lørdag 17. september 2011

Preo SM: Natt og TempO

Sverige har i løpet av et døgn arrangert nasjonalt preo-mesterskap i både natt og tempo disiplinene. Dette er to preo-grener som Norge ennå ikke har inne i sitt mesterskapsprogram. Preo SM er en integrert del av orienterings SM 2011. Preo SM tillater også at utenlanske deltakere starter (men kan selvsagt ikke bli svensk mestere), så i år er tempo- og dag-SM, avsluttningen av norgescupen. Dette gjør at en ganske stor norsk kontingent preo-utøvere har funnet veien til Vätergötland. Norgescupen vil i år trolig først bli avgjort under den siste konkurransen, dag-SM, da Martin Jullum og Lars Jakob Waaler begge står med 99 poeng foran de to siste konkurransene.

Natt SM
Fredag kveld ble Preo SM natt arrangert ved Onsjö skola, litt sør for Vänersborg. Samlingsplassen var innomhus, noe som var et flott tiltak, denne litt kjølige september kvelden. Det at temperaturen sank betydelig mot kvelden/natta, viser bare at vi hadde hatt en flott høstdag, noe vi ikke har vært for bortskjemte med i høst.
Natt SM løypa var på 2,28 km og bestod av 18 poster. Første delen av løypa gikk langs Göta-kanalen, som for øyeblikket nesten var tørrlagt, på grunn av Sjöfartsverkets vedlikeholdsarbeid. Den kartlagte kanalen stemte dermed ikke med det faktiske våte element, men dette var det opplyst om i PM.
Post 10: Bildet til høyre viser hvor skjermen var plassert.
Dagens løype hadde kun tre falske poster, og den første falske posten kom på 10. post. Dette var en virkelig falsk post, og det var nok en del som kanskje angret på at de hadde falske poster tidligere i løypa når de så hvor klar falsk denne posten var. Også de to andre falske postene var tydelig falske poster. En post som mange valgte å falske, men som ikke var falsk, var 12. post. Ut fra retninger og avstand, og det som kunne se ut som et grønt felt, virket det som om denne posten lå for nærme stien, og kanskje litt for langt mot sørvest. I mørket er slik poster vanskelig å avgjøre, når man ikke ser det faktiske høydepunktet, men kun en refleks.
Etter gjennomført løypa var det tre tidsposter på vei tilbake til samlingsplass. Tidspostene ble gjennomført etter tempo-metoden. Tidspostene var spredt ut med god vinkel, noe som gjorde at man måtte sveipe godt med lykta for å løse disse.
Vinner av natt SM ble Andreas Johansson med korrekt svar på samtlige oppgaver, og 23 sekunder på tidspostene. Dette holdt til gull, et sekund foran Marit Wiksell som tok sølv. Bronsemedaljen gikk til Ingrid Hansson, også med alle rett, og 61 sekunder. Den siste som hadde alle rett var Nils-Olav Andersson, som var 24 sekunder unna bronsen.
Beste normann ble Marin Jullum på en femte plass med en feil, og 19 sekunder. Andre norske plasseringer:
    19. Geir Myhr Øien 18, 98 sek
    26. Odd Håkenssen 17, 106 sek
    27. Egil Sønsterudbråten, 17, 126 sek

Tempo SM
I dag ble historiens første tempo SM arrangert i området rundt Norra Älvsborgs länssjukhus. Dagens tempo-løype bestod av 5 stasjoner, hvor de tre første stasjonene hadde fem oppgaver, mens det to siste stasjonene hadde fire oppgaver. Konkurransen ble arrangert med falske poster, hvor makstid per post var på 30 sekunder, mens tidsstraffen per bom var på 45 sekunder. Løype bød på litt forskjellige type stasjoner hvor noen stasjoner hadde poster med lange hold i åpne områder, mens andre stasjoner hadde poster på kortere hold i vanlig skogsterreng.
En som virkelig beviser at han behersker tempo, er Martin Jullum. For en måned siden vant han World Tempo Trophy i forbindelse med WTOC, og i dag beviste han at dette ikke var en tilfeldighet. Martin tok en overlegende seier med hele 73 sekunder, foran nummer 2, og slo med dette hele den svenske preo-eliten i sitt eget mesterskap. Martin løste samtlige 23 oppgaver uten en eneste feil, og var en av de aller raskeste til å avlegge svar. Han hadde en svartid på 191 sekunder, noe som gir en gjennomsnittlig svartid per post på 8,5 sekunder. Raskest svartid av samtlige hadde Marit Wiksell med 139 sekunder, men hun hadde fem feil, men kom likevel på en 8. plass. En svartid på 139 sekunder, gir en snittid på 6 sekunder per post. Totalt var det tre stykker som hadde alle svarene rett. I tillegg til Martin Jullum var dette Martin Fredholm og Stig Gerdtman.
SM Tempo: gull: Martin Fredholm (midten), sølv: Lennart Wahlgren (t.v.), bronse Stig Gerdtman (t.h.). Foto: orientering.se
Svensk mester ble Martin Fredholm, med 264 sekunder. Sølv gikk til Lennart Wahlgren, som kun var to sekunder foran Stig Gerdtman som tok bronsen. Disse hadde henholdsvis 286 og 288 sekunder.

Pre-Ole har også omtalt dagens tempo SM på sin blogg.

Kart- og resultater (foreløpig dessverre med dårlig kvalitet) er lagt inn i arkivet.

I morgen fortsetter Preo SM med den klassiske dag konkurransen litt nordvest for Vänersborg.