tirsdag 23. oktober 2012

Pepparkaksjakten

Kungälvs OK arrangerte i helgen Pepparkaksjakten. Denne tradisjonelle helgen i Kungälv bestod i år av tre konkurranser: tempo, natt og normaldistanse. Deltagelsen var god, med flere utøvere fra både Danmark og Norge i tillegg til de fleste svenske utøverne.

Tempo var lørdagens første konkurranse og ble arrangert fra klubbstugan til Kungälvs OK. Fra samme sted ble nattkonkurransen arrangert senere på kvelden.
4. stasjon, tempo
Tempo-konkurransen bestod av til sammen 7 stasjoner med 4-5 oppgaver per stasjon. Det var en fin konkurranse, med en blanding av til dels krevende og mer kurante oppgaver. Det var den 4. stasjonen som skapte størst problemer for de fleste. På denne stasjonen var utfordringen å lese flere små søkk og neser på en relativt liten kolle tett opptil gangveien rundt tjernet Svarte mosse. Her var det viktig å lese postbeskrivelsen, og ikke bare konsentrere seg om ringsentrumet, da det ikke alltid var like lett å bestemme skjermplasseringen ut fra kartet, selv om målestokken var 1:2500. Det var en artig tempo med et godt antall stasjoner og oppgaver. Straffetiden var satt til 30 sekunder, noe som føltes riktig.
Martin Fredholm vant tempo-konkurransen etter at svartidene og straffesekundene var summert. Nummer to ble Robert Jakobsson, mens Lennart Wahlgren ble nummer 3. Klart best svartid hadde Lars Jakob Waaler med 169 sekunder, men med litt for mange bom ble det tilslutt en 11. plass på Lars Jakob. Han var med dette 1 sekunder foran Geir Myhr Øien som kom på 12. plass. Martin Jullum som har vist seg sterk på tempo ble til slutt nr. 6.

Snaue to og en halv time etter at siste mann hadde kommet i mål på tempoen, var det klart for start i nattkonkurransen. Nattkonkurransen bestod av 14 poster og 2 tidsposter. Konkurransen var DM for GOF, og hadde kun A-klasse i tillegg til B- og C-løype. Nattkonkurransen foregikk også på kart i målestokk 1:2500 og deler av løypa gikk på en meget våt og sleip sti, hvor det gjaldt å passe på å ikke skli. Det var utfordrende for både gående, og ikke minst rullestolbrukerne.
Det var spesielt to poster i natt-løypa som mange bommet på. Dette var post 4 og 13. På post 4 var det kun 1 person, av i alt 63 startende som hadde rett, mens på 13. post var det 6 personer som hadde samme svar som fasiten. Fjerde post var en feilpost, men den mest relevante skjermen var ikke plassert mer enn ca. 1 meter unna den korrekte plasseringen, noe som de fleste synes at var for liten margin til å falske en nattpost i ei A-løype.
Vinneren av A-klassen ble meget overraskende 13 år gamle Clara Jakobsson fra Tidaholm SOK Sisu. Clara var den eneste med 13 poeng, og vant dermed konkurransen klart foran et stort antall tidligere verdensmestere og rutinerte pre-o utøvere. Clara deltok for første gang i A-klassen tidligere i år, etter å ha gjort det meget godt i B-klassen et par år. Hun har hatt en kjempefin fremgang, og det blir spennende å følge hennes fremgang i pre-o løypa videre. Av de drøyt 60 personene hun slo lørdag kveld, var kanskje faren Robert Jakobsson den det var artigst å slå. Robert deltok bl.a. i European TempO Trophy tidligere i år, hvor han ble nr. 7. Vinner av DM ble William Rex, OK Landehof.

Søndag morgen var det klart for helgens tradisjonelle pre-o løype, som også var den sjette delkonkurransen av årets Elitserie. Løypa gikk på asfalterte gangveger vest for brannstasjonen i Kungälv. Løypa var 1,7 kilometer lang og hadde 18 poster, pluss to tidsposter. Løypa bestod i hovedsak av kartlesningsposter, men på post 8 kan det se ut til at det har skjedd en glipp(?) i postbeskrivelsen da denne er bare stein uten sideangivelse. Ettersom det ikke var noen skjermer som stod oppe på stein ble dette en meget enkel feilpost. På post 9 var også senter av postringen noe skjev i forhold til detaljen.
Det ble lagt inn klage på post 9 og 14, noe som resulterte i at post 14 ble strøket, mens post 9 ble stående. Bakgrunnen for at 14. post ble strøket var blant annet høydeplasseringen i forhold til skjermene som satt på samme høydenivå sørøst for posten. Dette var en post i A-klassen.
På tidsposten var det nok også noen som stusset litt, i den grad de rakk det, da målstokken på tidspostkartene var i 1:2500, og ikke 1:5000 som var målestokken på konkurransekartet. At målestokken på tidspostkartene var 1:2500 var ikke oppgitt i PM.
Etter strykningen var det totalt 10 stykker som hadde alle de 17 postene korrekt. Det ble en klar seier til Stig Gerdtmann, Vingåkers OK med utrolige 5 sekunder på de to tidspostene. Nummer to ble Robert Jakobsson, mens tredjeplassen ble delt mellom Martin Fredholm, OK Linné og Inga Gunnarsson, OK Pan-Kristianstad.
Beste nordmann ble Geir Myhr Øien, Tynset IF, mens Martin Jullum og Martin Aarholt Waaler ble henholdsvis nr. 11 og 12.

Med denne seieren tok Stig Gerdtman over sammenlag ledelsen i Elitserien, og leder nå med 11 poeng på Martin Jullum. Ingen ting er ennå avgjort med tanke på sammenlagt seieren. Både Stig og Martin kan dra i land seieren under Elitserie finalen i Rodhen om 14 dager. Det er heller ingen ting som er avgjort med tanke på den siste pallplasseringen. Topp 10 i Elitserien foran finalen er som følger:

1.    Stig Gerdtman, Vingåkers OK, 161 poeng
2.    Martin Jullum, Halden SK, 150 poeng
3.    Lennart Wahlgren, Rehns BK, 122 poeng
4.    Geir Myhr Øien, Tynset IF, 118 poeng
5.    Lars Jakob Waaler, Porsgrunn OL, 114 poeng
6.    Jens Andersson, OK Roslagen, 112 poeng
7.    Robert Jakobsson, Tidaholm SOK Sisu, 105 poeng
8.    Michael Johansson, Vänersborgs SK, 92 poeng
9.    Erik Lundkvist, HJS-Vansbro OK, 89 poeng
10.  Andreas Johansson, IFK Göteborg, 86 poeng


Komplett liste etter 6 konkurranser finner du her.

Kart- og resultater fra helgens konkurranser er å finne i arkivet.

Takk til Kungälvs OK for helgens konkurranser.

Noen lenker fra helgens konkurranser:

Ingen kommentarer: