lørdag 28. september 2013

Nordisk landskamp 2013

Årets nordiske landskamp ble arrangert i Sastamala vest i Finland. Grunnet begrenset øknomi stilte Norge iår kun ett 5-mannslag. Det bestod av Geir Myhr Øien, Lars Jakob Waaler, Jan Erik Haug, Ole Johan Waaler og Martin Jullum. Etter flere år utenfor pallen, slått av enten Sverige 2 eller Finland 2, var det en motivert og revansjesugen gjeng som reiste til landskampen med ett mål; nemlig å ta medalje for første gang på 7 år.

Første dag gikk i et delvis parklignende terreng i umiddelbar nærhet til utøverhotellet der de fleste bodde. Det ble en lang konkurranse for noen da man hadde en løype på 2.4km, 22 poster og en makstid på 2 og en halv time. Kun to utøvere greide alle oppgavene, Antti Rusanen og Jari Turto, der førstnevnte var raskest på tidspostene. Spesielt post 2, 11 og 13 var det mye bomming på. Post 2 skulle ligge i et søkk. Skjerm B som var rett i henhold til fasit lå klart i søkket, mens skjerm A satt i overkant høyt i forhold til terrenget rundt. En mengde linjer mellom ganske sikre detaljer gikk imidlertid gjennom skjerm A og derfor valgte mange denne selv om den satt noe høyt. Søkket var nok tegnet i overkant langt på kartet i forhold til i terrenget og da ble det altså mye bomming her.
Post 11 og 12 dag 1 (Klikk for større utgave)
Post 11 var en falsk post som skulle ligge i vannkanten. Det var i utgangspunktet en skjerm som var aktuell. Den satt i vannkanten og riktig kant, men om man leste ringsentreringen nøyaktig, så satt den ikke korrekt plassert. Postringen sammenfalt imidlertid med deler av ringen for post 12 slik at det var litt problematisk. Dersom man var oppmerksom og greide å lese ringsentrum nøyaktig, samt plassere både skjerm og ringsentrum i forhold til rundtliggende trær skulle imidlertid oppgaven var grei (margin på 4-5 meter på ganske nært hold). Post 13 var også en falsk post. Her skulle man på søndre side av en stein. Fra siktepinnen så skjerm E veldig passende ut. En del fattet imidlertid misstanke ved å bevege seg litt til siden da skjermen på litt merkelig vis forsvant bak steinen og valgte derfor å gå et godt stykke rundt for å se om skjermen satt rett. Da kunne man klart se at skjermen satt 2m ut fra steinen - dette var imidlertid svært vanskelig å se fra siktepinnen. I lagkonkurransen fikk Finland 1 et solid forsprang første dag, foran Sverige 1. Sverige 2 var knepent foran Norge 1 der de fleste var brukbart fornøyd med egen innsats, men ingen gjorde helt topp konkurranser.

På dag 2 var det tilbake i skogen. Med 23 poster på 1.1km ble det en mer hektisk andredag da makstiden kun ble på 105 minutter. Om lørdagens løype var krevende, så var søndagens løype meget krevende. Ingen av deltakerne greide alle oppgavene, og ei heller hadde noen kun 1 feil. Nok en gang viste Antti Rusanen seg som den beste og vant med 2 feil og 8 sekunder på tidspostene, 1 sekunder foran Pinja Mäkinen og ytterliggere 3 foran Aleksei Lasiev. Denne dagen var det hovedsakelig de siste postene som det var mest bomming på. Post 19 hadde kun 13 prosent riktig svar på - her kom det i etterkant fram at avstanden til en nærliggende stein visstnok var riktig med fasitsvaret, men at formen og utbredelsen på kollen (som det er mest naturlig å basere seg på) ikke stemte spesielt godt med fasitsvaret. Den lave treffprosenten på de aller siste postene må nok også dårlig tid for mange utøvere ta skylden for. Finland 1 som hadde en ganske trygg ledelse etter første dag behold den og gikk av med seieren i landskampen - til tross for at sent startende Jari Turto og Marko Mättääla hadde hele 5 feil hver. Sverige 1 tok som ifjor 2. plassen, mens det norske laget selv med noe variable individuelle prestasjoner også dag 2 greide å senke det svenske andrelaget og kapret bronsen med et fattig poeng. Det ble stor jubel i den norske leiren da pallplass og den 7 år lange forbannelsen med landskamp uten pallplass ble brutt. Individuelt var Antti Rusanen med helgens to seire også best og ble dermed uoffisiell nordisk mester. Beste nordmann ble her Martin Jullum med sin 6. plass.
Pallen i nordisk landskamp
Hjemreisen ble noe problematisk for de norske utøverne da flyet fra Helsinki til Arlanda ble forsinket slik at vi ikke rakk flyet videre til Gardermoen. (Eller som Jan Erik så fint fortalte ekspeditrisen på flyplasshotellet: "Vi måtte nødlande!") Nødlanding eller ikke, det ble en ekstra natt på flyplassen før vi kunne vende hjem til norsk jord mandag morgen.

Topp 6 i det uoffisielle individuelle nordiske mesterskapet
Kart og resultater fra helgns konkurranser finnes i arkivet.

søndag 15. september 2013

TempO-gull til Martin Jullum

Gull TempO NM 2013:
Martin Jullum, Halden SK
Under siste dag av NM på Kongsberg ble historiens andre norgesmesterskap i TempO avholdt.
Mens det var en av outsiderne som tok NM-gullet i Pre-O lørdag, gikk TempO-gullet til en av de store forhåndsfavorittene, nemlig Martin Jullum, Halden SK. Martin kunne med dagens seier ta steget opp på det øverste trinnet på pallen, etter å ha blitt nummer 2 under lørdagens pre-o konkurranse. Sølvet gikk til Lars Jakob Waaler, Porsgrunn o-lag, som kun var 9 sekunder bak Martin. Geir Myhr Øien tok bronse medaljen, men var hele 102 sekunder bak gullet.

TempO konkurransen bestod av 5 stasjoner med 5 oppgaver på hver stasjon, noe som til sammen gav 25 oppgaver. Dagens kart hadde som første dag en målestokk på 1:3000, men nå med en ekvidistanse på kun 1 meter. Dette førte til at det ble meget tett mellom kurvene i et terreng som var relativt kuppert.
TempO stasjon 2.
Trykk på bildet for å få større kart
På de to første oppgavene kikket man bortover og nedover ei ganske bratt li. Med 1 meters ekvidistanse ble det meget tett mellom kurvene selv med målestokk 1:3000. Da man i tillegg fikk feilposter med kun en høydekurves feilmargin, ble marginene litt for små, se kartutsnitt fra stasjon 2 til venstre.

Stasjonene var varierte med både oppgaveløsing i utfor- og motbakke, samt inne på et gårdsbruk, som gav mer parklignende oppgaver. Løypelegger Knut Terje Ovesen satte med dette utøverne på mange forskjellige utfordringer. De som taklet utfordringene best var Martin og Lars Jakob, som begge hadde 4 feil, men Martin hadde 9 sekunder bedre svartid en Lars Jakob og tok med det gullet.

Det ble noe kluss i resultatservicen da den opprinnelige fasiten inneholdt to feil, som raskt ble rettet opp av arrangøren. Det ble lagt inn klage og protest på at man ikke kunne endre fasiten, men både klage og protest ble avvist.
Pallen under NM TempO 2013
Takk til Kongsberg o-lag, Knut Terje Ovesen og Kjell Ingvaldsen for årets NM arrangement.

Resultater og løsningskart fra NM TempO er å finne i arkivet.



I forbindelse med at NM i orientering skulle avholdes i teknologibyen Kongsberg, har Teknisk Ukeblad skrevet en artikkel om "Sporten der teknologer og realister har vunnet så mange medaljer at de selv har mistet tellingen." Her kan vi blant annet lese at atomreaktoren i Halden kan ta mye av æren for at Halden SK har blitt den toppklubben de har blitt. Les hele artikkelen her.

lørdag 14. september 2013

NM gull til Ole-Johan Waaler

Ole-Johan Waaler slo til under NM,
og sikret seg NM-gullet
NM gullet i pre-o gikk i år til Ole-Johan Waaler, Porsgrunn o-lag, som sikret gullet med ett poeng foran nummer to, Martin Jullum, Halden SK. Bronsemedaljen gikk til Ole Arnt Skaaraas, OL Vallset/Stange.

Årets pre-o NM ble arrangert av Kongsberg o-lag fra Hoff gård, som samtidig var samlingsplass for løpernes mellomdistanse finaler. Pre-o konkurransen hadde start ca. 750 meter sør for samlingsplass, hvor den fulgte Grønliveien innover. Årets NM løypelegger, Kjell Ingvaldsen hadde lagt ei løype som i stor grad bestod av bedømmingsposter. Kartet som var i målestokk 1:3000 var noe grovt målestokken tatt i betraktning. Små feil og unøyaktigheter blir mye tydeligere ved bruk av et kart med så stor målestokk, enn om målestokken for eksempel hadde vært 1:5000.

