I helgen ble tradisjonsrike PreO i Väst arrangert i Gøteborgtraktene. Totalt var det 4 konkurransen, hvorav to var ordinære konkurranser, en var TempO og en var to-manns lagkonkurranse.
Fredag formiddag arrangerte Kungälvs OK en flott konkurranse med totalt 24 løypeposter og to tidsposter. Det ble en lang konkurranse med mye gåing på en varm dag, så det var ikke bare bare å holde konsentrasjonen oppe hele konkurransen. Den siste sløyfa var kanskje noe unødvendig da man allerede hadde tatt 20 poster, men uansett var dette en meget fin konkurranse med mange spennende oppgaver. Vant gjorde Martin Fredholm med 24 av 25 mulig poeng etter at post 22 ble strøket, grunnet grov kartfeil. Fredholm brukte 26 sekunder på de to tidspostene. Beste nordmann ble Geir Myhr Øien, på 4. plass, også med 24 poeng, men med 47 sekunder.
Lørdagen startet med en TempO-konkurranse fra Landehofstugan med arrangør Göteborg-Majorna OK, hvilket skulle vise seg å bli en svært krevende konkurranse. Det var totalt 15 oppgaver fordelt på 5 klynger. Marit Wiksell gikk til topps med 260 sekunder. Hun hadde imidlertid hele 4 feil. Med kun 30 sekunder i tillegg per bom ble det nok litt for krevende oppgaver, slik at det var helt på grensen til at det lønte seg å ”gamble” på førsteinntrykket framfor å bruke tid på å løse oppgaven skikkelig. De fleste er vel enige om at straffetiden bør ligge rundt 30 sekunder på TempO og da er det liten tvil om at oppgavene denne dagen var for krevende. Om man hadde svart Z 15 ganger med en svartid på 1 sekund per oppgave, ville man fått 30*12=360 sekunder i straff + 15 sekunder i svartid. 375 sekunder, noe som ville gitt en 17 plass av de 49 deltakerne i eliteklassen.
Beste norske ble Lars Jakob Waaler på delt 3. plass med 299 sekunder, han med raskere svar, men to feil mer enn vinnerenl. En straffetid på nærmere minuttet hadde vel passet bedre til vanskelighetsnivået på et par av klyngene denne dagen. TempO er imidlertid fortsatt i utviklingsfasen, så enda litt prøving og feiling må vel til før man får bestemt seg for et endelig sett med konkurranseregler og retningslinjer. Derfor var det et fint og fornuftig tiltak av arrangøren å samle deltakerne i diskusjonsgrupper etter endt konkurranse for å vurdere dagens TempO løype, og TempO-konseptet generelt.
På ettermiddagen stod lagkonkurransen for tur. Denne ble arrangert med to-manns lag, der 1. etappe-”løper”, ”gikk” ut i fellestart, tok 8-10 av de 18 postene han/hun hadde på kartet sitt. Ved veksling ble det registrert hvilke poster som var tatt, og andremann tok så de resterende. Totalt var makstiden 2 timer for de to etappene. Det var i tillegg to tidsposter per utøver etter målgang. En morsom variant var dette. Spesielt for denne konkurransen hadde arrangøren familien Rex, OK Landehof, laget ”superstore” skjermer på 1.20m x 1.20m. Disse ble brukt ved poster som var opptil 600m borte. To av postene satt faktisk på huset til familien Rex + naboens hus, 200m unna huset som var ringet inn på kartet. 200 meter feil er vel den desidert største feilmarginen vi har vært i berøring med i pre-o. Den store feilmarginen til tross, bommet mange på denne. På den avstanden er +/- noen 100m vanskelig å bedømme i synsretningen, så løsningen var vel å bruke rundliggende detaljer, formen på husene, høydeforskjell, eller rett og slett det faktum at det ligger et hus rett foran det som var avmerket på kartet slik at det ville være tilnærmet umulig å se en skjerm på det avringede huset. Morsomt, utfordrende og annerledes med slike poster, men det er vel greit at standarden ikke er å ha poster på mange hundre meters hold. Vant gjorde team Martin Fredholm/Lennart Wahlgren med kun 1 feil på denne krevende løypa.
|
Løypelegger William Rex informerer om reglene i lagkonkurransen |
|
Her ser vi 14. posten samt husene hvor henholdsvis A og B-skjermen hang. Siktepunktet er markert med et rødt kryss. |
På søndagen var det klart for den tredje delkonkurransen i den svenske Elitserien, med Lerums SOK som arrangør. Her gikk årets komet Andreas Johansson til topps med 19 poeng av 19 mulige. Beste norske ble Martin Jullum på en 4. plass, med en feil. Mange hadde problemer med tidspostene denne dagen, og det ble som så ofte tidligere denne sesongen viktig å få med seg dette poenget. Den store diskusjonen etter løpet var imidlertid post 16; et bekkemøte på forholdsvis lang avstand, der skjermen stod på kanten i stedet for i krysningspunktet mellom bekkene slik den skal i følge reglene. De aller fleste så nok dette, men på den avstanden og med resten av løypas klare falske poster, var det 17 av 49 deltakere som endte på Z, inkludert mange nordmenn. Siden posten egentlig hang feil i følge postbeskrivelsen, mens fasiten sa at den han korrekt, ble det diskusjoner. Det ble klaget til løpsledelsen, posten ble sjekket og det ble bekreftet at posten faktisk hang feil, men løypelegger og kontrollør mente likevel at posten skulle skulle bli stående - trolig grunnet marginen, som vel var noe over halvmeteren (?). Etter noe om og men ble skriftlige protester levert løpsledelsen, og i stedet for at denne saken da skulle gå til det svenske forbundet, tok løpsledelsen avgjørelsen om at posten likevel skulle strykes. En god avgjørelse som ga et mer rettferdig resultat, selv om de 7 som svarte en annen skjerm fikk et "gratispoeng". Postbeskrivelsen er viktig i pre-o og den må følges, det er derfor viktig å få statuert et eksempel, der man ikke godtar slike slurvefeil. På den annen side så må man nå i framtiden være konsekvent og stryke poster med tilsvarende feilsetting av skjermene, for det er neppe siste gangen løypelegger og kontrollør overser en slik feil.
Lennart Wahlgren overtok med søndagens andreplass, ledelsen i den svenske Elitserien etter tre av fem delkonkurranser.. Beste norske er Martin Jullum på en fin 4.plass sammenlagt.
Elitserien sammenlagt
Alle løpene inngikk også i Norgescupen, der Lars Jakob Waaler fortsatt leder komfortabelt.