søndag 11. september 2011

Sekunddrama i kampen om NM-gullet

Det ble en real fight om NM-gullet i presisjonsorientering idag. Løypa gikk fram og tilbake langs en grusvei med fine variert terreng. Konkurransen startet med tre tidsposter, før man hadde 12 poster på veien inn, byttet kart og stemplingskort og tok fatt på 12 nye oppgaver på veien tilbake.

Post 7, 8 og 9 del 1
Løypeleggerteamet med Egil Sønsterudbråten i spissen har gjort en svært god jobb med dette arrangementet. Det var fin variasjon i løypelegginga og med et godt kart og mange poster ble det en fair og god konkurranse av høy kvalitet.

Som overskriften røper ble det svært jevnt om NM-gullet. Lars Jakob Waaler, som vant i fjor, startet som nummer seks og gikk tidlig i mål med en feil og kun 11 sekunder på de tre tidspostene. En etter en kom inn med dårligere tid og flere feil, og til slutt var det bare tredje sist startende Martin Jullum igjen i skogen. Det ble opplyst at Martin hadde 9 sekunder på de tre tidspostene før Martin kom inn og da var selvfølgelig spenning stor da poengene skulle summeres viste også hans resultat en feil, og dermed gikk NM-gullet til Martin, 2 sekunder foran Lars Jakob. 
I ettertid ble en post strøket fra konkurransen grunnet feil i kurvebildet som ble direkte avgjørende for oppgaveløsningen. En god avgjørelse, for i et NM skal ikke en slik post avgjøre medaljene. Både Lars Jakob og Martin hadde uansett samme svar på denne posten, og ble derfor til slutt stående med 26 av 26 mulige poeng. Denne strykningen påvirket således ikke gullet. Bronsen gikk til Ole-Johan Waaler, som havnet på en feil etter strykningen, mens Widar Taxth Løland falt ned til fra tredje- til fjerdeplass etter strykningen. Nummer fem ble Kjetil Waaler, mens 6. plass gikk til Knut Ovesen, begge disse med 24 poeng, og altså 2 feil.
Medaljevinnerene
Da konkurransen var over bar det mot medaljesermoni og premieutdeling på Rustad gård i samband med NM mellomdistansen.

I morgen er det tradisjonen tro NM-epilog, og i år er det Skaukarenes klubb med Alf Stefferud i spissen som står for arrangementet. På nytt kart ved Nordbytjernet rett ved Gardermoen skal det kjempes om norgescuppoeng, en norgescup som ser ut til å bli nesten like jevn som dagens NM-konkurranse. Lars Jakob og Martin ligger helt likt når det gjenstår tre konkurranser.

Fullstendige resultater fra NM finnes her, og løpskartene og løsningskartet er å finne i kart- og resultatarkivet.

Se også omtale av dagens NM-konkurranse hos pre-ole.
Les også NOF sin artikkel på orientering.no.



5 kommentarer:

Geir sa...

NOF hadde et intervju med det tre norsk VM-deltakerne i åpen-klasse før NM. Intervjuet og forhåndsomtalen av Pre-o NM kan leses her.

Geir sa...

Halden SK: Martin Jullum norgesmester!

Kjetil sa...

Må takke Egil Sønsterudbråten for en kjempe løype. En av de aller beste jeg har gått noen gang.

Martin sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Martin sa...

Helt enig med Kjetil:
Dette var meget gode løyper. Det beviser at hvis man står på skikkelig og er pirkete i alle ledd så kan vi arrangere topp internasjonale konkurranser her i Norge også. Oppgavene var rettferdige og løsbare uten at de var for enkle.
Godt jobba, Egil!