tirsdag 22. mai 2012

EM-sølv til Lars Jakob

EM er over for denne gang og tilbake står Norge med et en meget sterk sølvmedalje til Lars Jakob i åpen klasse. Lars Jakob holdt hodet kaldt også andre dag etter å ha vært en av 9 stk med fullt hus første dag, og var en av 17 stk med fullt andre dag. Sammen med jevnt raske tidspostbesvarelser ga dette sølv og en etterlengtet norsk individuell medalje i et internasjonalt mesterskap. Vi må helt tilbake til EM i Latvia i 2008 der samme mann tok samme valør for å finne norsk individuell medalje.
Pallen i åpen klasse.
Gullet i åpen klasse gikk til Marit Wiksell. For to år siden tok hun sølv på EM som også gikk i Sverige, mens hun i år klatret helt opp på det øverste trinnet. Den svenske 20-åringen ledet også etter første dag og greide å beholde den i det svært sterke feltet - en meget sterk prestasjon! Bronsen gikk til den svenske mesterskapsdebutanten Jens Andersson. Jens har vist svært stabile og gode resultater over tid, og selv om han var debutant var ikke dette et sjokkerende resultat - imponerende var det uansett.
Sølvmedaljøren foran Falu Gruva, konkurranseområde dag 2.
Nest beste nordmann i den åpne klassen finner vi på 12. plass. Martin Jullum gjorde to jevnt gode konkurranser og var best på alt av tidsposter, men med en feil i løypa hver av dagene ble det resultatmessig ikke like bra. Geir Myhr Øien gjør det brukbart totalt sett og havner på en 15.plass. De øvrige nordmennene i den åpne klassen har fortsatt mye å gå på, og plasserer seg noe mer beskjedent til.

I para-klassen så det svært lyst ut med norske øyne etter dag 1. Knut Ovesen hadde en meget god dag i skogen på lørdag og lå på en sterk andreplass med kun en liten ergerlig feil. Dag 2 gikk i et åpnere område og hadde flere poster med lengre avstander, hvilket ikke passer den norske veteranen like godt. Det ble derfor noen flere bom denne dagen, men Knut kunne likevel gå med hevet hodet etter det som til slutt ble en flott 6.plass. Gullet i den paralympiske klassen gikk ikke overraskende til Ola Jansson, Sverige. Ola var den eneste som hadde fullt første dag, og da han gikk fullt også andre dag var det ingen tvil. Ola slet litt i fjor, men har nå kommet tilbake og viser at han er verdens klart beste para-utøver. Det er liten tvil om hvem som er favoritt i para-klassen når VM går av stabelen om 2 og en halv uke. Sverige tapetserte forøvrig pallen i para-klassen med sølv til Michael Johansson og bronse til Rolf Karlsson, og det er ingen tvil om at Sverige dominerer denne klassen, da de også tok 4. plassen ved Inga Gunnarsson.

Tette oppgaver dag 2.
I lagkonkurransen var det mange nasjoner med gode resultater. Sverige tok ikke overraskende gullet også her. Det var imidlertid andrelaget med Martin Fredholm, Michael Johansson og Stig Gerdtman som gikk til topps. Sølvet gikk til Finland, mens bronsen gikk til Danmark. Det norske laget med Lars Jakob Waaler, Martin Jullum og Knut Ovesen havnet på en litt skuffende 6. plass.

Sammen med EM ble European TempO Trophy arrangert. Dette er ennå ikke EM-øvelse, men har stor prestisje i miljøet. Etter en noe kaotisk kvalifisering med arrangør-rot, tok finalen til fra Lugnet med tre nordmenn i finalen, etter at to av fire kvalifiseringsheat ble vunnet av nordmenn (Lars Jakob og Martin). I finalen slo Martin Jullum til med sterk andreplass. Kun ti sekunder skilte ham fra seieren som gikk til det svenske esset Stig Gerdtman. Geir Myr Øien tok en fin 8.plass, mens Lars Jakob ikke fikk det helt til å stemme i finalen og ble nr 16. Øvelsen får mesterskapsstatus fra VM i Finland neste år og det kan se ut til å bli en god øvelse for nordmennene.

Kart og resultater fra hele mesterskapet, samt TempO Trophy finnes i kartarkivet

Norsk orientering: Norsk sølvdag 1 og temp-o

Neste helg deltar de fleste nordmennene i Pre-o i Väst i Uddevallaområdet, før det norske laget om 2 uker setter seg på flyet for å kjempe om edelt metall i VM i Skottland