lørdag 24. mai 2014

Pre-o-våren

Til tross for at det ut aktiviteten på denne bloggen kan se ut som pre-o-verdenen har stått bom stille, så har det faktisk skjedd et og annet.

Det ble en ganske brå sesongstart med EM i Portugal som en av de aller første konkurransen. Noen benyttet anledningen til å delta både på GMOKs åpne klubbmesterskap i slutten av mars og FK Boken/Örkeljungas konkurranser i Skåne, men EM kom uansett tidlig på sesongen.

Hvordan gikk det så på EM? 
I åpenklassen i PreO tok regjerende verdensmester i samme disiplin, Jari Turto gullet foran Antti Rusanen, begge med full pott. Marit Wiksell med en feil. Det samme hadde Stig Gerdtman og Martin Jullum som ble henholdsvis nummer 4 og 5. De øvrige norske havnet noe lenger ned på lista med 20. plass på Lars Jakob Waaler, 29. plass på Widar Taxth Løland og 49.plass på Geir Myhr Øien. I para-klassen ble det dobbelt svensk med gull til Michael Johansson (1 feil) og sølv til Ola Jansson (2 feil), mens Pekka Seppä tok bronsen. De to norske, Egil Sønsterudbråten og Arne Ask ble henholdsvis nummer 13 og 18. I TempO ble det et etterlengtet gull til Antti Rusanen. Lennart Wahlgren tok sølvet, mens Marit Wiksell tok bronsen (og Stig Gerdtman en ny 4.plass). Med norske øyne var det heller laber innsats der Martin Jullum, Geir Myhr Øien og Lars Jakob Waaler var de tre eneste som kom til finalen og disse plasserte seg på henholdsvis 13, 15. og 16. plass, som må sies å være godt under pari. Mesterskapet ble for øvrig preget av at det som kjent var fryktelig mye rot med løpernes konkurranser og det hele, noe som smittet over på pre-o-arrangementet i form av forsinkede kartleveranser og resultatservice til strykkarakter. Kart og løyper, som jo er det aller viktigste på arrangementet var imidlertid godt på stell. PreO-konkurransene bestod hovedsaklig av lesing av et grovt kurvebilde i åpen mark der finjustering ble foretatt ved hjelp av mye linjer samt avstand og retning i forhold til nærliggende detaljer. Da det var et veldig åpent terreng var det nærmest ingen grenser for hva slags obskure linjer man kunne benytte seg av og dermed blir det også en vurdering hvilke linjer man skal stole på og hvor pirkete man skal være på at disse skal stemme kontra andre faktorer.
Europamester i TempO Antti Rusanen i vannet!
Når det gjelder TempO så gikk både kvalifisering og finale på en golfbane. Det var en golfbane med ganske mange småkoller og bunkerser noe som gjorde området godt egnet til TempO. Løypene i kvalifiseringen var meget gode med et passende vanskelighetsnivå og marginer på de falske postene, mens marginene dessverre var krympet betraktelig til finalen. Dette medførte svært mye bomming siden de fleste hadde tilpasset tempoet til kvalifiseringsløypene. Egentlig var det vel kun en person som gjorde en god temp-o-konkurranse og det var europamester Antti Rusanen som kom seg gjennom med et bra tempo kun tre feil.

Hva har ellers skjedd?
Fra ungdomskonkurransen på Norwegian Spring
Uka etter EM var det klart for norsk sesongåpning med Norwegian Spring i Halden. Martin Jullum stod for løyper, mens Arne Vilberg var teknisk delegert. I år ble det arrangert to pre-o-konkurranser fra samme samlingsplass som løperne og det var følgelig noen løpere som benyttet anledningen til å delta. I Eliteklassen ble det seier første dag samt sammenlagtseier til Geir Myhr Øien som altså virkelig reiste kjerringa etter en laber innsats under EM. Dag 2 stakk pre-o-debutant Sondre Ruud Bråten meget overraskende av med seieren. Som ifjor ble det også arrangert en egen gratis ungdomskonkurranse, et tilbud som 40 ungdommer benyttet seg av.
Egentlig skulle Lierbygda også arrangert konkurranse uke etterpå, men den måtte arrangøren dessverre avlyse på noe tynt grunnlag. De ivrigste benyttet da anledningen til å delta i PreO i Surahammar istedet.
Helga etter var det Europacupåpning med klassisk FinTrailO, denne gangen med base fra Helsinki. Det ble konkurrert i PreO og TempO på lørdag og kun PreO på søndag, hvor andre og tredje konkurranse inngikk i Europacupen. Og tre nordmennene sparket godt fra seg i disse konkurransene: Martin ved å vinne de to PreO-konkurransene og bli nummer to sammenlagt, Lars Jakob ved å bli nummer 4 i TempO og Geir Myhr Øien ved en 3. plass på søndag og 4.plass sammenlagt. Martin leder med det Europacupen etter de to første konkurransene.
17.mai-helga var også en gjeng Waalere over i Uppland for å delta i 4 pre-o-konkurranser. Her ble Lars Jakob Waaler nummer 3 i delkonkurransen i Elitserien som ble vunnet av Ola Wiksell, mens Martin Aa. Waaler gjorde en god prestasjon ved å bli nummer 2 på nattkonkurransen. Mer om konkurransen hos Pre-Ole her.

Hva nå?
Til helga står tradisjonsrike PreO i Väst for tur med tre konkurranser rundt Kungälv/Stenungsund. 14 dager senere blir det O-treffen med en temp-o og en pre-o-konkurranse. Alle konkurransene disse to helgene er blant de sekundære uttakskonkurransene til VM i Italia i juli. Europacupen fortsetter så med to delkonkurranser i Litauen (inngår i Falco-Takas 2014 med totalt 6 konkurranser og to treninger) og to delkonkurranser i Latvia. Det vil også være et pre-o-arrangement rettet mot o-løpere i tilknytning til O-festivalen på Norefjell. Sesongens store høydepunkt blir så VM i Italia 6.-11. juli. Under O-ringen der det er 5-dagers pre-o-konkurranser vil det for øvrig også være to delkonkurranser i Europacupen.

De som trodde at det nå skulle bli masse liv på denne bloggen fremover etter et lite opphold må vi nok dessverre skuffe. Det er hovedsaklig tidshensyn som gjør at vi fremover neppe kommer til å ha ukentlige referat fra hver konkurransehelg. Istedet vil vi forsøke å komme med resultatoppdateringer på vår Twitterkonto @preoliten som også dukker opp i høyre kolonne her på bloggen. Kart- og resultatarkivet (som nå er flyttet til ny og mer stabil server og adresse -- vennligst oppdater ev. bokmerker) vil vi også fortsette å oppdatere som før. For resultater og rapporter utenom våre Twitter-profil og grovere oppdateringer som denne anbefales Ole-Johans pre-ole.blogspot.com, PreO-sportens venners preo.no (som nå er oppdatert igjen etter lengre tids dvale) og Bosse Sandströms orienteringochfoto.blogspot.se.

God pre-o-sen-vår-og-sommer!

Ingen kommentarer: