tirsdag 31. juli 2012

O-ringen 2012

Halland regionen var vertskap for 2012 utgaven av O-ringen, med Halmstad som sentrum for O-campen. Dette var den 48. utgaven av O-ringen, og andre gang det tradisjonelle løpet finner sted i Hallanddistriktet.

Pre-o utøverne hadde som løperne, fem konkurransedager, dog med egne arenaer. Alle arenaene var å finne innenfor en radius av 30 minutters kjøring fra O-campen. Terrenget på etappene varierte fra flate sanddyner og kystskog, til mer kupert granskog og et steinbruddsområde. Alle konkurransene var ”tradisjonelle” pre-o løyper, med mellom 18 og 20 poster, og 2-3 tidsposter. Det som kjennetegnet løypene var at en del av postene var lagt på diffuse kurvedetaljer (små søkk og neser), og at kartene stedvis var skjeve, slik at avstander og retninger mellom detaljene ikke alltid stemte så godt. Dette gjorde det ekstra utfordrende å løse oppgavene. Dette førte til at man kunne komme frem til forskjellige svar, avhengig av hvilket utgangspunkt man benyttet. "Kluet" var å legge vekt på det samme som løypeleggerne hadde gjort.

Marit Wiksell vant O-ringen
pre-o
En som takle utfordringene bra var Marit Wiksell. Hun tok hele tre etappeseire (1., 3. og 4. etappe), og tok med det sammenlagt seieren i eliteklassen under O-ringen 2012. Marit ledet med 1 poeng på William Rex før den siste etappen, og hadde dermed et godt utgangspunkt foran fredagens omvendte jaktstart. På den siste etappen hadde Marit 3 feil i løypa, mens William kun hadde 2 feil. Dermed ble det tilslutt poenglikhet mellom Marit og William, men med Marit sine 88 sekunder på tidspostene, slo hun William klart på tid. Marit hadde også best totaltid på tidspostene under O-ringen. Nest best på tidspostene var Lars Jakob Waaler med 117 sekunder. Vinner av den 2 etappen ble Jens Andersson, mens 5 etappe ble vunnet av Anna Råberg.

Martin Jullum var den som gjorde det best av de norske med en 8. plass, mens Lars Jakob Waaler ble nr. 15. Widar Taxth Løland tok 17. plassen, mens Geir Myhr Øien ble nummer 22. De øvrige norske ble å finne lengre ned på resultatlista. Totalt var det 15 nordmenn som deltok i elite klassen.

Rudi Olvenmyr vant
A-klassen
Vinner av A-klassen ble Rudi Olvenmyr fra OK Tyr. Han vant A-klassen klart med 2 poeng på Bo Hansson. Rudi var også den som hadde klart best tid på tidspostene i A-klassen. Seier i A-klassen under O-ringen gir også fribillett til eliteklassen under SM i september. Liv Horntvedt ble beste nordmann i A-klassen med 19. plass. Totalt deltok 5 nordmenn i A-klassen.

Forøvrig deltok i tillegg en del pre-o-utøvere i MTB-O under o-ringen-uka. I H50 ble Ola Wiksell nr 23 og Koji Chino fra Japan nr 32. Disse slo med det Erik Lundkvist og Lennart Wahlgren som hadde uhell i form henholdsvis punktering og feilstempling(er). I H21 deltok Geir Myhr Øien og havnet på en oppløftende 13. plass blant de 38 som startet minst en dag. Spesielt dag 2 som i tøft terreng målte over 22 km i luftlinje, ble tøff for mange med en vinnertid for VM-utøver Oskar Lund på 2 timer og 16 minutter. Mange brøt denne dagen, men Geir fullførte med stil. Enda mer imponerende er det kanskje at nevnte Chino fra Japan deltok både i pre-o og den ordinære 5-dagers konkurransen i orientering i tillegg til MTB-O. 13 konkurranser på 6 dager er ikke barebare. Høyst trolig er han den eneste med denne imponerende kombinasjonen.

Kart og resultater fra samtlige konkurranser er å finne i arkivet.

Etter den siste etappen var avgjort ble det svenske laget til årets Nordiske landskamp i september tatt ut. Laget består av følgende utøvere (se bilde under): Ola Jansson, Jens Andersson, Martin Fredholm, Marit Wiksell, Lennart Wahlgren, William Rex, Michael Johansson, Erik Lundkvist, Stig Gerdtman og Robert Jakobson (Stig og Robert var ikke tilstede på O-ringen pre-o.)

Det svenske laget til Nordisk landskamp 2012
Årets O-ringen ble arrangert under noen fine og varme sommerdager i Halland. Neste år arrangeres O-ringen i Boden, i Nord-Sverige.Vi håper på det samme været der.

1 kommentar:

Anonym sa...

I think this was not a big suprise that japanise guy did so amazing job during o-ringen. Japanise works normally 16h per day;)