onsdag 25. mai 2011

Super Weekend i Finland

I helgen arrangerte finnene sin tredje «Super Weekend» i FinnTrailO, fra Kauppi sportssenter, i Tampere. Dette har blitt et stort internasjonalt Pre-O arrangement med totalt 72 startende i eliteklassen, med deltakere fra både Finland, Sverige, Norge, Italia, Russland og Latvia. Fra Norge var det Egil Sønsterudbråten, Geir Myhr Øien og Knut Terje Ovesen som tok turen.

Vi startet vår super weekend tur fra Gardermoen fredag ettermiddag, hvor vi tok direktefly til Helsinki. Ikke uventet, så var flyet til Helsinki så å si fullt. Etter landing på Vantaa Airport, var først post på programmet å få hentet bagasjen. Dette er en ting som all kjenner til at kan ta litt tid, men denne gang syntes vi det drøyde litt vel lenge uten at det kom noe som helst bagasje på båndet. Til slutt kom den gledelige meldingen over høgtaleren at det var ikke var noe bagasje med flyet som tilhørte noen av oss ventende passasjer.  Altså var det ingen på denne flighten som fikk sin bagasje og det var bare å stille seg i køen for «missing baggage». En kø som ble relativt laaang.
Etter og fått hentet ut leiebilen bar det til nærmeste kjøpesenter for å få handlet inn det viktigste, slik at vi slapp å stille i Pre-o løypa med fest-/arbeidsantrekket. Vi kom stormene inn på Intersport et kvarter før stengetid, og gjennomførte en meget kjapp handling, men holdt likevel betjeningen og kjøpesenteret åpent 10 minutter utover stengetid. Deretter satt vi kursen mot Tampere, hvor vi rakk å hente ut nøkkelen til rommene med 10 minutters margin, før bensinstasjonen stengte for natta.

På lørdag formiddag var det klart for den første, av i alt tre konkurranser denne helga. Formiddagens løypa var ei vanlig løype med hele 29 poster, pluss to tidsposter. Løypa var på 1,7 km, og vi startet i 3 forskjellige puljer med 15 minutters mellomrom. Dette fungerte meget fint, selv om det ble litt mye folk på den første posten, men uten at det skapte noen problemer. Med 29 poster var det en utfordring å holde konsentrasjonen opp hele veien. Med en makstid på 140 minutter på 29 poster, gjaldt det å disponere tiden godt.
Studerer man resultatlista ser man helt klart at det var noen poster som bød på større utfordringer enn andre. 9. og 10. post var to av disse. På 9. post var det vanskelig å lese den relativt flate ryggen på den avstanden vi stod. Tok man kurs fra et par naturlige steiner langs veien stemte disse veldig godt med plasseringen av A-skjermen. Dette gjorde nok at veldig mange valgte å godkjenne A-skjermen. På 10. post var utfordringen å finne den riktige nesa og steinen, samt avstandsbedømmelse. For enkelt kunne kanskje også litt motsol vær en ekstra utfordring her. To andre poster mange bommet på var 21. og 25. post. Det var en artig løype med mange krevende poster.

Kart og løsning 9. og 10. post lørdag
 
Den som gjorde det beste på den første etappen var Stig Gerdtman med 29 poeng av 31 mulige, det samme antall poeng som tre andre finner; Martti Inkinen, Antti Rusanen og Lauri Kontkanen. Beste normann ble Geir på 8. plass, med 27. poeng, mens Egil kom på 39. plass med 21 poeng, og Knut ble nummer 47 med 20 poeng.

Når alle var ferdige med den første konkurranse og hadde fått seg litt lunsj, var det klart for dagens andre konkurranse, Temp-O. Temp-O konkurransen bestod av 8 stasjoner med 3 oppgaver per stasjon, og med 6 skjermer per stasjon. Det var ikke falske poster i denne Temp-O konkurransen, og tidsstraffen for feil svar var 45 sekunder. Selv om det ikke var falske poster, var postene virkelig utfordrende og krevde skikkelig kartlesning. Her gjaldt det å leste både kart, terreng og postbeskrivelse.
Suverent best var Antti Rusanen som greide samtlige poster, og han var i tillegg en av de desidert raskeste til å svare. Han greid å svare riktig på alle de 24 oppgavene på imponerende 203 sekunder, noe som i snitt kun gir i underkant av 8,5 sekund per post! Nest best i Temp-O-en var Stig Gerdtman med 322 sekunder, foran Lauri Kontkanen, 374 sekunder, på tredje. Beste normann ble Geir på 13. plass med  570 sekunder, Knut ble nummer 36 (799 sekunder) og Egil ble nummer 56 (945 sekunder).

