onsdag 21. mars 2012

Britisk mesterskap i TrailO

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch er den største landsbyen på øya Anglesey, Wales, hvor årets britiske mesterskap ble arrangert. Stedsnavnet er det lengste i Storbritannia, og et av de lengste stedsnavnene i verden. Landsbyen var dermed et naturlig reisemål på den VM forberedende samlingen. En samling som tilsammen bestod av fem treninger/konkurranser.
Martin og Egil på perrongen i Llanfair PG (kort versjonen)
Sju norske pre-o utdøvere deltok på samlingen, som var lagt til det britiske mesterskap som i år gikk i Newborough Forest i på Anglesey. Bakgrunnen for at samlingen var lagt nettopp hit, var at årets WTOC arrangers i Tentsmuir Forest i Skottland tidlig i juni. Disse to terrengene er relativt like, og består i hovedsak av sanddyner.

På fredag var det ingen organisert trening, men vi hadde fått tilgang til et kart over deler av Newborough Forest, og arrangerte dermed vår egen trening. Treningen gikk ut på at hver enkelt fikk i oppgave å plassere ut 3 poster i et forhåndsbestemt område, som tilsammen utgjorde ei løype bestående av 21 en-skjermsposter. Deretter var oppgaven å prikke inn hvor på kartet de 21 skjermene var plassert. Dette var god trening, selv om kartet ikke var like godt overalt.

Martin på trening i Newborough forest
Lørdag stod det ikke mindre en tre mindre konkurranser på programmet. Ansvarlig for alle konkurransene denne helgen var John Kewley. I tillegg til de 4 trail-o konkurransene, var han også ansvarlig for et vanlig orienteringsløp i den samme skogen som pre-o konkurransene fant sted. Orienteringsløpet gikk av stabelen før lørdagens trail-o konkurranser, så det hadde vært mulig og fått med seg dette også, men vi valgt å prioritere den rolige varianten da det tross alt var tilbud om 3 andre konkurranser denne dagen.

Lørdagens første konkurranse var en kortdistanse på kun 400 meter, med 10 poster. Dette var ei løype med kun A-Z poster, det vil si at oppgaven var å avgjøre om det var utplassert noen skjerm på den riktige detaljen. En post ble strøket på grunn av en uklarhet i postbeskrivelsen, noe som tilslutt gjorde at det var 12 stykker som fikk 9 rett. Det var ingen tidsposter i denne konkurransen. Widar Taxth Løland og Gerd Yttervik var de to norske som hadde alle rett.

Etter et par timers pause var det klart for en mellomdistanse bestående av 13 poster (opprinnelig 14, men 1 post var strøket før start), i tillegg til en tidspost. Mellomdistansen var 800 meter lang, og var å regne som en modell for søndagens britiske mesterskap. Når resultatlista var klar lørdag kveld stod Lars Jakob Waaler som vinner, men på søndag morgen viste det seg at arrangøren hadde funnet startkortet til Kari Pinola i ei arrrangørlomme. Han hadde alle rette, og vant dermed lørdagens mellomdistanse foran Lars Jakob, som hadde en feil. Martin Jullum og Egil Sønsterudbråten ble henholdsvis nummer 7 og 8 med 2 feil.
Pausen mellom kort- og mellomdistansen ble brukt til Geocaching
På kvelden deltok Martin og Geir i det som trolig var det første nattløpet arrangert på de britiske øyer, mens resten av troppen tok en roligere kveld på hotellet. Nattløpet bestod av ei lita løype på 400m med 8 poster. Det var variabel lysstyrke på lyktene utøverne benyttet men en fin gjennomkjøring ble det uansett. Marit Wiksell var den eneste med alle rett (etter en strøket post), mens Martin og Geir havnet på en delt andreplass som to av seks stykk med en feil.

På søndagen var det klart for helgens hovedkonkurranse, det britiske mesterskapet. Løypa strakk seg over 2.4 km og inneholdt 22 ordinære oppgaver samt to tidsposter. Løypelegger John Kewley hadde virkelig spart godbiten til den siste dagen og det var en meget variert og krevende løype som ble presentert denne dagen. Ingen av deltakerne hadde alle rett denne dagen, mens kun tre hadde en feil. På  tidspostene var Martin Fredholm, Sverige raskest av disse. Best av de med 2 feil var Martin Jullum som dermed tok en fin 4. plass. Nordmennene Lars Jakob Waaler, Geir Myhr Øien og Arne Ask noterte seg med 4 feil på 11,12 og 13, også det brukbare prestasjoner i et sterkt felt. Nummer 14 ble Ian Ditchfield, Mole Valley som var beste brite og dermed kan smykke seg med tittelen "Britisk mester 2012". Post 14 felte de fleste deltakerne her, der kun 6 av de 45 deltakerne hadde riktig svar i henhold til fasiten.
Egil, Lars Jakob, Ole-Johan og Arne etter å ha gjennomført søndagens britiske mesterskap 
Det ble også regnet ut en sammenlagtliste for de 2 dagkonkurransene på lørdag, samt søndagens britiske konkurranse. Her vant Jens Andersson med jevnt gode prestasjoner hele helgen. Beste nordmann ble Martin Jullum på en 6. plass, 2 poeng bak, og Lars Jakob Waaler, poenget bak der igjen på en 8.plass.

Etter en lang og intens helg var det godt å komme seg hjem til moderlandet igjen søndag kveld. Det ble en vellykket helg i Wales, der de VM-aktuelle utøverne fikk tilegnet seg gode erfaringer som kan bli svært nyttige når VM avgjøres i Tentsmuir Forest i Skottland i juni. 

Fullstendige resultater fra helgens konkurranser ligger i kartarkivet, sammen med kart fra helgen. Arkivet vil bli oppdatert med løsningkart så fort det blir tilgjengelig fra arrangøren.

Den nordiske sesongstarten starter i en lignende terrengtype i Skåne 13.-15 april og blir således også viktig for VM-forberedelsene, til tross for mer nordisk løypelegging. 

3 kommentarer:

Martin sa...

haldensk.no nå også med sak om det britiske mesterskapet.

I tillegg er det som vanlig saker på

pre-ole.blogspost.com og preo.no

Geir sa...

Andre sider som omtaler helgens BTOC konkurranser:
- British Orienteering
- orientering.se/preo
- Remo Madella

Geir sa...

Arrangøren av BTOC har foretatt en ekstra kontroll av alle stemplingskortene, og resultatene, noe som har resultert i noen rettelser. Oppdatererte resultater er å finne i arkivet.