tirsdag 25. september 2012

Fornøyelig helg i Uppsala

Björklinge SOK, IF Länna og OK Linné arrangerte hver sin flotte pre-o-konkurranse i helgen. De fem nordmennene som deltok fikk dermed endelig forsøkt seg på de berømte Björklinge-løypene, trasket en runde til i IF Lännas skiløype og rasket med seg noen verdifulle Elitseriepoeng i fam. Fredholms bakgård.

Det hele startet på lørdag formiddag med Björklinge supersprint. Med et kart i målestokk 1:1500 og en fram-og-tilbake-løype som målte kun 200m hadde «the Janssons» i kjent stil lagt 20 poster. Det fantes trolig ikke en eneste liten ujevnhet i formasjonene som ikke var på kartet. Neser og søkk som gikk en halvmeter ut fra hovedformasjonen var med på kartet – og brukt som postdetalj. Verdt og merke seg er det at kartet var helt ferskt og tegnet helt fra bunnen av uten annet enn et hvitt ark som grunnlag. Til tross for det er en svært krevende oppgave var kartet presist og godt fra start til mål og som sagt ingenting var utelatt. Ikke overraskende ble dette en krevende affære. Med en så kort løype ble det også trangt om plassen, noe som i seg selv skapte utfordringer. I tillegg til hovedløypa var det lagt opp til hele fem tidsposter, tre av dem før løypa og to etter. Med tanke på at målestokken gjorde at avstander ble halvert nesten tre ganger, var det krevende med tidsposter i denne målestokken, spesielt for de som ikke hadde vært med på dette før. Dette var nok hovedårsaken til at det ble mye bomming på tidspostene.
Den som klarte utfordringene i løypene var Robert Jakobsson, både han og Jens Andersson på andreplass hadde alle rett i løypa og på tidspostene. Beste nordmann ble Martin Jullum på tredjeplass med to feil på tidspostene. Lars Jakob Waaler hadde fire feil på tidspostene, men med fullt i løypa havnet han på 6.plass.
Første tidspost i Björklinges supersprint
Målestokk 1:1500, 2,5 meter ekv.

På kvelden var det klart for DM natt for Uppland. For tredje gangen på tre år og andre året på rad med DM natt, var dette lagt til lysløypa i Almunge. Med solide pre-o-revideringer basert på laserkurver og gode trasévalg var imidlertid dette av mindre betydning. Lars Jakob Waaler var den som greide de nattlige utfordringene best denne gangen. Lars Jakob hadde alle rett i den 17 posters lange løypa og hadde i tillegg de to tidspostene riktig. Marit Wiksell tok andreplass og Michael Johansson ble nr 3. Jens Andersson tok for øvrig DM-gullet.

Lars Jakob vant natt konkurransen foran Marit og Michael

På søndag var det klart for helgens viktigste konkurranse, den femte delkonkurransen i den svenske Elitserien. OK Linné og familien Fredholm hadde lagt en fair, men meget krevende konkurranse. Det hele startet med to tidsposter i et område med store avstander. Her ble veldig mange lurt av kartbildet og de mange steinene i forskjellige størrelser som området inneholdt. Stort mer krevende tidsposter enn dette er det vanskelig å få samtidig som de er fullt løsbare. Uvanlig mange fikk her tidsvarsel med 10 sekunder igjen. Det var imidlertid mulig å løse disse raskt også, noe Christian Enberg viste med sine 12 sekunder på de to oppgavene – svært imponerende! Selve løypa gikk i et steinete terreng med til dels krevende formasjoner. I løypa var det den 15. posten som skapte størst problemer. Her har nok Fredholmene lært av sine internasjonale erfaringer. 20-sekundersløsningen her var noe så usvensk som en linje mellom to steiner. Skjermen skulle sitte til høyre for linja, men satt til venstre. Ellers var det mye fin kartlesing både på mikronivå og makronivå. Alt-i-alt pre-o slik pre-o skal være til tross for at terrenget slettes ikke er noe pre-o-mekka. Her har løypeleggerne virkelig brukt terrenget godt og løypa er i bloggansvarliges øyne et eksempel til etterfølgelse.

Disse 6 tidspostskjermene skapte problemer for mange.
Tidspostkartene kan sees i arkivet.
(Klikk på bildet for å få større bilde)
Resultatmessig ble det dobbeltseier til Rehns BK. Lennart Wahlgren som ikke fikk det helt til å stemme på vårparten av sesongen, viste klasse og prikket inn alle de 20 postene, og med 24 sekunder på de to tidspostene tok han seieren. Klubbkamerat Rolf Karlsson viste at han også kan og med samme poengsum og 55 sekunder på de to tidspostene tok han andreplassen. Geir Myhr Øien hadde en feil på tidspostene, men med alt rett i løypa ble det tredjeplass på Geir. I tillegg hadde Michael Johansson og Martin Jullum alle rett i løypa, og selv med heller svake prestasjoner på tidspostene ble de henholdsvis nr 4 og fem. Lars Jakob Waaler hadde en feil i løypa, men var raskest av disse og tok dermed 6.plass.
De tre beste i femte delkonkurranse av Elitserien

Sammenlagt leder fortsatt Martin Jullum Elitserien sammenlagt når to konkurranser gjenstår. Stig Gerdtman som måtte kaste inn håndkleet foran denne delkonkuransen ligger fortsatt på 2.plass, mens Lennart Wahlgren har klatret til 3.plass. Lars Jakob Waaler ligger på 4. plass og Geir Myhr Øien på 5.plass.

Kart og resultater fra helgens konkurranser finnes i arkivet.
Mer om helgens konkurranser kan leses på bloggen til Ole-Johan og svensk preo sin hjemmeside.

Neste helg er det klart for nordisk landskamp som denne gangen arrangeres i Norge. Skaukarenes klubb og Østmarka OK står som arrangører med Alf Stefferud og Jan Erik Haug i løypeleggerteamet. Med jevnt gode prestasjoner fra flere av nordmennene den siste tiden ligger mye til rett for at vi skal ha mulighet til å ta en pallplass i kamp med to finske, to svenske og et dansk lag. Stabilitet er imidlertid et nøkkelord her.

Ingen kommentarer: