torsdag 23. april 2015

God oppslutning på Norwegian Spring TempO

En av tempokartene i A-klassen
I en årrekke har pre-o vært et fast innslag under Norwegian Spring og markert starten på den norske pre-o-sesongen. Etter flere år med hovedfokus på eliten, hvilket har tiltrukket utøvere ikke bare fra Norden, men fra flere andre europeiske land, har det de siste årene også vært fokus på å tilrettelegge for at o-løperne som løper Norwegian Spring skal kunne delta i pre-o. Spesielt ble det vært arrangert egne ungdomskonkurranser for de under 16 år både i fjor og i forfjor med god oppslutning.

I år ble opplegget rettet utelukkende mot løperne på hovedarrangementet for å få flest mulig til å prøve seg på den fantastiske sporten. Dermed var eliteklasser, Norgescup og Europacup byttet ut med enkel standard og konkurranse direkte på samlingsplass. Formatet var presisjonsorienterings svar på sprint: TempO! Altså bare en rekke tidspostklynger der tidsbruken står i høysetet. To klasser, en enkel med B/N-nivå uten falske med 5 ganger 3 oppgaver og en litt mer krevende på A-nivå med falske og 6 ganger 4 oppgaver.

Løsningskart for tre av stasjonene
Den første stasjonen ble brukt som opplæringsstasjon. Her ble det gitt en kort innføring før hver enkelt fikk prøve seg på teststasjonen. Fra stasjon 2 var det "alvor" (i den grad det blir alvor under et "Prøve-på-arrangement"). Totalt fullførte 63 deltakere A-klassen og 16 deltakere i B-klassen. I tillegg anslår arrangør at det var omtrent 15-20 stk som prøvde seg på flere stasjoner, og minst et dusin som kun var innom prøvestasjonen. Veien fra parkeringen til arena gikk også gjennom nesten hele løypa, så eksponeringen mot deltakerne skulle det være lite å si på. Med samlingsplass på et industriområde var "terrenget" i all hovedsak urbant der man så alt som var av detaljer. Med skjerm på hver postdetalj og i hovedsak lettleste tydelige detaljer og klare flaske poster var det duket for mange raske svartider selv blant ferskingene. Raskest og mest presis av alle var i A-klassen Eivind Øfsthus Gravir fra Asker SK som hadde alle rett og totalt 78 sekunder i svartid på de 20 tellende oppgavene -- det er under 4 sekunder i snitt per oppgave og da er det særdeles imponerende å ha alle rett. Det var flere som var på omtrentlig samme svarhastighet og også raskere, men ingen av disse kom seg feilfritt igjennom. Førsteårsjunior Øfsthus Gravir som fikk helklaff var ikke helt fersk -- han deltok i hvert fall under fjorårets ungdomskonkurranse på samme arrangement, da med en hederlig 7.plass. I B-klassen var det Andreas Larsen fra Tyrving IL som vant med alle rett og 48 sekunder på de totalt 12 tellende oppgavene.

Slik ser skjermbildet på nettbrettet typisk "in action".
På siste stasjon fikk de som ønsket det prøve en nyvinning innen pre-o, nemlig å få tidspost/tempo-oppgavene presentert direkte på et nettbrett hvor også svarene ble avgitt. Flere har tatt til orde for at noe slikt hadde vært kjekt de senere årene, men etter hva undertegnede kjenner til så har ideen ikke blitt realitet før nå. Testen under Norwegian Spring var første gang dette ble testet i praksis. Det windowsbaserte programmet er laget av tsjekkerne Lenka og Libor Forst som blant annet står bak onlinetjenesten der man prøve tempoløyper på pc direkte i nettleseren. De få tilbakemeldingene som har nådd undertegnede har generelt vært meget gode. Det er per dags dato tidkrevende å få korrekt størrelse og målestokk på kart da dette avhenger av skjermoppløsning mm., samt at innskriving av deltakers navn/startnummer for å lage resultatliste direkte i programmet burde kunne forenkles -- dette er uansett ikke store oppdateringer som må til. Andre potensielle utfordringer som sol og regn bør kunne løses rimelig greit med telt og pekepenn, mens full integrering med online oppdateringer av svarer til en resultatdatabase nok er hakket mer utfordrende. Om noen ønsker å teste ut programmet, ta kontakt med undertegnede på preoliten  [at]  gmail.com.

Kart, løsning og resultater finnes på Eventor og etter hvert også i arkivet. Til slutt bringer vi en liten videosnutt av Geir Myhr Øien i aksjon på nettbrettstasjonen. (Siden kameramannen forsøkte å filme skjermen på nettbrettet og dermed glemte litt bort å få med skjermene bringer vi også et bilde av disse under videoen)


Stasjon A6/B5 -- nettbrettstasjonen

fredag 17. april 2015

Er o-teknikken din styrke?

Anne Margrethe Hausken 2008
For å bli en god o-løper må
både den fysiske formen og
o-teknikken være på plass.
Hvem som vinner et o-løp bestemmes av to hovedfaktorer, fysisk form og o-teknikk. Hva som er mest avgjørende kan sikkert diskuteres, men det som er sikkert er at det er vanskelig å vinne selv om formen er på topp hvis o-teknikken er heller begredelig og motsatt. Det å teste den fysiske formen kan gjøres på mange måter, men hvordan tester man den o-tekniske formen?

Test av den o-tekniske formen er utfordring da dette i stor grad dreier som om å løse nye og ukjente oppgaver raskt og presist. Løpes samme o-løypa flere ganger vil man automatisk få en forbedring, da man husker mer og mer av løypa fra foregående gang.

Da det er vanskelig å måle sin o-tekniske form/evne med konkrete tall og enheter ender det ofte opp med en subjektiv vurdering. Derimot ved å kun teste sine o-tekniske ferdigheter mot andre vil man få en pekepinn på hvordan en løser o-tekniske utfordring i forhold til andre. Da intensitet/puls også er den avgjørende faktor for hvor godt man orienterer vil en ren o-teknisk test aldri bli helt relevant i forhold til en konkurransesituasjon. Det er en kjensgjerning at alle erfarne o-løpere greit vil finne frem med minimalt med bom dersom man går pent og rolig igjennom ei løype.

Hvordan kan man så teste en o-tekniske formen?

I pre-o benyttes kart og kompass til å bestemme
hvilken skjerm, om noen, som stemmer
overens med kart og postbeskrivelse
Det er sikkert flere svar på dette spørsmålet, men en mulighet er å prøve seg i ei pre-o-løype. I ei pre-o-løype vektlegges kun det o-tekniske momentet, samtidig som man får kjenne på konkurranseinstinktet og den spenningen det gir å få et kart i hånden.

I forbindelse med flere av vårens større o-løp vil det helt uformelt bli mulig å teste sine o-tekniske ferdigheter i ei pre-o-løype. Første mulighet er allerede førstkommende helg under Norwegian spring. Her vil man under lørdagen har muligheten til å prøve presisjonsorienterings svar på sprint, nemlig TempO.

Regjerende verdensmester i TempO, Martin Jullum har lagt ei TempO løype rundt arenaen hvor hvem som helst kan møte opp å prøve TempO gratis. For de som ikke helt kjenner grenen TempO beskriver arrangøren opplegget på følgende måte:
I TempO er det et antall postklynger med 5 skjermer (A-E). Ved hver postklynge får man utdelt et sett med kartlesingsoppgaver. Hver oppgave består i å finne ut hvilken av de 5 skjermene som stemmer med sentrum av sirkelen på aktuelt kartutsnitt så raskt du kan – akkurat som tidsposter i vanlig pre-o. Svarer du feil får du et straffetillegg til tiden. Utøverne rangeres etter totaltid + straffetid.

Under kan du se en video av hvordan en TempO / tidspost fungerer.


Mer info om TempO tilbudet er å lese her.

Videre vil det bli mulig å prøve den tradisjonelle pre-o øvelsen som ikke går på tid under Pinseløpene både på Hedmarken og på Kongsberg. Dette vil også være et gratis tilbud til løpere som ønsker en ekstra o-teknisk utfordring. En liten forhåndsomtale av pre-o-tilbudet under Pinseløpene på Hedmarken er å lese her.

Både tilbudet under Norwegian Spring og Pinseløpene er gode muligheter for å teste dine o-tekniske ferdigheter, samtidig som du får et nærme inntrykk av hva pre-o er. Hvorfor ikke utfordre en venn, en klubbkompis, mamma, pappa, søster, bror, sønn, datter eller andre til å se hvem som er den beste kartleseren? Her stiller alle i samme klasse uavhenging av kjønn og alder. Det er mulighet å velge mellom to vanskelighetsgrader B/N og A.

Velkommen til et uhøytidelig og enkelt opplegg der du er som verken koster mye tid, krefter eller penger!
Pre-o er god o-teknisk trening. Kom og prøv!

torsdag 2. april 2015

Sesongåpning i Skåne

Etter mange timers kjøring ankom vi fredag kveld Ystad som var arena for årets første pre-o konkurranse. Malmö OK arrangerte denne kvelden natt preo i sandskogen ved det gamle regementsområdet. 50 personer stilte med fulladde hodelykter klare for å jakte på poster i en åpen og fin sandskog. Skulle lykta slukne før man nådde mål, skulle det gått gjøres å gå seg bort, da løypa fulgte ei lysløype med tente lykter.

