mandag 1. november 2010

Fjell-preo-quiz

Høsten er en fin tid i fjellet. Når sola skinner fra skyfri himmel er det ikke mye som kan måle seg med slike dager. Da bør man ha muligheten til å kunne pakke sekken å traske av gårde i det åpne og stille fjellandskapet. Enkelte benytter disse dagene til å bedrive matauk, enten med bøtte, kurv eller gevær, mens atter andre bedriver ren rekreasjon med eller uten fotoapparat.

Etterhvert som høsten gradvis går over til vinter og kveldene blir mørkere og langere er det fint å kunne studere noen av de bildene man har tatt tidligere på året, og kanskje allerede nå begynne å planlegge nest års utflykter. I 2010 er det ikke lengre noe problem å finne flotte fjellbilder på internett. Et raskt søk på for eksempel Google løser dette. Det er likevel noe annet med de bildene man kan knytte egne minner til.

På fjellet prøver jeg ofte å bestemme hvilke fjelltopper jeg ser rundt meg. Dette er ikke alltid like lett ettersom vi snakker om å avgjøre posisjoner på lange avstander. Det å være litt lokalkjent er ofte til stor hjelp. Som et resultat av denne interessen kommer det her en liten fjell-pre-o quiz fra Nord Østerdalen. For noen år tilbake var det i orienteringsmiljøet mye diskusjon og utprøving rundt micr-o og macr-o i orienteringssporten. Den største konkurransen hvor micr-o ble prøvd ut var nok under Nordisk mesterskap på Notodden i 2005, mens den største macr-o konkurranse antageligvis fant sted under NM-stafetten på Løten i 2007. Dette konseptet ser ut til å ha død ut de siste årene, men denne fjell-pre-o quizen kan sees på som en macr-o pre-o konkurranse.

Fjell-pre-o quizen går ut på å avgjøre hvilke fire fjelltopper som er markert med o-skjermer (A til D) på bildet under. I tillegg til de to bildene er det også lagt ut en liten videosnutt over det samme fjellområdet som kan være til hjelp. På kartutsnittet under er punktet hvor bildet og videoen er tatt opp avmerket. Alle de aktuelle fjelltoppene befinner seg innenfor kartutsnittet. Ønsker man å studere kartet nærmere kan man gjøre dette her. Alternativt kart finnes her.
Hvor er disse fire o-skjermene plassert?
Oversiktsbilde
Kartutsnitt over fotograferingspunktet


Det vil ikke bli delt ut noen premier i denne fjell-pre-o quizen, men vi ønsker at dere legger inn en kommentar om hva dere mener er rett svar og eventuelt andre kommentarer til konseptet. Hvis dette virker interessent kan konseptet muligens videreutvikles til en mer omfattende konkurranse ved en senere anledning.

5 kommentarer:

remo sa...

I try with:
A 1370
B 1604
C 1595
D 1591

very interesting and difficult
I really lack this ability to re-map at these scales and distances...

Anonym sa...

the same except A; 1370 seems me too steep and maybe it's hidden by 1604; I'd say rather A 1405

Martin sa...

I agree with Remo, 1370 seems a bit steep, but the hight of 1405 slowly decreases on the left side, and the hill on the picture does not seem to have that shape. I think 1405 is the one you see on left side of the picture.

More to come, I hope:)

Anonym sa...

I go for:
1. 1370
2. 1604
3. 1595
4. 1591

Ole M Øvergaard sa...

I stood on the same hill 2 months ago.
A:Svartdalshøgda SW 1424
B:Elgpiggen 1604
C:Nordre Sålekinna 1595
D:Sålekinntoppen 1595
By the way, I have been on topp off all of them.