rute, for å unngå dobbelklipp eller postnummer stokking.
Kartet i elite klassa |
Som normalt er etter en konkurranse ble det også nå en del diskusjon om løype og postplasseringer. De to postene som bød på mest diskusjon var 9. posten og 3. tidspost. Diskusjonen rundt 9. posten gikk i hovedsak på bruk av postbeskrivelsen. Slik postbeskrivelsen var brukt er etter reglene ikke en lovlig bruk av postbeskrivelsesfeltene. Det som var løypeleggerens mening med postbeskrivelsen var «mellom stimøter». Hvis man skal tolke postbeskrivelsen helt eksakt sier den følgende: «sti møte mellom». Det å ha en post mellom et stimøte er ikke teknisk mulig, og dermed burde ikke denne postbeskrivelsen ha vært benyttet. Det ble lagt inn klage på denne posten, men ettersom det ut fra ringsentrering og postbeskrivelsen ikke var noen overhengende tvil om hva som var løypeleggers mening med posten, ble den foreslått beholdt. Det ble ikke lagt inn noen protest på denne avgjørelsen, og dermed ble posten gjeldende.
Kart og postbeskrivelse for 9. post |
Diskusjonen rundt 3. tidspost gikk på om postbeskrivelsen kunne benyttes eller ikke. Postbeskrivelsen var nordre kant av åpent område. Innenfor postringen var det flere kanter av det gule området som lå nord for der den riktige posten var plassert. Dersom norde del hadde vært benyttet i stedet for nordre kant hadde posten vært i henhold til reglene, for da ville ringsentreringen ha bestemt hvor på den nordre delen posten skulle ha vært. Bruke av kant skapte en del usikkerhet, men også denne posten ble foreslått godkjent ettersom det ut fra ringsentreringen og skjermplasseringen kun var en post som kunne være riktig. Det kom heller ingen skriftelig protest på dette, og dermed ble alle 20 postene tellende.
Resultatlista viser at det ble en tett konkurranse med 3 stykker som hadde fullt hus, og to stykker som bare hadde en feil. I tillegg hadde 5 stykker 18 poeng (av 20 mulige). Raskest av de med 20 poeng var Martin Jullum med 10sek, på 3 tidsposter. Bak han kom Geir Myhr Øien og Martin Aarholt Waaler med henholdsvis 28 og 34 sekunder. Dette viser at bruk av en skjerms poster gir nok av utfordringer, og at man ikke nødvendigvis trenger 100 poster for å få til ei bra Pre-o løype.
Spesielt hyggelig er det å se at Martin Aarholt Waaler fikk fult hus. Martin W. har tidligere stort sett konkurrert i A-klassen, men har nå på slutten av sesongen vist at han også kan hevde seg i Elite-klassen. Martin W. har hatt en veldig bra utvikling denne sesongen. Han vant bl.a. A-klassen under temp-o konkurransen i Sälen, og tok en etappeseier i A-klassen under den 2-etappen av O-ringen. Sammenlagt ble det en 4. plass under O-ringen. Det blir spennende å følge med på Martin W. sin utvikling kommende sesong. Kan han true sin far og farfar i Norgescupen neste år?
Martin Waaler under fjorårets NM i Trondheim. Foto: OL Trollelg |
Sesongavslutningen var også avslutingen på Norgescupen. I eliteklassa var det Lars Jakob Waaler, Porsgrunn O-lag som ble soleklar vinner. Han fikk totalt 7 tellende (av totalt 9 tellende) 12-poengere. I 2010 har det også vært en egen A-cup som også ble avsluttet på søndag, og den var det Liv Horntvedt fra Lia IL som vant.
Selv om pre-o-sesongen er avsluttet i Norge går de norske utøverne ikke i dvale av den grunn. Allerede neste helg reiser en stor norsk tropp til den svenske Elite serie avsluttningen i Halmstad.
Takk til Skogkarenes Klubb Romerike for et fint arrangement, og et stort premiebord. Artig med premie med 50-års aldersgrense!