tirsdag 5. oktober 2010

Elitserie-avslutning i Sverige

Siste helg ble årets Elitserie i Sverige avsluttet med god norsk deltakelse. Hele 8 av de beste pre-orientererne i Norge hadde tatt turen til Halmstad for å måle krefter med svenskeeliten, og noen dansker med VM-bronsemedaljør Søren Saxtorph i spissen. Blant svenskene krydde det av verdensmestre fra inneværende og tidligere år. Litt av det som lokket var at konkurransene var lagt til sanddyneområdene ved Mellbystrand sør for Halmstad, samme områder som skal benyttes under O-ringen i 2012.
Lørdagens løyper var lagt til Mellbystrand. Utøverne ble sendt ut på en krevende løype der mange hadde problemer med å lese kurvebildet. Alle høydepunkt var tegnet som ringkoller, og varierte i høyde fra 50 cm til to meter, noen svært vanskelig å finne i det åpne terrenget med glissen furuskog. Sikten var det lite å si på, noe løypeleggeren hadde benyttet seg av med avstander opp i mot 80m. Problemene løypa bød på medførte stor spredning på resultatlista. Etter at post 11 ble strøket var det totalt mulig å oppnå 18 poeng. Flerfoldige verdensmester Lennart Wahlgren vant, som den eneste med fullt hus. Best av de norske ble veteranen Arne Ask, som med sin årelange erfaring mestret dette best. 16 poeng gå en 12. plass. De øvrige norske hadde en tyngre dag. Ser man på resultatlista består den øvre delen stort sett rutinerte pre-o-utøvere, og det var tydelig at erfaring var fordel på denne dagen.


Lørdagens eliteløype


En problematisk post for nordmennene.  

Etter lørdagens diskusjoner kunne arrangørens Roger Andersson love ”kanonbana på kanonkart” før start på søndag. Terrenget var denne dagen  lagt til Skummeløsstrand hvor terrenget var mere markert med klarere formasjoner og et lettere lesbart kurvebilde, hvilket løypelegger hadde utnyttet meget godt med en flott løype. Pussig nok fikk flere av de norske problemer med samme post, nemlig nr. 10. Her ligger det et høydepunkt under SV del av ringen som endel oppfattet markert med skjerm D. Her viste det seg å ikke være plassert noen skjerm, slik at flere satset på skjerm B. Ved å legge vekt på avstanden fra stien nord for posten havnet man også på skjerm B. Utover dette var det vel ingen skjermplasseringer  som skapte de helt store problemer. Det ble da også en veldig tett konkurranse med 8 svensker som fikk fullt hus med alle rett. Av de norske klarte Martin Aa. Waaler og Odd Håkensen fullt hus i løypa, men feilet på tidspostene (disse var det tre av). Beste norske ble Egil Sønsterudbråten som med en feil i den harde konkurransen måtte nøye seg med en 13. plass med 20 poeng. 
Dagens vinner ble Marit Wiksell som med lynraske 10 sek på tre småvriene tidsposter ”knuste” toerne Erik Stålnacke og verdensmester Stig Gerdtmann med hele 5 sek. Som tidligere omtalt her på bloggen hadde  Stålnacke en liten luke til de øvrige i Elitserie-sammendraget før denne konkurransen. Med solid innsats og andreplass denne dagen gikk han dermed av med seieren.

Vinner av Elitserien 2010: Erik Stålnacke, IFK Göteborg (Foto: orientering.se)
Løypa fra elitserieavslutning

Resultater:


Egil & Martin

Ingen kommentarer: