mandag 24. juni 2013

Norsk storeslem i prøve-VM

I helgen deltok fire nordmenn i prøve-VM for neste års VM i Italia. I prøve-VM som gikk over to dager var det også lagt inn Italiensk mesterskap og to delkonkurranser i europacupen.

Tre stk Waaler og ett stk Jullum reiste ned torsdag ettermiddag for å få en dag med trening i de italienske skoger. Den norske delegasjonen fikk da allerede før konkurransene prøvd seg på både italienske løyper med utgangspunkt i Folgaria i Nord-Italia - rett i nærheten av der VM skal gå neste år. En pre-o-trening og en temp-o-trening ble gjennomført som oppvarming til helgens to konkurranser. En ekstra takk går til Renato Bettin for å henge ut poster til temp-o-trening for det norske og finske laget kun 7 stk.

Fredag kveld ble brukt til oppladning i form a
litt fotballsparking med en liten trikseball.
Med sen start på lørdagens konkurranse ble det en rolig formiddag med plasking i hotellets basseng og oppladning til konkurransene. Grunnet uvante værforhold på senvåren i Nord-Italia (inkludert store snømengder!) var konkurransen for dag 1 flyttet til et annet sted enn opprinnelig tenkt. Terrenget hadde ikke veldig mange interessante postdetaljer å by, så løypa bestod derfor av kun 15 ordinære poster og to tidsposter. Med over 70 deltakere var det et stort startfelt som konkurrerte denne helgen. Den som klarte seg best av disse var nok en gang Lars Jakob Waaler. Etter at post 5 ble strøket fra konkurransen hadde Lars Jakob full pott og var raskest på tidspostene - kun et sekund foran Hannu Niemi fra Finland og ytterliggere 20 sekunder foran den italienske overaskelsesmannen Davide Gazetto. Ole-Johan Waaler imponerte også stort og tok hånd om fjerdeplassen. Det ble forøvrig lagt inn protest på post 8, som kun 26% hadde riktig, men denne forble stående.

Dag to gikk bare noen solide Thorkildsen-kast fra utøverhotellet der de fleste nasjonene bodde. Med en to-delt løype med tidsposter midtveis, men likevel kun 1 min startintervall så ble det en veldig lang venteperiode på midten av løypa for noen. De sist startende ventet i godt og vel 90 minutter - med store mengder mygg i venteområdet ble det en tålmodighetsprøve av de sjeldne. Den som hadde lært leksa si best fra dag 1 var Martin Jullum. Martin løftet seg helt opp til toppen av lista etter en beskjeden 37.plass første dag. Etter at post 5 ble strøket også denne dagen var Martin den eneste som hadde alle rett. Nummer to ble Erik Lundkvist, mens tredjeplassen gikk til Renato Bettin. (De siste to setninger er skrevet med forbehold om feil da de offisielle resultatene ikke er publisert enda og den norske delegasjonene dro før de ble opplyst på samlingsplass)

Sammenlagt vant Erik Lundkvist til tross for at han gjorde en klippefeil hver av dagene, Daniele Danieli ble nummer to og med det italiensk mester, mens Martin Jullum klatret helt opp til tredjeplass.

Utsikten fra fjellheimen var det ingenting å si på.
Mange forbinder italienske pre-o-løyper med siktelinjer, høy presisjon og gode kart. Det var derfor noe overraskende dårlig presisjon i mange av skjermplasseringene denne helgen. I forhold til nordisk standard var det vel helt på det jevne, det var heller det at forventningene til presisjonen i den terrengtypen var noe høyere. Konkurransenekartene var vel stort sett ganske bra, med noen unntak. At det var lagt inn en del lureri av ymse slag i konkurransene er heller ikke hva man ønsker seg, men det får man vel bare leve med. Treningene, som var lagt av VM-løypeleggere ga nyttige erfaringer, men kartene som ble benyttet her var nok en en god del dårligere kvalitet enn det vi får på VM. Informasjonen rundt konkurransen var også meget begrenset, og i skrivende stund er enda ikke offisielle resultater offentliggjort fra arrangøren. Den norske delegasjonen fikk uansett med seg noen gode erfaringer som kan være nyttige til neste års VM - samt nok en porsjon med selvtillit da verdenseliten ble satt på plass.

Kart fra helgens konkurranser finnes i kartarkivet, som også vil bli oppdatert når resultater fra helgen blir publisert.

PS: Italiensk TV var på plass begge konkurransedager for å lage en 30min lag reportasjon fra helgen. Et 4 minutters klipp kan ses her: http://www.youtube.com/watch?v=FhuxyBc8zmw. Om vi får tak i mer TV-materiale vil det også bli lenket opp til fra kommentarfeltet nedenfor.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hvor mye støtte fra NOF får pre-O?