fredag 30. september 2011

Nordisk landskamp i de danske skove

Den siste helgen i september arrangerte Vestjyst orienteringsklub nordisk landskamp i området rundt Holstebro. Nordisk landskamp er en lagkonkurranse mellom Danmark, Finland, Norge og Sverige som arrangeres hver høst, hvor arrangørland rullerer mellom de fire landene. I landskampen har hver nasjon muligheten til å stille med så mange fem mannslag de ønsker, men det er kun to lag fra hver nasjon som teller i nasjonskampen.

I år stilte Danmark og Norge med to lag, mens Finland og Sverige stilte med hele fire lag. Som omtalt i artikkelen ”Nordisk landskamp” vant også i år Finland landskampen, fem poeng foran Sverige. Norge sitt førstelag kom til slutt på en femte på plass, noe som var litt bak målstemningen, som var en tredje plass. Norge sitt andrelag kom til slutt på 10. plass.
I den nordiske landskampen er det i tillegg til landskampen et uoffisielt nordisk mesterskap, og denne ble vunnet av Stig Gerdtman (44 poeng, 37 sekunder), Sverige, foran den regjerende verdensmesteren i åpen klassen Lauri Kontkanen (44 poeng, 76 sekunder), Finland. Stig og Lauri var tilslutt to poeng foran tredjeplassen, som gikk til Lars Jakob Waaler fra Norge som var best av de med 42 poeng (av 45 mulige) etter to konkurranse dager
Nordisk landskamp ble også i år vunnet av Finland foran Sverige.

Dag 1, Stråsø plantage
Nordisk landskamp består av to konkurranse dager, hvor det er sammenlagt resultater etter de to dagene som teller. Denne første dagen i årets konkurranse gikk litt sørvest for Holstebro, i Stråsø plantage. Her gikk løypa i et hedelandskap med åpne innlands sanddyner. Løypa var lagt til et meget detaljerikt område, hvor mesteparten av postene var lagt på kartets brunbilde. Dette var til tider meget krevende, med et bølgende terreng med noen lange sikt, og et kart med 2,5 meters ekvidistanse.
Den første delen av løypa var relativt enkel, men så fort vi kom til 8. og 9. post ble vi servert noen mer krevende nøtter. Hvilken post i ei løype som er mest krevende er alltid et diskusjonsspørsmål, men at post 9 var en av disse, var helt klart. Dette var en postene hvor det ikke var veldig enkelt å få tak i kurvebildet, samtidig som man fikk et noe flatt blikk på terrenget.
10. post var også en utfordring for mange på grunn av den store avstanden til posten. Dette var en falsk enskjerms-post, hvor skjermen var plassert oppe på kollen isteden for på nesa. Tatt i betraktning det lange holdet, stod ikke skjermen lagt unna den riktige plasseringen, men den stod helt klart på det høyeste punktet (kollen). Dette var nok en post som favoriserte deltakerne med godt syn.
Resten av løypa bestod av flere interessante poster, som stilte forskjellige krav til løsningsmetode. Selv om makstiden var lang, 153 minutter, var det nok flere som fikk det litt travelt mot slutten.
På veien tilbake fra mål til samlingsplass var det to tidsposter, som ble gjennomført etter tempo-metoden. Her var det mange som fikk på en bom på den første tidsposten.

Resultatlista fra første dag viser at det kun er to finner, Matti Inkinen og Lauri Kontkanen, som hadde samtlige 24 poster korrekt. Beste normann første dag ble Martin Jullum med en feil, og 27 sekunder på tidspostene, noe som gav en 4. plass, 8 sekunder bak Stig Gerdtman fra Sverige, på tredje.
A-klassen ble vunnet av Grete Skaarass fra Norge.


