tirsdag 9. april 2013

Tidenes sesongåpning

Martin Jullum innledet sesongen med 3 seiere

Martin Jullum har de siste sesongene vist at han er å finne helt i verdenstoppen i pre-o, men en så god sesongstart som han har hatt i år er det ikke mange som kan vise til. I helgen fant den nordiske sesongåpningen sted i Skåne, nærmere bestemt i Åhus og Sösdala. Martin stakk av med seieren i alle de tre konkurransene, og greide som eneste full pott alle tre dager.

Skånehelgen ble innledet med en nattkonkurranse fra Furuboda konferansesenter fredag kveld. Konkurransen var første delkonkurranse i den svenske Elitserien og gikk i det meget spennende kystterrenget nord for Furuboda. Løypa bestod av til sammen 16 poster, som i hovedsak bestod av poster hvor det gjaldt å ha kontroll på kurvebildet.
Totalt var det 14 stykk i eliteklassen som hadde rett svar på alle de 16 oppgavene, og klart raskest av disse var Martin Jullum med kun 6 sekunder på tidspostene. Nest raskest var Geir Myhr Øien med 9 sekunder, ett sekund foran Marit Wiksell på tredje. Dermed ble det dobbelt norsk i den første konkurransen i årets Elitserie.

Etter noen få timers søvn var det klart for helgens andre konkurranse, som også var den andre konkurransen i årets Elitserie. Lørdagens løype fulgte delvis samme trase som under nattkonkurransen, uten at dette hadde noen betydning for oppgavene. Lørdagens løype bestod av 20 spennende kartlesningsposter, selv om det tilslutt bare ble 19 tellende poster på resultatlista, da 9. post ble strøket på grunn av at ulike løsningsmetoder gav ulike svar.
Den posten som skapte størst problemer var nok 13 post. Dette var en "skummel" post, da man skulle avgjøre om skjermen satt oppe på selve kollen, eller om den satt for langt ned i lia. Ulike løsningsmetoder ble benyttet for å ta stilling til dette, men det var kun 38% som tilslutt valgte å "falske" posten som var det riktige svaret her.
13. post lørdag
Strandskogterrenget sør for Åhus har veldig fin bunn, noe som gjør at det er fremkommelig med rullestol selv på små stier. Dette kunne tidvis føre til at man ble noe usikker på hvilke stier det faktisk var lov å ferdes på. I slikt terreng er det samtidig fort gjort å komme utenfor lovlig trase.

Martin Jullum gjennomførte også lørdagens konkurranse med glans, og hadde på nytt "fullt hus" og kun 5 sekunder på tidspost, og var med dette hele 8 sekunder foran Stig Gerdtman på andre, og 9 sekunder foran Marit Wiksell på tredje. Nest beste nordmann ble Widar Taxth Løland på en 16. plass med en feil, og bom på en tidspost.

Etter at lørdagens konkurranse var avsluttet foretok Martin Jullum og Geir Myhr Øien en "befaring" av enkelte poster fra de to siste dagers konkurranser. Dette var en meget nyttig erfaring å få med seg, både i forhold til å se på hvordan karttegner og løypeleggere har vurdert/brukt terrenget. Flere av nattpostene som var krevende på natten, ble plutselig superenkle på dagen. Dette viser hvor stor forskjell det er på å løse pre-o oppgaver med lykt som lyskilde istedenfor solen.

Søndag var det klart for helgens siste konkurranse i Sösdala. Her fikk vi servert en meget variert og spennende pre-o løype på 20 poster, hvor løypeleggeren hadde utnyttet terrenget på en god måte. Spesielt vil vi nevne 12 post som en meget fin oppgave. Dette var en noe utypisk nordisk post med 4 skjermer nedover en kolle. Ettersom detaljene rundt posten stemte godt, var det likevel en fullt løsbar post, noe resultatlisten illustrerer, da det ikke er noen som falsket posten, og 84% som hadde korrekt svar.

Mens Martin vant helgens tre konkurranse, tok Marit
en 2. plass og to 3. plasser. Disse topper henholdsvis
den norske og svensk pre-o rankingen
Nok en gang viste Martin Jullum klasse. Som eneste med alle rette vant han konkurransen klart, selv med bom på tidspost. 9 sekunder på søndagens noe krevende tidspostoppgaver var kanskje litt vel offensivt? Nummer to ble Marit Wiksell og nummer tre ble Widar Taxth Løland. Med både Martin og Widar på pallen, ble dette igjen en meget god norsk dag, noe som viser at nordmennene kan være med å kjempe om de beste plassene.

Etter de to første konkurransen i årets Elitserie har Martin skaffet seg et godt forsprang, med 100 poeng av 100 mulige, med 28 poeng ned til Marit Wiksell, og 34 poeng ned til fjorårsvinneren Stig Gerdtman på tredje. Geir Myhr Øien ligger sammenlagt på en 5. plass, etter et noe svakt resultat lørdag.

Vi kan se tilbake på tre fine konkurranser i Skåne, og gleder oss til neste års O-ringen som vil finne sted i disse trakter. Kart, løsningskart og resultater fra helgens konkurranser er å finne i arkivet.

Noen andre artikler fra helgens konkurranser:
nrk.no: Haldenser leder svensk Elitserie
orientering.no: Norsk dobbeltseier i sesongåpningen
orientering.no: Ny Pre-o seier til Jullum
orientering.no: Min beste helg noensinne
Pre-Ole: Diverse artikler
Halden SK: Jullum topper Elitserien
Hjemmeside Ringsjö OK: PreO vinst för Martin Jullum
preo.no: Martin Jullum vant alt i Skåne
trailo.it: Madella: Good performances in Sweden

Post gjerne linker til andre artikler om Skåne helgen i kommentarfeltet under.

Martin og Geir var innom Melodi Grand Prixs vertskapsby Malmö  på  hjemveien.

Ingen kommentarer: