Med EM allerede
tidlig i April så var det begrenset med konkurransetilbud i Skandinavia for å
komme inn i pre-o-modus før EM. Siden PAN-Kristianstad arrangerer O-ringen i
år, utgikk også deres tradisjonelle sesongåpning, men FK Boken – Örkelsjunga OK
hadde tatt over helgen og arrangerte 2 dagkonkurranser og en nattkonkurranse i
PreO i helga. Som nye arrangører hadde de riktignok slitt litt med
løypeleggingen og måtte kun en liten måned før arrangementet ta en ringerunde
for å «hyre inn» løypeleggere på kort varsel. Inga Gunnarson, Roger Andersson
og Ivan Persson stilte dermed opp og la løyper på svært kort varsel -- all honnør til dem for det.
Fredagens
nattkonkurranse ble lagt av Inga Gunnarson og gikk i et fint område på et meget
detaljrikt kart der steiner og skrenter
ned mot halvmeteren var tegnet inn. Det ble en fin konkurranse klassisk
Inga-stil der kartlesingen stod i førersetet. 5. post skapte riktignok
problemer for de fleste da den hang langt nærmere stien enn hva den skulle ha
gjort i følge kartet. Det ble lagt inn protest på posten, men denne ble avvist
av juryen som mente at skjermen hang på riktig nese, og at kartfeilene ikke var
store nok. Dermed kunne noe overaskende Ingemar Gidenstam strekke armene i
været som vinner av den første delkonkurransen i den svenske Elitserien og den
eneste med alle rett. Nr 2 ble Marit Wiksell, og nr 3 og beste norske ble
Martin Jullum.
På lørdag var det et
langt rundere terreng og grovere kart man fikk servert, denne gangen med
Roger Andersson som løypelegger. Midtveis i løypa var det lagt inn et A-cluster der deltakerne fikk lov å gå inn i et område for å løse postene, men når de første hadde gått inn der så var det ikke lov å gå ut igjen. Det er forsåvidt greit nok; man har hatt lignende opplegg tidligere, men da har det stått ettertrykkelig i løpsinformasjonen og vært markert klart og tydelig med både skilt og bånd over stien når man går inn i et slikt område. Denne gangen stod det ingenting om dette i PM og det var ikke informert om på annet vis på forhånd heller, og det var heller ikke noe skilt eller bånd som fortalte at man entret et slikt område. De som hadde flaks og så at andre ble nektet å gå ut igjen fra området ventet dermed selvsagt med å gå inn her og kunne fritt gå utenfor området og lese å jobbe på de samme postene. Da blir det åpenbart helt ulike forhold for utøverne og slikt går det ikke an å ha det; grunnmomentet i pre-o er jo nettopp like forhold for alle, så dette var svært lite gjennomtenkt. En av postene i dette området var en falsk post som skulle vært mellom to steiner, men stod 40cm unna eksakt riktig punkt, og 70cm mellom steinenes senterpunkter. Avstanden fra stien var, ja, hold deg fast: 80m (!). Her var det god hjelp i å betrakte de to steinene utenfor det avsperrede området for å få større vinkel på mellomrommet. Unormalt liten margin var det også på post 4. Der satt aktuell skjerm 1 meter utenfor en fure som knapt var synlig fra stien og definitivt var umulig å se fra sittende posisjon. Den som taklet de små marginene og den øvrige løypa best var Marit Wiksell som var den eneste som hadde alle rett. Michael Johansson og Stig Gerdtman fulgte på andre og tredjeplass. Widar Taxth Løland hadde også kun en feil og ble med det beste norske på 5. plass.
Blå sirkler markerer "riktige" punkter, rød sirkel markerer skjermplassering. |
Søndagens konkurranse gikk også på et ganske så grovt kart, denne gangen med Ivan Persson som løypelegger. Om det ble bommet en del på lørdagen, så var det vanvittig mye bomming på søndagen. Om man ser på treffprosentene er det ganske opplagt at flere oppgaver aldri burde vært brukt og at mange oppgaver hadde tvilsomme løsninger. Den som fikk best match mot fasit var Jens Andersson med sine fire feil, nr 2 ble Michael Johansson med en feil mer og nr 3 og minst dårlige nordmann ble Martin Jullum med ytterligere en feil.
Arrangementene var for øvrig godt organisert, fløt godt og hadde spesielt en meget god og rask resultatservice, et eksempel til etterfølgelse. At løypene inneholdt noen poster som ikke alle var helt fornøyde med får den korte tiden løypeleggerne hadde til rådighet ta deler av skylden for. Uansett veldig flott at løypeleggerne stilte opp på så kort varsel slik at det ble tre konkurranser der nede. Det er vel likevel på sin plass å nok en gang nevne at de beste løypene tar hensyn til både kvaliteten på det kartet man har, samt sikt/avstand i forhold til marginer og skjermtetthet.
Helgen ble uansett en fin oppkjøringen til EM i Portugal som drar igang med modell på lørdag, TempO-kvalikk på søndag, PreO på mandag og tirsdag før det blir TempO-finale på onsdag.