I FinnTrailO er det sammenlagt resultater for de tre konkurransene, noe som gjorde at Temp-O resultatene ble regnet om til poeng. Det ble benyttet en spesiell formell for dette som dere kan finne i informasjon om her.

Når vi kom tilbake til hotellet etter avsluttet konkurransedag, så hadde to av våres tapte bagasjer dukket opp, men fortsatt var en savnet.

På søndag morgen var det klart for den avgjørende delkonkurransen, som var ei vanlig pre-o løype på 20 poster, pluss 2 tidsposter. Også i dag var det puljestart med 3 puljer, men i dag kun de 7 første postene tas i valgfri rekkefølge. Dagens løype var på 1,3 km, og hadde en makstid på 100 minutter, noe som skulle bli i minste laget for mange. De siste 5 minuttene før makstiden gikk ut var hektisk aktivitet på de par-tre siste postene, og det var mange som spurtet til mål det siste halve minuttet, slik at det ble kø i tidsregistreringen.
I søndagens løype var det mye skrentlesing, og noen av de skrentene som var med på kartet, var nok i minste laget til å oppfylle kravet i kartnormen. I tillegg til en del skrenter var det også en del berg i dagen, som det kunne være litt vanskelig å bestemme avgrensingen av. Den posten i løypa som felte fleste denne dagen, var nok tredje posten. Her skulle man bestemme en skjerm mellom to skrenter, ett godt stykke inn fra veien. Den største utfordringen her var at det var vanskelig å se skrentene skikkelig på grunn av en god del vegetasjon. For å kunne bestemme om en skjerm sitter midt mellom to skrenter, så er det ganske avgjørende at man ser avgrensningen av de to skrentene man skal plassere skjermen mellom.
Tidspost 1, søndag
Den posten som flest hadde problemer med i denne konkurransen var den første tidsposten. Grunnen til at denne ble så vanskelig, var at man fra stolen ikke kunne se steinen som skulle ligge i forkant av nesa. Dermed hadde man ingen konkrete holdepunkter å ta utgangspunkt i når man skulle avlegge svar.

Vinneren av søndagens konkurranse ble Jarmo Kapanen, 20 poeng 80 sekunder, foran Eero Kattilakoski, 20 poeng 98 sekunder og Martin Fredholm, 20 poeng 99 sekunder. Beste normann ble Geir på 26. plass, 18 poeng 106 sekunder, som dermed var 2 sekunder foran Egil som kom på 27. plass. Knut kom på 38. plass, 17 poeng 102 sekunder.

Sammenlagt ble det en klar seier til Antti Rusanen med 69 poeng. Antti var to poeng for Stig Gerdtman på andre plass, mens Lauri Kontkanen tok tredje plassen ytterligere to poeng bak Stig. Beste normann ble Geir på 10. plass, med 60 poeng. Egil ble nummer 40 med 48 poeng og 180 sekunder, mens Knut ble nummer 43 også med 48 poeng, men med 276 sekunder. Komplett resultatliste finner du her.

Terrenget rundt Kauppi sportssenter egner seg veldig godt til Pre-O, og løypelegger Hannu Niemi hadde lagt tre fine løyper med utgangspunkt i sportssenteret. Løypende var krevende og varierte, men fullt løsbare.

En stor takk til arrangørene av FinnTrailO for en flott helg. Vi håper at det blir arrangert en tilsvarende konkurranse neste år, og at vi da blir enda flere normenn som tar tur bortover.

Linker:
Første konkurranse: Resultater, Kart, Løsning, Tidspost 1 og 2
Andre konkurranse (TempO): Resultater, Løsning
Tredje konkurranse: Resultater, Kart, Løsning, Tidspost 1 og 2
Sammenlagt resultater
FinnTrailO 2011

Hvis det var noen som lurte på hvordan det gikk med den siste bagasjen, så kan det opplyses om at den ble hentet ut på Vantaa Airport ved ankomst søndag ettermiddag, for så å bli sjekket inn på nytt slik at den fikk bli med hjem til Norge!

1 kommentar:

Anonym sa...

It is mysterious how sometimes many competitors don't see something that is obvious for some. The boulder at the first timed control of the last race should have been visible for most. I did not notice the boulder before sitting down, but saw it soon after looking the map. Well, with my 169 cm I had to sit rather straigt - and look exactly the right spot.

Tthere were other controls, where I was who did not see.