mandag 1. oktober 2012

Dobbelt svensk i landskampen

I fjor ble nordisk landskamp arrangert i Holstebro i Danmark. Norge havnet da på 5. plass bak to svenske og to finske lag. Årets norske målsetning var en plass på pallen.
Norge lag A
Norge lag B

Årets nordiske landskamp ble avholdt i Norge med Østmarka OK og NERO HIL som arrangører på vegne av Norges Orienteringsforbund. Arena for arrangementet var Rælingen videregående skole, rett ved Marikollen idrettssenter som består av fotballbaner, idrettshall, lysløype, alpinbakke og gammel hoppbakke.

Dag 1, spennende og variert løype
Ordføreren åpnet
landskampen
Lørdagen ble innledet med at Rælingens ordfører, Øivind Sand, foretok den offisielle åpningen av 2012 utgaven av Nordisk landskampen. Etter noen ord fra arrangøren og etter at pressen hadde fått sine bilder, var det klart for start.
I årets landskamp stilte Danmark med ett lag, Finland to, Sverige to og Norge to. I tillegg deltok ca. 25 stykker kun i det uoffisielle nordiske mesterskapet . Totalt var det i underkant av 60 personer som stilte til start.
Lørdagens løype hadde start fra Rælingen videregående skole, og var på 1300 meter med 20 poster. Det var ingen tidsposter under første dag av landskampen. Løypa ble innledet med 8 poster i nærområdet til skolen, før det var et lengre transportstrekk over til slalombakken. Løypa var variert og fin med en kombinasjon av både kartlesings- og bedømingsposter. Kartet som var nytegnet for anledningen, holdt bra kvalitet. Kartet var i målestokk 1:3000 og med 2 meters ekvidistanse. Når kart trykkes i en så stor målestokk, er det unngåelig av at noen små skjevheter oppdages. Kartutsnitt under viser at det er gjort en stor jobb med kartet i forhold til 2007 utgaven. Det var ingen poster med spesielt lav treffprosent, men heller ingen poster med 100% treff, noe som er en indikasjon på en god løype.

Konkurransekartet vs. kart over det samme området fra 2007
Postene 9 til 11, dag 1
Foto: Knut Terje Ovesen
Tilsammen var det 8 personer som hadde alle de 20 postene korrekt, og sju stykker med en feil. Ettersom det ikke var noen tidsposter første dag, ble det delt førsteplass mellom 8 stykker. To nordmenn, Widar Taxth Løland og Lars Jakob Waaler, hadde alle oppgavene korrekt, i tillegg til fire svensker og to finner.
Etter første dag ledet Sverige Väst for Sverige Öst, og med Norge A på en tredje plass, kun 2 poeng bra.

Sosial lørdagskveld
På lørdagskvelden var ble det avholdt en sammenkomst med både mat, musikalsk underholdning og et foredrag om pre-o og landskampens opphav. Lysbildene fra foredraget finnes her. Det ble en interessant og fin kveld med en god ramme.

Dag 2, kort og utslagsgivende
Post 2, dag 2
Foto: Knut Terje Ovesen
Søndagen skulle vise seg å bli en ganske annerledes opplevelse. Denne dagens løype gikk i lysløypa noen hundre meter vest for skolen. Her var det noe mer grovkupert terreng og skjermplasseringene var langt tettere. I motsetning til lørdagen var det her flere poster med lav treffprosent. Spesielt var det kun 12 % treff på post 2. Post 11 hadde like lav treffprosent, men ble etter en ekstra sjekk fra arrangøren strøket – en klok avgjørelse. Videre hadde post 3, 4, 14 og 20. post noe lav treffprosent enn de øvrige. Tidstrøbbel må nok ta noe av skylden for treffprosenten på post 20, så treffprosenten lyver nok litt her i tillegg til at det på denne hovedsaklig var de på den nedre halvdelen av resultatlista som bommet. På de øvrige var bommene spredt over resultatlista i større grad. Løypa ble avsluttet med tre tidsposter som også skulle vise seg å være krevende for mange.

Ingen av de nesten 60 utøverne klarte å gå feilfritt gjennom løypa selv etter strykningen og kun to stk hadde en feil. Det var definitivt svenskene som taklet disse løypene best som nasjon. Sverige Öst tok seieren i landskampen et fattig poeng foran Sverige Väst. Vinnerlaget bestod av Martin Fredholm, Ola Jansson, Marit Wiksell, Stig Gerdtman og Jens Andersson. Hele 8 poeng bak det svenske vinnerlaget vinner vi nr 3, Finland A som slo Finland B på tid. Et lite poeng bak der igjen finner vi Norge A. Kjedelig å ikke greie målsetningen om pallplass, spesielt med tanke på at det kun manglet ett poeng og at det så såpass bra ut etter første dag.
Sverige Öst vant NTM
Sverige mottok NTM vandrings-
pokalen til odel å eie
I den offisielle individuelle konkurransen ble det også svensk seier. Robert Jacobsson var den raskeste av de med fem svenskene som hadde 37 poeng med sine 23 sekunder. William Rex tok andreplassen, mens Martin Fredholm tok tredjeplassen.

Arrangøren skal berømmes for et flott arrangement. Spesielt var rammen rundt hele arrangementet gjennomført og svært vellykket i alle ledd med. Det er liten tvil om at løypeleggerteamet med Jan-Erik Haug, Alf Stefferud og kontrollør Knut Ovesen har lagt ned svært mye godt arbeid i forbindelse med dette arrangementet. Dag 2 var nok i overkant krevende i forhold til kvaliteten på kartet (selv om det jevnt over holdt god kvalitet). Dag 1 får imidlertid tett opptil toppkarakter.

Det er skrevet flere saker angående nordisk landskamp, her er link til noen av dem:
Norsk orientering: Irriterende
Norsk orientering: Vi er på skuddhold
Norsk orientering: Optimistisk norsk lag før Nordisk landskamp på hjemmebane
Svensk pre-o: Nu har Svensk Precsionsorienterare vunnit allt i år
Pre-Ole: Diverse artikler fra NTM
Preo.no: Sverige suveren i landskampen

Resultater, løype- og løsningkart finnes i arkivet.

Ingen kommentarer: