søndag 11. august 2013

Pre-o på Finnskogen

I helgen arrangerte OL Vallset/Stange med det velkjente løypeleggerteamet Odd Håkensen og Ole-Arnt Skaaraas tre pre-o-konkurranser på Finnskogen med base på Finnskogen Turist- og Villmarkssenter etter kart lånt av den lokale klubben Grue IL.
Tidsposter dag 2
Lørdag formiddag var det individuell pre-o-konkurranse halvannnen kilometers gang fra Villmarkssenteret. Løypa gikk i et hytteområde på et forholdssvis ferskt sprintkart. Til tross for at kartet var ganske nytt var det på forhånd opplyst om at det ikke holdt helt topp standard. Det var en variert løype både med noen kartlesingsposter, men også en god del bedømmingsposter da terrenget ikke hadde så mange gode kartlesingsområdet å by på. Det ble en krevende affære der, den som klarte utfordringene best på denne konkurransen var svenske Erik Lundkvist  med alle rett og 6 sekunder på de to tidspostene. Nr 2 ble Arne Ask med samme poengsum og 11 sekunder. På 3 og 4. plass fulgte Martin Jullum og Lars Jakob Waaler med 1 feil og henholdsvis 4 og 5 sekunder. A-klassen ble vunnet av Gun Andersson, mens B/N-klassen ble vunnet av Kristin Karlsstad.

På ettermiddag var det klart for 2-mannsstafett. Her var det i tillegg til rene klubblag satt opp en del mikslag. Hver etappe bestod av samme løype på 10 poster etterfulgt av 2 tidsposter og gikk i likhet med konkurransen tidligere på dagen på et sprintkart i et hytteområde. Her var det Rehns BK med Elisabeth og Rolf Karlsson som gikk til topps, etterfulgt av mikslagene Falkenbergs OK/ Kungälvs OK og Lia IL/ Skärmen OK, alle med 17 poeng av 18 mulige etter at post 2 ble strøket av arrangøren da kartet var svakt slik at ulike løsningsmetoder ga ulike svar selv om det var god avstand mellom skjermene - en ryddig avgjørelse. Konseptet fungerte godt og det ble en fin ettermiddagsøkt. Det er lenge siden det ble arrangert stafett i pre-o i Norge, så det var moro at Vallset/Stange prøvde seg på dette! En avskjerming slik at man ikke så tidspostene når man står i tidspostkøen eller flytting av køen lenger bak og opproping av en og en til venteplass der man kan se tidspostene er dog et tips til fremtidig arrangører da det fort kan bli ulike forutsetninger ut i fra hvor lenge man står i tidspostkø.

Sammenlagtvinner Erik Lundkvist
På søndag hadde arrangørene lovet en helt annen terrengtype og mer ren kartlesing - og det fikk vi også! I en kompakt løype på kun 700m (som startet med et 300 meters transportstrekk til førstepost) ble vi møtt av et flott pre-o-terreng med mye fin kurvelesing. Kartet som var fra 1999 og hadde 5m ekvidistanse var naturlig nok noe grovt. Kartet var pre-o-revidert, men det var fortsatt en del skjevheter slik at det ikke var det lureste å legge særlig vekt på retninger og linjer, noe som skapte problemer for en del. I den kompakte og krevende løypa var det flere som fikk problemer med tiden og det var heller ingen som greide alle de 20 oppgavene. Den som greide seg best i Eliteklassen var denne dagen Jan-Erik Haug med én feil. På 2. plass kom Erik Lundkvist, mens 3. plassen gikk til Torbjørn Lentz, begge med 2 feil. I A-klassen gikk Gun Andersson til topps igjen, mens Berit Wiik vant B/N-klassen. Arrangørene hadde lagt opp til sammenlagtpremiering og der gikk Erik Lundkvist til topps foran Jan Erik Haug og Arne Ask på delt 2.plass. Martin Jullum ble nr 4 og Lars Jakob Waaler nr 5. I A-klassen vant ikke overaskende Gun Anderson, mens B/N-klassen ble vunnet av Daniel Stålnacke.

Løypelegger 1 og teknisk delegert
Vi takker OL Valsett/Stange med Skaaraas, Håkensen og Sønsterudbråten i spissen for en fin pre-o-helg på Finnskogen. Spesielt var søndagens terreng meget flott - all honnør til Vallset-gjengen for å ha funnet fram til sånt terreng. Det er liten tvil om at det er fint pre-o-terreng på Finnskogen, men kartkvaliteten er som så ofte ellers en utfordring. For arrangørene som hadde 3 områder å legge løyper og revidere kart i, halvannen time kjøring hver vei og forrige arrangørjobb for kun 2 måneder siden under Mjøs pre-o så blir det selvsagt ekstra vanskelig å få tid til alt.

Kart og resultater fra helgens konkurranser finnes i arkivet (vil bli oppdatert når dagens resultater er på nett).

1 kommentar:

Martin sa...

Takk også til Geir som har bidratt med løypesetting og rentegning, samt Jan-Erik som stod for resultatene under helgas konkurranser!