lørdag 4. september 2010

SM i Vänersborg

Tidligere idag ble SM (svensk mesterskap) i pre-o avholdt ikke langt fra Vänersborg, med et knippe norske utøvere på startlista.

Konkurransen startet med tidsstart vel 1.4km unna samlingsplass. Startrekkefølgen var satt opp etter rankinglista, slik at de best rankede svenskene startet til slutt. Utlendingene (les: nordmenn og dansker) ble plassert med jevne mellomrom.

Første del av løypa gikk i et småkupert skogsterreng med en del kvist og felte trær. Denne delen opplevdes som krevende, da det tok tid å lese inn hva som var tegnet på kartet og hva som var utelatt på kartet. Likevel  greide vel de fleste å lese seg greit inn her. Se kart nedenfor.

Del 1 av eliteløypa

Etter 4. post ble tiden stoppet, og etter 700m startet del 2 av løypa, der vi kom inne i et mye flatere parti. De første postene gikk i skogen, mens de siste 11 postene var lagt på et stort, greit ryddet hogstfelt med god sikt. De første postene etter omstart ble rene kontrasten til første del av løypa. Her var problemet snarere å finne de detaljene som var tegnet på kartet, for dette var virkelig et flatt og diffust område.

Del 2 av SM-løypa startet med et paddeflatt skogsterreng.

Siste halvdel av løypa gikk på et stort hogstfelt.
Her er postbeskrivelsen (for den nøye leser).
Etter den ordinære løypa var det to stasjoner med tidsposter (2 oppgaver på hver stasjon).

Totalt var det mulig å oppnå 24 poeng i løypa. Én mann greide det, og kanskje ikke så overraskende heter den nye svenske mesteren Ola Jansson, Björklinge SOK. En imponerende prestasjon på denne løypa. Sølvet gikk til Stig Gerdtman,Vingåkers OK, 1 feil og 60 sek. Bronsen gikk til Inga Gunnarsson, OK Pan-Kristianstad, med 2 feil og 89 sek. Årets utgave ble altså ingen kopi av fjorårets SM, der 12 utøvere gikk fullt (fjorårets resultater), her var det virkelig poengene som telte i toppen.
De aller fleste i toppen har bommet på 6.post, en feilpost med liten margin til svenske konkurranser å være. 5. post skapte også trøbbel for ganske mange. I tillegg til disse var det veldig mye bomming på tidspostene. Spesielt på den første klynga var sikten veldig dårlig og mange slet med å lese noe som helst av terrenget. Innlesing av høydepunktene på tredje tidspost skapte også problemer for mange.

Martin Jullum, Halden SK plasserte seg best av de norske deltakerne med en 8. plass (3 feil). Odd Håkonsen, OL Vallset/Stange, hadde også 3 feil (kun 1 i løypa), og fulgte noen plasser lenger ned med lengre tid (11.plass). Ole-Johan Waaler ble tredje beste nordmann med 20 poeng.

Kart med skjermplasseringer er gitt nedenfor.

Skjermplasseringer for den ordinære løypa.

Skjermplasseringer og postbeskrivelse til tidspostene.

Fredag kveld ble forøvrig Desire Rex, OK Landehof svensk mester i Natt-pre-o. Sølvet og bronsen gikk til henholdsvis Stig Gerdtman, Vingåkers OK og Robert Jackobson, Tidaholms SOK Sisu. Jens Andersson, OK Roslagen, endte på den sure 4. plass, spesielt surt var det nok denne natten, da det kun skilte 5 sekunder opp til gullet.

I morgen står Temp-o (med feilposter) på plakaten, også denne konkurransen med norsk deltagelse. Temp-o er forøvrig ikke SM-øvelse, så her kan nordmennene med god samvittighet plassere seg høyt oppe. Om det skjer gjenstår imidlertid å se...

Ole-Johan lader opp til morgendagen med "flyvende pizza".