tirsdag 27. august 2013

Pre-o på Aklangen

I helgen arrangerte Fossekallen IL to pre-o-konkurranser fra Aklangen like utenfor Hønefoss, samme sted som samme klubb arrangerte pre-o for 2 år siden. Det er fjerde året på rad at den lille klubben Fossekallen arrangerer pre-o i begynnelsen av høst-sesongen.

Som nevnt gikk løpet fra Aklangen, som er kjent som et flott orienteringsterreng. Løpet gikk på et ordinært o-kart fra 2011, som dessverre ikke var blitt noe pre-o-revidert til konkurransen. Det var klart og tydelig opplyst i PM og på samlingsplass at det var klare svakheter med kartet og at det var tatt hensyn til dette i løypeleggingen, spesielt når det gjaldt falske poster. Likevel fikk deltakerne store problemer med å løse oppgavene, spesielt første dag. Noen valgte strategier som ignorerte større kartfeil, mens andre valgte å falske mange poster da kartet ikke stemte, andre igjen valgte å sjonglere litt mellom å stole på kartet og være veldig rund i kantene. Resultatmessig var det uansett ingen som traff spesielt godt.

Arne Vilberg gikk til topps på søndagens konkurranse.
Når resultatene ble telt opp, var det Odd Håkensen som hadde den beste poengsummen med 15 av totalt 20 poeng og best tid på tidspostene, nummer 2 Martin Jullum hadde også 15 poeng, mens Egil Sønsterudbråten på 3. plass hadde best tid av de med 14 poeng. Med så mange lave poengsummer ble det naturlig nok mange diskusjoner i etterkant og teknisk delegert Knut Ovesen så det som nødvendig å ta en liten gjennomgang av fasiten i plenum. Noen ble klokere av det, andre ikke. Det ble uansett ikke lagt inn noen protester og vinner Odd Håkensen applaudert fram. Da de offisielle resultatene ble publisert tirsdag var fasiten blitt endret fra Z til B på post 6, men da ingen hadde svart Z og så og si alle hadde svart B endret ikke dette resultatet noe.

Undertegnede deltok ikke på søndagens konkurranse, men rapportene sier at både kart og løyper holdt noe høyere kvalitet denne dagen. Arne Vilberg gikk her til topps med 18 av 20 mulige poeng. Lars Jakob Waaler hadde samme poengsum, men hadde dårligere tid på de to tidspostene. Selv med en noe laber dag første dag for nevnte Waaler gikk han altså til topp sammenlagt.

Takk til Fossekallen IL for arrangementet. Vi håper å komme tilbake til konkurranser neste år og at det da kanskje også blir tid til å revidere konkurransekartet litt.

Kart og resultater er på plass i arkivet.

mandag 19. august 2013

Lierbygda 2-dagers

I helgen arrangerte Lierbygda o-lag 2-dagers pre-o konkurranse fra parkeringsplassen på Spiralentoppen, retten ovenfor Drammen sentrum. Løypelegger Arne Ask hadde lagt to varierte og spennende løyper.

Lørdagens løype gikk gjennom Drammens friluftsmuseum , som består av en lang rekke bygninger som skal illustrere tidligere tiders gårdsdrift. Friluftsmuset er et populært turområde, noe som føre til at det var mye folk langs løypa. Løypa som bestod av tilsammen 20 poster var ei variert løype, som bestod av både kartlesing og bedømmningsposter. Oppgavene var lagt på både det brune, blå og svarte kartbildet. Det var ingen som greide å prikke inn alle de 20 oppgavene, men samtidig var det ingen poster som hadde veldig lav treffprosent, noe som beviser at oppgavene var fullt løsbare. Etter målgang var det to relativt greie tidsposter, selv om det var en del som fikk en bom.
Lørdag var det flotte forhold for pre-o
Bosse Sandström, Stängnäs AIS, knep seieren med 1 sekunds margin foran Widar Taxth Løland, Lia IL. Begge hadde 1 feil, noe som også Kjell Ingvaldsen, Fet IL, og Ole Arnt Skaaraas, OL Vallset/Stange hadde. A-klassen ble vunnet av Gerd Yttervik foran Liv Horntvedt, begge Lia IL. Gerd og Liv hadde sammen med Per Stålnacke, Hølen IK, alle de tilslutt 13 tellende oppgavene korrekt, etter at 3. posten ble strøket. B-klassen ble vunnet av Berit Wiik, NERO.
Egil Sønsterudbråten trives i pre-o løypa
Mens lørdagens konkurranse gikk i strålende solskinn, hadde regnværet ankommet Drammen på søndag. Søndagens løype gikk fra samme samlingsplass som på lørdag, men i en litt annen trase. Løypa startet med en oppgave på parkeringsplassen, før løypa forsvant inn i skogen. Det var også søndag ei variert løype med til sammen 20 poster. Det var den første posten i elite klassen som skapte mest problemer, da ulike bedømmingsmetoder gav ulike svar, noe som resulterte i at arrangøren valgte å stryke posten.
Søndag hadde regnet kommet til Drammen
Den som taklet søndagens elite-løype best var Lars Jakob Waaler, Porsgrunn o-lag, som hadde alle rett, og kun 5 sekunder på tidspostene. Med kun 5 sekunder på tidspost både lørdag og søndag, var han helgens desidert raskeste på tidspost. Ytterligere to person hadde alle de tilslutt 19 tellende postene korrekt. Dette var Widar Taxth Løland og Arne Viberg, Lillomarka OK, på henholdsvis 2. og 3. plass. Vant A-klassen gjorde Knut Terje Ovesen, Lardal o-lag.