NM-vinner Ole-Johan Waaler var den eneste med kun 2 feil i løypa, mens det var hele 5 stykker som hadde 3 feil. Noe av grunnen til at det ble såpass mye bomming var at marginen mellom falsk og ikke falske tidvis var ganske liten. Dette gjaldt spesielt post 5 og 14.
Post 14
Post 14 var noe så originalt som hus, uten noen ytterligere postbeskrivelse. Bygningen det var snakk om var en åpen carport/takoverbygg som for øyeblikket huset en båttilhenger. Ettersom dette var et "åpent hus" var det mulig å plassere skjermene inne i bygningen. To skjermer var plassert på hvert sitt hushjørne, mens den tredje skjermen var plassert nokså midt i bygget. Ved nøye bedømming, så kunne man se at skjermen ikke stod 100% midt i bygget. Dette kunne man blant annet se, når man sammenlignet postens plassering med byggets møneretning. Den aktuelle skjermen stod i tillegg litt for langt bak, men feilmarginen var ikke mer enn ca. 50 cm fra midt i bygget, og var dermed en feilpost. Mange hadde registrert at skjermen ikke stod 100% korrekt plassert, men valgte like vel å godta posten, da de mente posten var tilstrekkelig nøyaktig plassert.

Tidspoststasjonen var på veg tilbake til samlingsplass, nærmere bestemt akkurat der starten var. Disse var ganske krevende, noe som førte til en del bom, og noe lengre svartider enn det som ofte er tilfellet.

Det ble lagt inn klage på to poster, men disse ble avvist av arrangøren. Da klagen ikke ble fulgt med noen protest, ble opprinnelig resultatliste stående, og Ole-Johan Waaler kunne motta sitt NM-gull.

Medalje vinnerne under NM pre-o 2013
I morgen fortsetter NM med den relativt nye NM øvelsen; TempO. Samlingsplassen er den samme som for dagens pre-o NM. I denne konkurransen skal vi få bryne oss på et kart i målestokk 1:3000 med 1 meters ekvidistanse.

Kart, løsningskart og resultater fra pre-o NM er å finne i arkivet.

Topp åtte

mandag 9. september 2013

Mer norsk jubel i Sverige

I helgen arrangerte Björklinge SOK, Länna IF og OK Linné tre pre-o-konkurranser i området rundt Uppsala. Hele den svenske eliten og O-ringen-vinner Markko Määttälä med bedre halvdel var på plass. Fra Norge hadde Geir Myhr Øien og Martin Jullum tatt turen for å representere de norske fargene - og det ble norsk suksess både i første og siste "spark på ballen".

Tidsposter under Björklinges konkurranse.
Björklinge SOK og Jansson-ligaen stod for helgens første konkurranse. I tradisjonell stil bød de på krevende mikro-pre-o med høy stressfaktor. Løypa gikk på et 1:2000-kart, hadde 20 poster og en maksimaltid på kun 71 minutter, så her var det om å gjøre å ikke somle borte minuttene. På disse kartene er ALT med, tuer på 20cm er høydepunkt, mens utstikkere på under meteren er inntegnet som neser. Løypa bestod i hovedsak av brunbildeorientering med et opphold i midten med en stor mengde steiner som måtte leses.  I den krevende løypa var det kun to deltakere som greide alle oppgavene: Geir Myhr Øien og Stig Gerdtman. Geir var her suverent raskest på de krevende tidspostene og vant dermed helgens første konkurranse. Det var spesielt en post som mange hadde problemer med lørdag formiddag, og det var post 5. Posten skulle sitte på en avlang nese, men satt noen meter utenfor og var altså falsk, der høydeforskjellen var kun på rundt 20 cm. Kun 6 stk var her nøyaktige nok og greide å løse denne oppgaven. Martin tok med seg en 5. plass med bom på nevnte 5.post, samt en bom på tidspost.
Post 5. under Björklinges konkurranse.
Det mest imponerende med formiddagens konkurranse var trolig kartet. Ikke nok med at så og si alt av små detaljer var tegnet inn på kartet, men detaljene lå også innbyrdes så og si helt eksakt plassert i forhold til hverandre. Det er meget imponerende med tanke på den mengden detaljer som er inntegnet og at intet annet enn papir, blyant og kompass er benyttet i karttegningen. Det svært detaljerte steinpartiet i midten av løypa var heller intet unntak. Undertegnede fikk i alle fall alle sine kurser til å stemme eksakt - på et 1:2000-kart er det rett og slett helt utrolig -- her er det mange en karttegner som kan gå i skole.

Vinner 1. konkurranse (t.v.)
Når mørket senket seg over Uppsala var det klart for Lännas DM natt i Uppland. Siden det var DM var den mest krevende klassen A-klassen. Länna arrangerte en flott nattkonkurranse på et kart som for anledning var justert ved hjelp av laserkurver, noe som sikret et godt og presist kart. Med 15 ryddige og gode A-oppgaver uten veldig store avstander der lyktforskjellen ble avgjørende ble det også veldig jevnt. 12 utøvere greide alle de 15 oppgavene. På tidspostene var det Lennart Wahlgren som trakk det lengste strået og vant. Martin var sekunder bak på 2. plass, før svenskene med Stig Gerdtman i spissen fulgte på rad og rekke nedover. Med ekstra batteri holdt Geir sin lykt hele konkurransen, men med en slurvefeil i løypa og bom også på tidspost ble det et stykke ned på lista for Geir på nattkonkurransen. DM-gullet gikk forøvrig til Jens Andersson som var 6. best.


Vinner tredje konkurranse (t.v.)
På søndag var det OK Linnés tur til å arrangere. Dette var også den femte delkonkurransen i Elitserien, der Martin allerede hadde et godt utgangspunkt med 2 seiere og en uavgjort, mens Geir også lå godt an med sin 2. plass fra første delkonkurranse. 20 poster fordelt på 1.3km etterfulgt av 2 tidsposter var utgangspunktet. Med fjorårets krevende løypa og spesielt skremmende vanskelige tidsposter frisk i minne var det nok noen som fryktet at dette skulle bli en særdeles krevende konkurranse. Krevende var det, men (heldigvis) ikke like krevende som ifjor. Med ren kartlesing på et godt kart uten noe tull var det mange som klarte seg bra denne gangen. Hele 11 utøvere hadde alle rett, og med Martins 7 sekunder på de to tidspostene ble det igjen norsk seier, mens Erik Lundkvist og Lennart Wahlgren delte andreplassen. Marit Wiksell var riktignok raskere på tidspostene med sine 5 sekunder, men hadde en bom i løypa og havnet derfor et godt stykke ned på lista. Geir fikk også en litt lei bom på 2. post før løypa hadde fått "satt seg" da han var litt mer nøyaktig enn det løypeleggeren hadde lagt opp til. Hadde man gått løypa andre veien kunne det fort vært dobbelt norsk. A-klassen som inngår i A-cupen ble vunnet av Håkon Lundberg som den eneste med alle rett - imponerende!
Sammenlagt leder nå Martin elitserien sammenlagt når to konkurranser gjenstår. Med mindre Stig Gerdtman vinner de to siste konkurransene og Martin ikke blir bedre enn nr. 6 på noen av disse så kan Martin (som første?) nordmann innkassere sammenlagtseieren i Elitserien - men her gjelder det å ikke ta noe på forskudd.

Det var lettere å kjøre ut fra samlingsplass enn inn da det
ikke var mange kvadratmeterne som ikke var fylt opp av biler
ved ankomst samlingsplass.
De to nordmennene fikk altså godt utbytte resultatmessig fra helgen, men også svært gode opplevelser med løyper og spesielt kart. Her var det "ordning og reda" i alle ledd!

Som seg hør og bør når man er på pre-o-tur så tok gutta seg god tid i hver ende av konkurransene ved å komme sist og reise sist fra arrangementene.

Til helgen står NM i både pre-o og temp-o for tur. NM arrangeres på Kongsberg o-lag med Knut Ovesen og Kjell Ingvaldsen som løypeleggere og teknisk delegerte på en konkurranse hver. Helgen etter bærer det avsted til Finland igjen for nordisk landskamp, der det norske laget skal prøve å bryte den vonde trenden med 4.plasser gang på gang.

Kart og resultater finnes i kartarkivet.

Vi avslutter det hele med en liten quiz:

1.Hvor mange skjermer ser du på bildet nederst?
2. Fra hvilken posisjon på kartet er bildet tatt fra?
Skriv dine svar i kommentarfeltet nedenfor! (Klikk på bildet for å forstørre.)