Dag 2: Vestre plantage
Dag to ble avviklet i Vestre plantage som er et terreng rett sør for Holstebro. Her ble vi møtt av et helt annet terreng enn det vi ble presentert for den første dagen. Dette var et typisk nærterreng for befolkning i Holstebro som bestod av et rikt stinett, og som ble flittig brukt av mountainbike-sykkellister. Terrenget var samtidig et ordinært skogsterreng, med noe rundere formasjoner enn dag 1.
Redaksjonen i preoliten var dag 2 de første på samlingsplass (før arrangøren!). Det blir nok lenge til neste gang!
Løypa dag 2, var som dag 1, på 2,9 kilometer, men hadde ”kun” 19 poster i motsetning til lørdagens løype på 22 poster. Dette var også en løype som bød på mye kartlesning av terrengformasjoner, men hadde også innslag av et par grøfte-poster. 4. post var et grøftemøte som det ikke var mulig å se fra veien. Det var også vanskelig/umulig å se grøfta som gikk parallelt med vegen i nærheten av grøftekrysset, slik at dette ble en meget utfordrende post. En del brukte nok noe tid her, men svarprosenten viser at de fleste fikk denne rett.

Post 9, dag 2. Postbeskrivelse: søkk, nede i.
Den posten som skapte størst utfordringer var 9. post, nede i søk, se bilde. Her var tre skjermer plassert oppover i søket, men ingen av skjermene var plassert langt nok opp. Det som var utfordringen her var å avgjøre hvor langt ned det riktige søket gikk, og samtidig hvor langt opp de riktige skjermene satt. Dette var en falsk post, men veldig mange valgte å svare A-skjermen, som var den skjermen som satt lengst oppe i søkket…….postbeskrivelse: nede i søkk!

Etter avsluttet løype var det klart for to tidsposter. Dagens tidsposter gikk stort sett greit for de fleste, og raskest av samtlige på tidspostene var Martin Fredholm, Sverige, med 12 sekunder. Gjennomsnittlig svartid (uten tidsstraff) for de 63 deltakerne i elite-klassen, dag 2, var på 26,3 sekunder, mens tilsvarende gjennomsnittstid første dag var på 37,3 sekunder. Samlet treffprosent på tidspostene første dag var 69,8%, mens treffprosenten andre dag var 90,5%. Her ser man en klar sammenheng mellom treffprosent og gjennomsnittlig svartid.

Vinner av dag 2 ble Stig Gerdtman, Sverige med 21 av 21 mulig poeng, og 18 sekunder på tidspostene. Dette var samme antall poeng som Tatu Saari, Finland, som kom på andre plass med 25 sekunder. Beste normann andre dag ble Lars Jakob Waaler på en fjerde plass, med 20 poeng og 13 sekunder. I tillegg til Lars Jakob var det to andre normenn som hadde 20 poeng dag 2, og dette var Arne Ask og Geir Myhr Øien. Disse ble henholdsvis nummer 6 og 7.
A-klassen ble dag 2 vunnet av Gerd Yttervik fra Norge.
Disse tre karene fra Vallset/Stange var ikke helt fornøyd med egen innsats under Nordisk landskamp.
Takk til de danske arrangørene for to fine konkurransedager i området rundt Holstebro. Neste år er det Norge sin tur til å arrangere Nordisk landskamp.

Kart- og resultatarkivet er oppdatert med fullstendige resultater fra konkurransene, og kart med bedre kvalitet.

Noen aktuelle lenker i forbindelse med nordisk landskamp:
- Arrangørens side med resultater
- Vestjysk Orienteringsklub: Sekunder afgjorde nordisk mesterskab
- Preo.no: Lars Jakob fikk bronse i NOM
- Pre-Ole: Lars Jakob nr. 3 i Nordic Match
- Presisjonsorienteringsguttas blogg: Nordisk landskamp  
- Tvmidtvest.dk: Orienteringsløb i kørestol (Tv-innslag)
- Orientering.se/preo: Finland vann landskampen i PreO men Stig Gerdtman blev nordisk mästare

Norge lag 1

Norge lag 2

2 kommentarer:

Anonym sa...

Good story Geir!

Norwegians, you have to start trail-o coaching as we do here in eastern. Russia had a month long training camp before WTOC in Sochi this year. The Finns start to have for example coaching seminars during the next winter!

Wouldn't be bad to have some talented orienteers more to your national team cluster. You have nowadays only few top trail-orienteers. But you have some good trail-orienteers growing up like Martin Aa.

Geir sa...

Norway performed not particular good in Nordic team event. The level of international Trail-O is now become so high, that every nation have to think more about training to stay in the top international level. Before WTOC, Norway had a training camp, where we had a lot of focus on time controls.

To day Norway has relatively few Trail-o competitors, but the potential to include more people should be large. Some more focus on Trail-o recruitment, will most likely give several new names on the results.