Sammenlagt ble det en klar seier til Widar Taxt Løland, som var 2 poeng foran nummer to Lars Jakob Waaler. Nummer tre ble Eva Björkman, OK Tyr. Det ble meget tett om de to siste plassene på pallen, da det var hele 6 stykker som hadde 36 poeng etter to konkurranser, så her var det tidspostene som avgjorde. Sammenlagt seieren i A-klassen gikk til Liv Horntvedt, foran Per Stålnacke.

Søndag ble parkeringsplassen på Sprialtoppen også benyttet som parkeringsplass for Drammensløpet. Dette gjorde at det var mulig å delta på både o-løp og pre-o på en og samme dag. Denne kombinasjonen ble benyttet til å arrangere "Presisjonsorienteringens dag", der det var mulig for prøve pre-o. Lone Brochmann, integreringskonsulent i NOF, hadde en prøve-på stasjon på vegen mellom samlingsplassen for Drammensløpet og parkeringsplassen, slik at o-løperne kunne teste ut en pre-o oppgave på vei tilbake til bilen. Dessverre gjorde regnet at det var veldig få som benyttet sjansen til å gå ei hel pre-o løype.
Noen trosset regnet og tok utfordringen og testet pre-o,
her på søndagens tidspost
Kombinasjonen av pre-o og o-løp fra samme sted er en fin kombinasjon som flere arrangører bør se på muligheten for. Første dag av årets Norwegian Spring var også et eksempel på at man kan benytte samme område til både o-løp og pre-o på en og samme gang.
Undertegnedes løype og veivalg fra Drammensløpet.
For større kart, trykk på kartet. 
Takk til familien Ask og Martin Jullum for to fine konkurranser.

Kart og resultater er å finne i arkivet.
Martin var ute med kameraet på telefonen lørdag og tok opp følgende video.
Flere bilder fra helgens konkurranser finnes her.

søndag 11. august 2013

Pre-o på Finnskogen

I helgen arrangerte OL Vallset/Stange med det velkjente løypeleggerteamet Odd Håkensen og Ole-Arnt Skaaraas tre pre-o-konkurranser på Finnskogen med base på Finnskogen Turist- og Villmarkssenter etter kart lånt av den lokale klubben Grue IL.
Tidsposter dag 2
Lørdag formiddag var det individuell pre-o-konkurranse halvannnen kilometers gang fra Villmarkssenteret. Løypa gikk i et hytteområde på et forholdssvis ferskt sprintkart. Til tross for at kartet var ganske nytt var det på forhånd opplyst om at det ikke holdt helt topp standard. Det var en variert løype både med noen kartlesingsposter, men også en god del bedømmingsposter da terrenget ikke hadde så mange gode kartlesingsområdet å by på. Det ble en krevende affære der, den som klarte utfordringene best på denne konkurransen var svenske Erik Lundkvist  med alle rett og 6 sekunder på de to tidspostene. Nr 2 ble Arne Ask med samme poengsum og 11 sekunder. På 3 og 4. plass fulgte Martin Jullum og Lars Jakob Waaler med 1 feil og henholdsvis 4 og 5 sekunder. A-klassen ble vunnet av Gun Andersson, mens B/N-klassen ble vunnet av Kristin Karlsstad.

På ettermiddag var det klart for 2-mannsstafett. Her var det i tillegg til rene klubblag satt opp en del mikslag. Hver etappe bestod av samme løype på 10 poster etterfulgt av 2 tidsposter og gikk i likhet med konkurransen tidligere på dagen på et sprintkart i et hytteområde. Her var det Rehns BK med Elisabeth og Rolf Karlsson som gikk til topps, etterfulgt av mikslagene Falkenbergs OK/ Kungälvs OK og Lia IL/ Skärmen OK, alle med 17 poeng av 18 mulige etter at post 2 ble strøket av arrangøren da kartet var svakt slik at ulike løsningsmetoder ga ulike svar selv om det var god avstand mellom skjermene - en ryddig avgjørelse. Konseptet fungerte godt og det ble en fin ettermiddagsøkt. Det er lenge siden det ble arrangert stafett i pre-o i Norge, så det var moro at Vallset/Stange prøvde seg på dette! En avskjerming slik at man ikke så tidspostene når man står i tidspostkøen eller flytting av køen lenger bak og opproping av en og en til venteplass der man kan se tidspostene er dog et tips til fremtidig arrangører da det fort kan bli ulike forutsetninger ut i fra hvor lenge man står i tidspostkø.

Sammenlagtvinner Erik Lundkvist
På søndag hadde arrangørene lovet en helt annen terrengtype og mer ren kartlesing - og det fikk vi også! I en kompakt løype på kun 700m (som startet med et 300 meters transportstrekk til førstepost) ble vi møtt av et flott pre-o-terreng med mye fin kurvelesing. Kartet som var fra 1999 og hadde 5m ekvidistanse var naturlig nok noe grovt. Kartet var pre-o-revidert, men det var fortsatt en del skjevheter slik at det ikke var det lureste å legge særlig vekt på retninger og linjer, noe som skapte problemer for en del. I den kompakte og krevende løypa var det flere som fikk problemer med tiden og det var heller ingen som greide alle de 20 oppgavene. Den som greide seg best i Eliteklassen var denne dagen Jan-Erik Haug med én feil. På 2. plass kom Erik Lundkvist, mens 3. plassen gikk til Torbjørn Lentz, begge med 2 feil. I A-klassen gikk Gun Andersson til topps igjen, mens Berit Wiik vant B/N-klassen. Arrangørene hadde lagt opp til sammenlagtpremiering og der gikk Erik Lundkvist til topps foran Jan Erik Haug og Arne Ask på delt 2.plass. Martin Jullum ble nr 4 og Lars Jakob Waaler nr 5. I A-klassen vant ikke overaskende Gun Anderson, mens B/N-klassen ble vunnet av Daniel Stålnacke.

Løypelegger 1 og teknisk delegert
Vi takker OL Valsett/Stange med Skaaraas, Håkensen og Sønsterudbråten i spissen for en fin pre-o-helg på Finnskogen. Spesielt var søndagens terreng meget flott - all honnør til Vallset-gjengen for å ha funnet fram til sånt terreng. Det er liten tvil om at det er fint pre-o-terreng på Finnskogen, men kartkvaliteten er som så ofte ellers en utfordring. For arrangørene som hadde 3 områder å legge løyper og revidere kart i, halvannen time kjøring hver vei og forrige arrangørjobb for kun 2 måneder siden under Mjøs pre-o så blir det selvsagt ekstra vanskelig å få tid til alt.

Kart og resultater fra helgens konkurranser finnes i arkivet (vil bli oppdatert når dagens resultater er på nett).

fredag 2. august 2013

Marko Määttälä vant O-Ringen 2013

Marko Määttälä vant
Pre-Elit
Etter 5 etapper var det Marko Määttälä fra Kaustisen Pohjan-Veikot, Finland, som kunne strekke armene i været å feire seieren i klassen Pre-Elit under O-Ringen 2013. Har var ett poeng foran nummer to, Jens Andersson fra OK Roslagen.

Årets utgave av O-Ringen ble arrangert i Boden i Nord-Sverige. Sist O-Ringen ble arrangert i Norrbotten var i 1982, og da var det Luleå, ca. 30 kilometer sør for Boden, som huset C-orten.

