onsdag 9. november 2011

Sesongavslutning i Uppland


Den norske pre-o sesongen ble avsluttet allerede i midten av september, mens svenskene avsluttet sin sesong denne helgen. Den svenske avslutningshelgen bestod av tre konkurranser, temp-o, natt og fellesstart.

Lørdag formiddag inviterte Sigtuna OK til tempo konkurranse ved Rosersbergs slott. Et ikke ukjent område for flere av deltakerne, da Tiomila ble arrangert her i 2008. Det spesielle med Tiomila 2008 var ikke bare at målgangen var i en kongelig slottspark, og at løpet fikk besøk av H.M. Kong Carl XVI Gustaf, men også at dette var første, og hittil eneste gang, at pre-o har blitt arrangert i forbindelse med Tiomila. Historiens første tiomila-vinner i presisjonsorienteringsstafetten ble Porsgrunn O-lag, med Ole-Johan, Lars Jakob og Kjetil Waaler. For andre var denne pre-o-stafetten en suksessrik introduksjon til sporten. Resultatlista fra pre-o-stafetten under Tiomila 2008 kan man studeres her.
Porsgrunn O-lag ble historiske da de vant historiens første pre-o-stafett i forbindelse med Tiomila 2008. Foto: http://www.10mila.se/2008

Lørdagens tempo konkurranse bestod av 8 stasjoner, med 4-5 oppgaver per stasjon. Noe som tilsammen gav hele 39 oppgaver. Denne tempo konkurransen hadde falske poster, og en straffetid på 30 sekunder. Stasjonene var lagt i området rundt slottet, slik at enkelte stasjoner gav typiske park oppgaver, mens andre gav mer tradisjonell kartlesing i skog. Noen stasjoner hadde oppgaveløsning med veldig kort sikt, mens andre hadde lange sikt, se karteksemplet under.
Alle oppgavene var rene kartlesningsoppgaver, og de falske postene var tydelige. Noen av stasjonene kunne i utgangspunktet virke veldig lette, men når man forsøker å svare fort, så ser man at flere går på bommer selv på de enkleste postene. Med andre ord, det gjelder å holde hode kaldt, og være konsentrert. En fin tempo-løype.

Utsnitt av tempo-postene lørdag.
Seieren gikk til Marit Wiksell, med 242 sekunder, og hun var med dette 15 sekunder foran Robert Jakobsson på andre plass, mens Rolf Karlsson (Rehns BK) kom på tredje, ytterligere 33 sekunder bak. Marit var også den som hadde klart raskest svartid på utrolige 182 sekunder på 39 oppgaver. Dette gir en gjennomsnittlig svartid på kun 4,67 sekunder. Meget imponerende!

Etter noen få timers pause var det klart for Rodhensloppet, og natt-preo. Denne konkurransen foregikk uten norsk deltakelse, så derfor har vi lite å berette fra selve konkurransen. Vinner av Rodhenloppet ble Rolf Karlsson med alle rett (23 poeng), og 47 sekunder (5 tidsposter). Nummer to ble Owe Fredholm, også alle rett, og 62 sekunder. Nummer tre ble Martin Fredholm med 22 poeng og 34 sekunder.

Søndagens konkurranse gikk fra OK Roslagens klubbstuga rett i utkanten av Norrtälje. Dagens konkurranse ble arrangert som fellesstart, hvor A- og B-klassen startet 5 minutter før elite-klassen. Dette gjorde at det ble meget folksomt i starten ettersom alle skulle ut i den samme lysløype traséen. Postene kunne tas i valgfri rekkefølge, men ettersom mål var 900 meter lengre ut i lysløypa, var det naturlig å starte med de postene som var nærmest starten, og jobbe seg mot mål. På grunn av den relativt korte løypelengden, ble makstiden forholdsvis kort, 87 minutter. Dette gjorde at mange brukte nesten hele makstiden. Med tidsposter etter målgang, førte dette til en relativt lang tidspostkø. Noe undertegnede fikk erfare da han stod bakerst i køen! Preoliten-gjengen er ikke kjent for å være de raskeste i løypa.

Første del av elite-løypa søndag.

Elite-løypa bestod av 20 kartlesningsposter, og samtlige poster var lagt på kartets brunbilde. Den posten som kanskje skapte størst utfordringer for de fleste var den siste tidsposten.

Vinner ble Martin Fredholm med 23 av 23 mulige poeng, og 21 sekunder. Det samme antall poeng hadde også Lennart Wahlgren og Elisabeth Norsell-Karlsson på henholdsvis 2. og 3. plass, med 24 og 29 sekunder. Den siste som hadde alle rett var Stig Gerdtman på fjerde plass.

Remo Madella har skrevet en interessant artikkel fra helgens konkurranser der han blant annet sammenligner helgens konkurransekart, med «ordinære» o-kart, og hvordan man håndtere kartene på tidspostene ved bruk av tempo-metoden. Les Remo sin artikkel her.

Med dette var årets pre-o sesong avsluttet, men om ikke mange månedene er vi ute i skogen igjen!

Kart- og resultater er å finne i arkivet.


1 kommentar:

Geir sa...

Kart og resultater fra pre-o-stafetten under Tiomila 2008, er nå lagt inn i kart og resultat arkivet.