mandag 24. juni 2013

Norsk storeslem i prøve-VM

I helgen deltok fire nordmenn i prøve-VM for neste års VM i Italia. I prøve-VM som gikk over to dager var det også lagt inn Italiensk mesterskap og to delkonkurranser i europacupen.

Tre stk Waaler og ett stk Jullum reiste ned torsdag ettermiddag for å få en dag med trening i de italienske skoger. Den norske delegasjonen fikk da allerede før konkurransene prøvd seg på både italienske løyper med utgangspunkt i Folgaria i Nord-Italia - rett i nærheten av der VM skal gå neste år. En pre-o-trening og en temp-o-trening ble gjennomført som oppvarming til helgens to konkurranser. En ekstra takk går til Renato Bettin for å henge ut poster til temp-o-trening for det norske og finske laget kun 7 stk.

Fredag kveld ble brukt til oppladning i form a
litt fotballsparking med en liten trikseball.
Med sen start på lørdagens konkurranse ble det en rolig formiddag med plasking i hotellets basseng og oppladning til konkurransene. Grunnet uvante værforhold på senvåren i Nord-Italia (inkludert store snømengder!) var konkurransen for dag 1 flyttet til et annet sted enn opprinnelig tenkt. Terrenget hadde ikke veldig mange interessante postdetaljer å by, så løypa bestod derfor av kun 15 ordinære poster og to tidsposter. Med over 70 deltakere var det et stort startfelt som konkurrerte denne helgen. Den som klarte seg best av disse var nok en gang Lars Jakob Waaler. Etter at post 5 ble strøket fra konkurransen hadde Lars Jakob full pott og var raskest på tidspostene - kun et sekund foran Hannu Niemi fra Finland og ytterliggere 20 sekunder foran den italienske overaskelsesmannen Davide Gazetto. Ole-Johan Waaler imponerte også stort og tok hånd om fjerdeplassen. Det ble forøvrig lagt inn protest på post 8, som kun 26% hadde riktig, men denne forble stående.

Dag to gikk bare noen solide Thorkildsen-kast fra utøverhotellet der de fleste nasjonene bodde. Med en to-delt løype med tidsposter midtveis, men likevel kun 1 min startintervall så ble det en veldig lang venteperiode på midten av løypa for noen. De sist startende ventet i godt og vel 90 minutter - med store mengder mygg i venteområdet ble det en tålmodighetsprøve av de sjeldne. Den som hadde lært leksa si best fra dag 1 var Martin Jullum. Martin løftet seg helt opp til toppen av lista etter en beskjeden 37.plass første dag. Etter at post 5 ble strøket også denne dagen var Martin den eneste som hadde alle rett. Nummer to ble Erik Lundkvist, mens tredjeplassen gikk til Renato Bettin. (De siste to setninger er skrevet med forbehold om feil da de offisielle resultatene ikke er publisert enda og den norske delegasjonene dro før de ble opplyst på samlingsplass)

Sammenlagt vant Erik Lundkvist til tross for at han gjorde en klippefeil hver av dagene, Daniele Danieli ble nummer to og med det italiensk mester, mens Martin Jullum klatret helt opp til tredjeplass.

Utsikten fra fjellheimen var det ingenting å si på.
Mange forbinder italienske pre-o-løyper med siktelinjer, høy presisjon og gode kart. Det var derfor noe overraskende dårlig presisjon i mange av skjermplasseringene denne helgen. I forhold til nordisk standard var det vel helt på det jevne, det var heller det at forventningene til presisjonen i den terrengtypen var noe høyere. Konkurransenekartene var vel stort sett ganske bra, med noen unntak. At det var lagt inn en del lureri av ymse slag i konkurransene er heller ikke hva man ønsker seg, men det får man vel bare leve med. Treningene, som var lagt av VM-løypeleggere ga nyttige erfaringer, men kartene som ble benyttet her var nok en en god del dårligere kvalitet enn det vi får på VM. Informasjonen rundt konkurransen var også meget begrenset, og i skrivende stund er enda ikke offisielle resultater offentliggjort fra arrangøren. Den norske delegasjonen fikk uansett med seg noen gode erfaringer som kan være nyttige til neste års VM - samt nok en porsjon med selvtillit da verdenseliten ble satt på plass.

Kart fra helgens konkurranser finnes i kartarkivet, som også vil bli oppdatert når resultater fra helgen blir publisert.

PS: Italiensk TV var på plass begge konkurransedager for å lage en 30min lag reportasjon fra helgen. Et 4 minutters klipp kan ses her: http://www.youtube.com/watch?v=FhuxyBc8zmw. Om vi får tak i mer TV-materiale vil det også bli lenket opp til fra kommentarfeltet nedenfor.

mandag 10. juni 2013

Topp konkurranser i Mjøs Pre-o

På lørdag og søndag ble Mjøs pre-o avholdt med konkurranser på Stange arrangert av henholdsvis OL Vallset/Stange og Eidsvoll o-lag.

Gunnar Olsen og Widar Taxth Løland i tenkeboksen.
På lørdag stod tradisjonell pre-o på programmet. Her hadde de erfarne løypeleggerne Odd Håkensen og Ole Arnt Skaaraas lagt en variert og meget god løype, kontrollert av Geir Myhr Øien. Her var det variasjon både i vanskelighetsgrad (fra ganske greie poster til meget krevende kartlesingsposter) og posttype (fra flere poster på samme kolle og detalj til mer utspredde skjermer på forskjellige detaljer).

Av de mer krevende postene var post 15 som hadde beskrivelse kolle, mens som var plassert helt framme på kanten og ikke midt på kollen slik den skulle. Denne var altså falsk, men satt vel kun omtrent 2.5m feil. Når poengene skulle summeres opp var det til tross for en krevende løype tre stk som hadde alle de 20 postene rett - det takket være et presist kart og selvsagt gode prestasjoner av de tre utøverne. Martin Jullum var raskest av disse og vant dermed eliteklassen, mens Widar Taxth Løland og Lars Jakob Waaler var de to andre med full pott på 2. og 3. plass. I den for dagen ekstra krevende A-løypa vant Gerd Yttervik med hele to poengs margin, mens B/N-klassen ble vunnet av Emmy Skavdal.
Den omtalte falske krevende 15.post på lørdag

På søndag var det klart for temp-o og andre dag av Mjøs pre-o. Denne gangen stod Geir Myhr Øien for løypene, mens Ole Arnt Skaaraas var teknisk delegert. Konkurransen inneholdt hele sju stasjoner, mens med begrenset med mannskap ble konkurransen delt opp slik at alle gjennomførte tre stasjoner først, før mannskapet fikk forflyttet seg til de neste fire stasjonene før man fortsatte konkurransen. Metoden fungerte fint og kan utmerket godt benyttes for å kunne få inn litt flere stasjoner i en temp-o-løype. Temp-o-konkurranser er uansett såpass raskt unnagjort at litt venting midtveis ikke er noe problem. Også denne dagen var variasjon et stikkord når det gjaldt løypene. Alt fra urbant terreng, park og grustak til tradisjonelt skogsterreng var representert i løypa. Eliteklassen ble også denne dagen vunnet av Martin Jullum
Stasjon 4 på søndagens temp-o
som var feilfri på temp-o-løypa. Lars Jakob Waaler ble nummer to med 115 sekunder lenger svartid, mens Ole Johan Waaler var ytterligere 52 sekunder lenger bak. Dessverre var det to utøvere som etter alt å dømme hadde fått kartene i feil rekkefølge på klynge tre. Det er alltid vanskelig å bevise noe slikt, og det er heller ikke opplagt hvordan noe sånt skal håndteres om det skulle oppstå. I dette tilfellet var det veldig klare indikasjoner på at dette hadde skjedd for to utøvere på rad. Videre var pallen helt upåvirket av dette og det var minimale rokkeringer uansett hva slags avgjørelse man endte opp med. Arrangøren valgte etter nøye vurderinger å stryke hele stasjonen. Et alternativ hadde vært å kun endre svarrekkefølgen for de to utøverne. Da ville det ikke påvirket andre enn de nevnte to, bortsett fra at ulik rekkefølge på postene kan gi noe ulik vanskelighetsgrad på klyngen. Ved å stryke stasjonen kunne man imidlertid ende opp med å snu om på rekkefølgen blant utøvere som ikke hadde hatt helt like vilkår uten noen som helst form for arrangørfeil. Som nevnt hadde det imidlertid liten betydning hva som ble gjort i dette tilfellet. Det aller beste hadde uansett vært om dette ikke hadde inntruffet, men med dagens system der det må være postmannskapets ansvar å rokkere om på rekkefølgen og noen utøvere kaster tidspostkortene både hit og dit etter at de er besvart dem, er det ikke til å unngå at slikt kan skje en gang i blant- vi er bare mennesker. Løsninger på problemet ble selvsagt diskutert i ettertid, og et system med overdekkende fliker på siden med tall for hver stasjon som utøveren selv er ansvarlig for å sjekke (mannskap spør om postrekkefølgen er godkjent) var vel blant de beste forslagene. Et slikt system bør i så fall også innføres som standard også på tidsposter i ordinær pre-o. Om noe blir innført som standard gjenstår imidlertid å se - vi i pre-o-miljøet er flinke til å diskutere løsninger, men langt fra like gode til gjøre noe med problemet som i dette tilfellet er å formalisere retningslinjer og innføre dem som standard.  Har du spesifikke forslag til hvordan nettopp dette problemet kan løses, skriv gjerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor og bring saken videre. 