Første etappe av O-Ringen pre-o 2013 gikk i Sävastklinten, ca. 6 kilometer sør for o-campen. Her fikk vi servert ei meget krevende kartlesningsløype i et meget detaljrikt terreng. Kartet var et "vanlig" o-kart som var noe pre-o revidert og forstørret til 1:5000. Dette medførte at kartet ikke fikk fram alle detaljene i terrenget like godt som man kanskje kunne ønske seg. En av utfordringene var derfor å finne ut av hvilke detaljer som var med på kartet og ikke. Løypa var kuppert til å være ei pre-o-løype, og gikk stort sett i en lang motbakke. På grunn av mye stigning hadde deltakerne fått et tillegg på 10 minutter på makstiden, som i utgangspunktet kun var på 83 minutter, da løypa kun på 740 meter. Selv med dette tillegget var det mange som hadde problemer med å greie maksimaltiden.
Åpningssermonien

Post 16 og 17 under 1. etappe
bød på krevende kartlesing
Mange av deltakerne begynte nok å stusse når den en falske posten etter den andre kom på rad og rekke. Ikke mindre enn 9 falske poster på rad er ikke vanlig, i ei løype som hadde hele 11 falske poster. Postene 16 og 17 var to av postene som bød på spesielt krevende kartlesing. Disse postene satt på en meget bratt og knudrete kolle, noe som gjorde det vanskelig å bestemme hvor skjermene satt, eller skulle sitte.

Ingen greide å prikke inn alle de 20 postene, men Martin Fredholm var den som taklet utfordringene best, og var den eneste med 19 poeng. Tre stykk hadde 18 poeng: Marko Määttälä, Anna Råberg og Jens Andersson. Det ble ingen god dag for de norske deltakerne. Geir Myhr Øien ble beste nordmann på en 9. plass, med 17 poeng.

Etappe 2 ble gjennomført noen få kilometer lengre nordøst, nærmere bestemt på Åberget Fort. Åberget Fort var også arena for den tredje etappen. Terrenget for etappe 2 var ganske forskjellig fra første etappe, med slakere terreng formasjoner, åpnere terreng og enkelte forsvarsverk. Løypa hadde også denne dagen sine utfordringen, og det er nok den andre tidsposten og post 11 i elite-løypa som felte de fleste. Kartet rundt post 11 var ikke 100%, noe som gjorde at mange valgte å falske denne posten.

Mens det ikke var noen som greie å få full pott på den første etappen, var det under denne etappen fem stykker som hadde alle de 20 postene rett. Best av disse var Jens Andersson, som var den eneste med alle rett som hadde rett på begge tidspostene. Marit Wiksell ble nummer to, mens Lars Jakob Waaler ble nummer tre. Videre var det tre nordmenn som kun hadde en feil: Ole-Johan Waaler (10), Martin Aarholt Waaler (11) og Ole Arnt Skaaraas (17). Sammenlagt etter 2 etapper ledet Jens Andersson, mens Lars Jakob Waaler og Geir Myhr Øien var de to best plasserte nordmennene, med henholdsvis 8. og 11. plass.

Samlingsplass for etappe 2 og 3 var ved Södra Åbergsfortet
Etter en hvile-/aktivitetsdag var det klart for den tredje etappe som også gikk fra Åberget Fort. Terrenget på den tredje etappene var naturlig nok mye det samme som under andre etappe, men inneholdt en god del mer steiner og skrenter. Spesielt første halvdel av løypa var krevende, med kartlesing i et meget knudrete terreng, med noe begrenset sikt. Det strålende solskinnet gjorde at kontrasten mellom sol og skygge ble veldig stor, slik at skyggepartiene i skogen ble veldig mørke. Når man skulle avgjøre hva som var tegnet som stein, høydepunkt, o.s.v. i disse partiene ble dette ekstra krevende. Den siste halvdelen av løypa gikk i et mer oversiktlig terreng.

Etappeseieren i elite-klassen ble delt mellom til Marko Määttälä og Bosse Sandström, som var de eneste som hadde rett på alle de 20 postene. Begge hadde også 11 sekunder på de to tidspostene. Beste nordmann ble Widar Taxth Løland som kun hadde en feil, og ble med det nummer 4. Etter tre etapper tok Marko Määttälä over ledelsen, mens Jens Andersson nå lå på 2. plass.  Geir Myhr Øien og Lars Jakob Waaler lå etter to etapper på 8. og 10. plass, mens Martin Aarholt Waaler klatret til en 12. plass.

Fjerde etappe gikk på Rödberget fort, som er en av de fem store fjellfestningene rundt Boden. Samtlige fort rundt boden ble lagt ned i løpet 1990-tallet, og Rödberget fort er i dag et museum. Den fjerde etappe foregikk opp på selve fortet, og bød på en god del kartlesing av menneskeskapte installasjoner og formasjoner. Løypa var relativt kort, 800 meter, og med en 17 poster ble maksimaltiden kun 75 minutter. Det var veldig flott utsikt fra flere partier av løypa, riktignok for de som tok seg tid til å nyte denne. Første post i elite-løypa var noe så utradisjonelt som ende av et jernbanespor. Fra utøvernes posisjon var det ikke mulig å se selve jernbanesporet. Jernbanesporet sin funksjon hadde vært å forflytte en stor lyskaster.
Post 7 i elite-løypa under etappe 4 på Rödberg fortet.
Hele 8 stykker gikk fullt på en fjerde etappe, og raskest av disse på tidspost var Marit Wiksell, som var ett sekund foran Koji Chino fra Japan. Fire nordmenn hadde kun en feil i løypa, men alle disse bommet på den siste tidsposten og kom dermed et stykke ned på resultatlista. Beste nordmann ble Lars Jakob Waaler på en 15. plass. Etter fire etapper ledet fortsatt Marko Määttälä foran Jens Anderson, men Jens tok innpå et poeng på Marko, så foran finalen hadde begge 72 poeng. To nordmenn lå inn på topp ti foran finalen: Geir Myhr Øien på 9. plass og Lars Jakob Waaler på 10. plass.

Femte og siste etappe gikk Slumpberget, rett nord for Rödberg fortet. Terrenget her minnet mye om terrenget på den andre etappe, men inneholdt stedvis noe mer stein. Finale etappen ble gjennomført som omvendt jaktstart, slik at Marko Määttälä startet til slutt. Løypa inneholdt 20 poster, og var krevende. Dessverre var ikke kartet like godt alle steder, noe som gjorde oppgaveløsningen ekstra utfordrende. Spesielt tidspostene felte mange, da det man skulle tro var tegnet som steiner var tidvis var tegnet som høydepunkter, andre ganger steiner. Den største utfordringen var dermed å finne ut av hva som var stein og høydepunkt. Noe som førte til at ikke flere enn 5 stykker i eliteklassen greide å ha begge tidspostene korrekt.

Ole-Johan Waaler ble beste
nordmann under 5. etappe
I elite-klassen var det kun en som hadde alle de 20 oppgavene korrekte finaledagen, og det var sist startende Marko Määttälä, som med det sikret seieren i årets utgave av O-Ringen. Marko vant dermed med et poeng på Jens Andersson. Marko var en av de mange som slet med å få på plass tidspostene denne dagen, og fikk to bom på tidspost, men det holdt likevel til seier. Tredje plassen gikk til Marit Wiksell. Ole-Johan Waaler var den nordmannen som gjorde det best på finale etappe, med 2 bom, og ble med det nummer 8. Sammenlagt ble Lars Jakob Waaler beste nordmann på en 10. plass, mens Geir Myhr Øien fulgte på plassen bak. Martin Aarholt Waaler ble nummer 16, mens Ole-Johan Waaler gikk forbi Widar Taxth Løland med en god siste etappe, slik at disse tilslutt ble nummer 20 og 23.

I A-klassen ble det en meget klar sammenlagtseier til Kjell Larsson, OK Pan-Kristianstad. Han var hele 3 poeng foran Jouko Virta, Oskarströms OK, på andre plass. Nummer tre ble Göran Winblad, Rehns BK. Beste nordmann i A-klassen ble Per Stålnacke, Hølen IK på en 18. plass, mens Liv Horntvedt, Lia IL ble nummer 20.

Løypelegger Nils-Olov Andersson, og teknisk delegert Ove Fredholm har lagt ned et stort arbeid i forbindelse med årets O-Ringen. Disse to har vært løypelegger og teknisk delegert for alle de fem konkurransene. Det å legge løyper til 5 konkurranser på ei uke er meget krevende, men både Nils-Olov og Ove gjennomførte dette med glans. Det var fortsatt noe å hente på topp kartkvalitet, men kartene holdt jevnt over en OK standard. Flere og flere pre-o konkurranser avholdes i dag på sprintkart, da disse jevnt over er mer nøyaktige enn ordinære o-kart, men under O-Ringen fikk deltagerne bryne seg på kart etter ISOM standarden, med 5 meters ekvidistanse.  

Kart og resultater er å finne i arkivet.

Neste år arrangeres O-Ringen for femtiende gang, og stedet er Skåne, med Norra Åsum rett sør for Kristianstad som O-Ringenstad. Skåne er blant annet kjent for sitt flott kystterreng, så vi ser allerede nå med spenning frem til neste års utgave av O-Ringen.