mandag 20. mai 2013

Hektisk helg i Finland

Den tradisjonelle FinTrailO helgen ble i år arrangert pinsehelgen, i området litt nord og øst for Turku (Åbo). Årets konkurranse hadde samlet et stort antall utenlandske deltakere. Totalt var det over 90 startende i eliteklassen fra 9 ulike nasjoner. Den store deltakelsen skyldtes at to av konkurransene inngikk i europacupen, og at mange benyttet konkurransene som trening foran sommerens VM i Finland.

9 nordmenn deltok i de til sammen 4 konkurransene. Det var to konkurranser lørdag og to konkurranser søndag. Det var både en klassisk pre-o-konkurranse og en tempokonkurranse begge dager. På lørdagen var det tempokonkurransen som inngikk i europacupen, mens det på søndag var pre-o-konkurransen som var den 4 delkonkurransen i europacupen.

Lørdagens konkurranse ble avholdt rett utenfor Kokemäki. Det var pre-o konkurransen som stod som første post på programmet. Deltakerne ble inndelt i 5 startpuljer, som startet med 15 minutters mellomrom. Når 15-20 utøvere starter samtidig blir det folksomt på de første postene, før startfeltet etter hvert strekker seg ut. Lars Jakob Waaler som starten i den første pulja, og lå blant de fremste i løypa, kunne fortelle at han nesten hadde tråkket på hoggorm to ganger underveis i løypa. Egil Sønsterudbråten som startet i den siste startpulja, fikk også øye på en fin hoggorm som lå i vegen like ved 6. post. Disse ormobservasjonene, pluss at det ble observert en hoggorm rett utenfor dametoalettet på samlingsplass, indikerte at vi befant oss midt i et skikkelig ormeterreng.

Lørdagens pre-o-konkurranse bestod av 20 poster som var en blanding av bedømmings- og kartlesingsposter, i et småkuppert terreng, med noe varierende sikt. Trettende post var den som fleste svarte feil på. Denne posten hadde den noe utradisjonelle postbeskrivelsen "nedre del av nese". Denne posten var falsk da den mest aktuelle skjermen lå utenfor sentrallinja til nesa, noe den skal gjøre i følge regelverket. Noe som var svært krevende å se på denne oppgaven.
13. post lørdag felte mange
Etter gjennomført pre-o løype, kunne deltakerne bevilge seg en liten pause, før de gikk direkte videre ut i tempoløypa. Pausen ble tilbrakt i skogen, da mål for pre-o-konkurransen var omtrent 2 kilometer unna samlingsplass. Arrangøren hadde ordnet med bagasjetransport og fint vær, så dette var ikke noe problem.
Lørdagens tempokonkurranse bestod av 8 stasjoner med 3 oppgaver på hver stasjon. Noe utradisjonelt ble den første tempo stasjonen benyttet som tidspost i pre-o-konkurransen. Det vil si at det ikke var feilposter på den første tempostasjonen, mens de resterende 7 stasjonene hadde mulige feilposter. Tempo løypa gikk i småkupert furuskog, med god sikt. Det ble noe kø i forbindelse med gjennomføringen av tempokonkurransen, noen som var uunngåelig når 90 deltakere startet i løpet av en time.

Martin Jullum fortsatte sin sterke sesongstart, og vant lørdagens pre-o-konkurranse med ett sekund foran Antti Rusanen og 7 sekunder for Lauri Kontkanen på tredje. Ingen deltakere hadde alle de 20 postene rett. Ytterligere 2 nordmenn hadde kun en feil og dette var Geir Myhr Øien og Arne Ask. Disse bommet begge på en tidspost, og ble henholdsvis nummer 7 og 11. Seier i årets FinTrailO er meget sterkt, da en stor del av verdens beste pre-o utøvere var på plass. Se alle resultatene fra lørdagens pre-o konkurranse her.
Her studeres lørdagens resultater
Martin hadde litt for mange bom i tempo konkurransen til å gå helt til topps her. Vant tempo konkurranse gjorde Antti Rusanen foran Lennart Wahlgren og Lauri Kontkanen. Disse tre var i en klasse for seg, og var de eneste som hadde under 200 sekunder når svartid og eventuelle straffesekunder var summert. En bom gav 30 sekunder i straff. Nummer 4 og 5 ble henholdsvis Martin Jullum og Lars Jakob Waaler.  Se alle resultatene fra lørdagens tempo konkurranse her.

Søndag var det klart for to nye konkurranser, denne gangen i Nousiainen. Søndagens konkurranser (pre-o + tempo) ble gjennomført etter samme modell som på lørdag, men nå var det pre-o-konkurransen som var europacup og ikke tempokonkurransen.

1. post søndag
Pre-o-konkurransen fulgte ei godt tilrettelagt lysløype, med passe mykt underlag. Terrenget bestod av åpen furuskog med god sikt. Utøverne fikk 20 poster å bryne seg på, som også denne dagen var en miks av bedømmings- og kartlesingsposter. Løypa var fin, og hadde mange krevende, men også noen lette, poster. Allerede på første post fikk utøverne noe å gruble på. Her var posten "oppe i søkk", og det var plassert en skjerm helt nederst i søkket og en skjerm helt i toppen av søkket. Ettersom postbeskrivelsen sa "søkk, oppe i" svarte mange den øverste skjermen, mens riktig svar var falsk. Bakgrunnen for dette var at postens ringsentrering ikke var helt i toppen av søkket, men midt i mellom de to aktuelle skjermene. Dermed fikk utøverne tidlig et signal på at skjermene skulle være eksakt plassert i henhold til ringsentrum.
Med bakgrunn i dette var det en del som valgt å flaske 11. post, ettersom denne ikke satt 100% der ringsentrum var plassert på kartet. I følge fasit var ikke 11. post en falsk post. Det ble dermed lagt inn protest mot denne posten, samt post 19 (hvor kartet ikke var helt eksakt i forhold til skjermplasseringene), slik at juryen måtte ut i aksjon. Juryens beslutning var at begge postene skulle strykes. Dermed ble tilslutt kun 18 poster tellende.

Første post søndag.
Foto: Jukka Liikari
Pre-o-konkurransen, og dermed den fjerde delkonkurransen i årets europacup, ble dermed vunnet av Lars Jakob Waaler foran Marko Määttälä, Antti Rusanen, Lauri Kontkanen og Marit Wiksell som alle fire delta andreplassen. Dette var Lars Jakob sin andre seier i årets europacup. Lars Jakob leder dermed europacupen klart etter 4 konkurranser. Neste konkurranse i europacupen blir i Italia den 22. - 23. juni. Nest best nordmann i pre-o konkurransen på søndag ble Martin Jullum på en 10. plass. Se alle resultatene fra søndagens pre-o konkurranse her.

Søndagens tempo ble arrangert rundt skolen i Nousiainen, og bestod av 5 stasjoner, med 4 oppgaver per stasjon. Som på lørdag ble den første stasjonen benyttes som tidspost for pre-o konkurransen, og var dermed uten feilposter. Denne tempokonkurransen hadde 4 parklignende stasjoner, i skolegården, og en stasjon i skogen. Tempokonkurransen ble nok en gang vunnet av Antti Rusanen, denne gangen foran Lauri Kontkanen, med Marit Wiksell på tredje. Finnene Antti og Lauri viser at de skal bli harde å slå på tempo konkurransen under WTOC på hjemmebane i juli. Beste nordmann ble Lars Jakob på femte, mens Martin Jullum og Geir kom på henholdsvis 13. og 14. plass. Det skilte kun ett sekund mellom disse. Se alle resultatene fra søndagens tempo konkurranse her.

Sammenlagt ble det dobbelt finsk til Antti foran Lauri, mens Marit ble nummer tre. Martin Jullum tok fjerde plassen, mens Lars Jakob sammenlagt ble nummer 6. De øvrige norske plasseringene ble som følger:

  • Geir Myhr Øien, 9. plass
  • Arne Ask, 28. plass
  • Martin Aarholt Waaler, 35. plass
  • Widar Taxth Løland, 39. plass
  • Knut Terje Ovesen, 58. plass
  • Egil Sønsterudbråten, 60. plass
  • Ole Johan Waaler, 65. plass

Fullstendige resultatlister, samt kart og løsningskart er å finne i arkivet.

FinTrailO kan oppsummeres som en vellykket og lærerik helg. Det var litt langt til å fra start/mål, men arrangøren stilte med transport til de som måtte ønske det. Med fire konkurranser på to dager blir det noen lange dager i skogen og på samlingsplass. Det var derfor godt å slappe av når kvelden kom.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var fyra 2:or på söndagens PreO :)

Martin sa...

Stemmer. Fint du sier ifra :) Arikkelen er nå oppdatert.

Ole Arnt sa...

Hvorfor brukte man ikke vanlig postbeskrivelse som "Nese, NV del" på 13. posten lørdag? Ikke rart at "Nese, nedre del" skapte endel forvirring her.


PS. Gratulerer med mange gode norske prestasjoner.

Martin sa...

Godt spørsmål, Ole-Arnt. Nedre del kan vel kun brukes om det er to eller flere kurver slik jeg forstår normen. Hva som egentlig er ment her vet jeg ikke. Jeg tror vel de fleste gjorde som meg og nøyde seg med å se på ringsentreringen.