Stor takk til helgens arrangører, og spesielt kart- og løypeteamet Odd Håkensen, Ole Arnt Skaaraas og Geir Myhr Øien for en konkurransehelg med topp kvalitet på kart og løyper, samt arrangementet som helhet. Vi håper alle vi kan komme tilbake til Mjøs pre-o også neste år med like gjennomarbeidede kart og løyper fra dette eminente løypeteamet! Som gjentakelse fra forrige ukes O-treffen ble resultatene lagt raskt ut på Eventor. Flott!

Kart og resultater fra helgens konkurranse ligger som vanlig i kartarkivet.

søndag 2. juni 2013

Waaler junior til topps i O-treffen

I helgen ble den 30. utgaven av O-treffen arrangert med pre-o fra Skedsmo kirke på lørdag og temp-o fra Marikollen (samme sted som Nordisk landskamp ifjor).

På lørdag hadde løypelegger Egil Sønsterudbråten og teknisk delegert Kjell Ingvaldsen fått til en fin løype på et detaljert og for anledningen spesialtegnet kart. Egil hadde på forhånd lovet løyper i internasjonal stil delvis i parkterreng med siktelinjer osv. Første del av løypa gikk i et skoleområde med mange trær, lekestativer o.l. Det var både muntlig og via PM flagget at kartet var nøyaktig og at det var rikelige muligheter for siktelinjer. Det er liten tvil om at løypeteamet har jobbet godt med kartet, men dessverre var ikke kartet nøyaktig nok for at siktelinjer kunne brukes med særlig suksess. Utover i løypa skiftet løypa karakter og gikk i større grad over i mer brunbildeorientering. Konkurransen ble avsluttet med tidsposter.

Martin Waaler håper nok å få fylt opp
premieskapet i tiden fremover.
Den som behersket denne løypa best var uten tvil yngste Waaler som hadde alle de 20 postene riktig. Etter hva undertegnede kjenner til så var dette også yngste Waalers aller første seier i eliteklassen i pre-o. Og hvilken måte han gjorde det på! Ned til nestemann på lista skilte det hele 2 poeng. Det var 4 stk som hadde to feil: Martin Jullum, Lars Jakob Waaler, Widar Taxth Løland og Jan Erik Haug som hadde henholdsvis 7,11,31 og 81 sekunder på de tre tidspostene. En stor prestasjon av unge Waaler som vi håper vi får se mer av i fremtiden. I A-klassen var det Liv Horntvedt som gikk av med seieren, mend Aase Ingvaldsen vant B-klassen.

På søndag var det klart for temp-o. Løypelegger var Jan Erik Haug og formatet var 5 stasjoner med 5 oppgaver på hver stasjon med 30 sekunder tillegg per bom på kart i målestokk 1:2000. Utøverne fikk her servert utmerkede temp-o-løyper. De var krevende, men alle oppgavene var fullt løsbare fra stolen - akkurat slik det skal være i temp-o. I et noe glissent startfelt så var det ingen som stod for noen spesielt store prestasjoner denne dagen. Vant gjorde Europacupleder Lars Jakob Waaler med fire feil og en totaltid på 242 sekunder. 31 sekunder bak med like mange feil fulgte Martin Jullum. Ytterliggere kun 8 sekunder bak var Egil Sønsterudbråten som hadde færrest feil av alle idag med sine 3 feil. I A-klassen var det Torbjørn Næss som gikk til topps.

Summasummarum så var det en flott pre-o-helg med gode løyper på pre-o-reviderte kart, med løsningskart til utøverne og særdeles raskt opplastede resultater på Eventor. Spesielt sistnevnte skal arrangøren ha honnør for. Det er et eksempel til etterfølgelse at resultater lastes rett opp på Eventor fra samlingsplass med en gang de er offisielle.

Kart og resultater ligger i kartarkivet som vil bli oppdatert med noe mer kartsnacks fra helgens konkurranser i løpet av den kommende uka.

MERK: For øyeblikket foregår den andre utgaven av ITT (Internet TempO Trophy) fra trailo.it. Fristen for å spille er på tirsdag, så om man vil prøve seg på dette så gjelder det å hive seg om. Det er flott trening!