Nattens eliteløype startet med 3 tidspost oppgaver rett ved samlingsplass, før man ble sendt ut på ei 2 kilometer lang løype med 20 poster. Løypa kan betraktes som ei krevende nattløype, noe som blant annet kan sees av resultatlista ved at det kun var en person som fikk alle postene korrekt. Ser man på svarprosentene ser man at det spesielt var første og sjuende post som folk hadde problemer med. På disse postene var det kun 6 av 31 deltakerne som greide å prikke inn rett svar. Post 1 hadde kanskje være en "grei" post på dagtid, men på natten gjorde avstanden inn til posten samt at refleksen kun stod 2-3 meter feil det til en tøff avgjørelse å falske denne posten. Generelt kan løypa oppsummeres som ei god kartlesingsløype, som kanskje favoriserte de med ekstra god lykt.
Første post var kanskje løypas mest krevende post
Vinner av eliteklassen i nattkonkurransen ble konkurransens eneste finske deltaker Ari Tretsunen som representerer Tuusulan Volma-Velkot. Han var den eneste som hadde samtlige 20 poster korrekt. Lennart Wahlgren, Rehns BK ble nummer to, mens Widar Taxth Løland, IL Express ble nummer tre. Begge med kun en feil. At Widar greide seg med kun en feil er meget imponerende med tanke på at han måtte løse de siste postene i lyset fra andres lykter, da hans egen lykt ble svart litt over midtveis i løypa.

Etter noen timers søvn var det klart for helgens andre konkurranse som fant sted rett sør for Åhus. Her hadde den rutinerte arrangementsstaben til OK Pan-Kristianstad lagt ei fin kartlesningsløype i den flott strandskogen. Også denne dagen ble konkurransen innledet med tidsposter, før eliteklassen skulle bryne seg på 20 poster. Postene var lagt på tydelige detaljer og en skjerm på hver detalj, noe som resulterte i at veldig mange "gikk fullt". Posten som de fleste bommet på var 4. post, som var sør på en kolle. Denne posten var det mange som falsket da de mente skjermen stod på hjelpenesen nedenfor kollen. Arrangøren ble oppfordret til å sjekke denne posten litt nærmere, noe som resulterte i at arrangøren valgte å stryke posten. Dermed ble det tilslutt hele 25 stykker som fikk alle de 19 tellende postene korrekt.
Den blå stjernen markerer stedet hvor mange oppfattet at aktuell skjerm for post 4 var plassert.
Suverent rasket av de 25 med alle rett var Marit Wiksell, Stora Tuna OK, med kun 5 sekunder på to oppgaver. Med dette var hun hele 7 sekunder raskere enn de tre som delte andre plassen. Dette var Sigurd Dæhli, Løten o-lag, Michael Johansson, Vänersborgs SK og Rolf Karlsson Surahammars SOK. Av de 45 deltakere i Eliteklassen hadde over halvparten alle rett, så spørsmålet er da om løypa kanskje var litt i letteste laget?
Tidspost skjermene i elite-klassen lørdag
Post E7 og A8
Post E13 og E14
Post E18 og A16
Søndag ble årets første konkurranse i Elitserien og A-cupen arrangert av Ringsjö OK, fra Östre Nyrup. Konkurransen gikk i et skogsterreng bestående både granskog, blandingsskog og bøkeskog, hvor stiene/vegene hadde blitt stedvis veldig bløte etter nattens og morgenens regnvær. Noe som gjorde fremkommeligheten ekstra krevende for de som kjørte rullestol.

Løypa var meget krevende og det var kun Stig Gerdtman, Vingåkers OK, som greide å svare rett på samtlige 19 oppgaver i elite-klassen. Dagens kart hadde 5 meteres ekvidistanse noe det går lengre og lengre tid mellom hver gang blir bruk i pre-o. Dette førte til at man fikk følelsen av at en del terrengdetaljer manglet på kartet. Dermed ble det spesielt viktig å bestemme hvordan karttegneren hadde trukket høydekurvene. Det var god variasjon i oppgaver, både med tanke på type oppgaver og avstander. Resultatlista viser at det ikke var noen poster med veldig lav treffprosent, men at feilene fordelte seg relativt jevnt utover postene.

Vinner av årets første elitserie konkurranse ble som nevnt Stig Gerdtman, foran Marit Wiksell og Jens Andersson, OK Roslagen. Marit og Jens var de eneste på 18 poeng, mens det var mange på 17 og 16 poeng. Beste nordmann ble denne dagen Geir Myhr Øien, Eidsvoll o-lag på en 14. plass, med 16 poeng. Dette var plassen foran Arne Vilberg, Lillomarka o-lag.
Søndagens premiebord: Ingen av disse fine premien ble med over grensen til Norge 
Etter avsluttet konkurranse var det å sette kursen nordover igjen etter en flott helg i Skåne. Takk til helgens arrangører for tre fine konkurranser.

Kart og resultater fra helgens konkurranser er å finne i arkivet.

Linker til noen artikler om helgens konkurranser:
orientering.se: PreO säsongen inledd
Orientering och foto: PreO säsongen inledd
Ringsjö Orienteringsklubb: Tuffa Preobanor i Nyrup!