mandag 11. juni 2012

Ingen norsk VM-suksess

Det norske laget landet tidligere i går noe skuffet på norsk jord igjen, etter pre-o-VM i Dundee, Skottland. Nedenfor følger en liten rapport fra forrige ukes opphold.

De norske utøverne kom seg, til tross for vekterstreik, trygt til Edinburgh flyplass i vertslandet Skottland allerede mandag kveld. Tirsdagen ble brukt til avslapping og oppladning til det kommende mesterskapet.
Noen av de norske utøverne benyttet tirsdagen til å besøke Dunnottar Castle

Stasjon 1, World TempO Trophy
Onsdag startet om ikke selve mesterskapet, så i hvert fall alvoret. World TempO Trophy som regnes som et uoffisielt VM i temp-o ble arrangert for tredje året på rad i forbindelse med pre-o-VM. Konkurransen som høyst trolig får VM-status fra neste år innehar stor prestisje i miljøet. Til forskjell fra den europeiske versjonen European TempO Trophy som ble avholdt i forbindelse med EM i Falun ble denne konkurransen arrangert uten kvalifisering. Konkurransen bestod av 8 post klynger med 3 oppgaver på hver klynge, og straffen for å svare feil var satt til 30 sekunder, hvilket innbød til raske svar. Parkterrenget ved Camperdown Park viste seg som meget utfordrende, spesielt områdene med haugevis med inntegnede enkelttrær på lengre avstand ble svært krevende. De tre utøverne Geir Myhr Øien, Lars Jakob Waaler og Martin Jullum, som representerte Norge i konkurransen hadde alle gjort det godt i øvelsen både tidligere i år og i tidligere versjonen av øvelsen, og det var høye forventninger til nordmennene. Martin, som vant konkurransen i fjor, gjennomførte en god konkurranse og tok en sterk tredjeplass. Vant gjorde EM-vinner Marit Wiksell, Sverige med 2 feil og totalt 220.5 sekunder, mens andreplassen gikk til Guido Michelotti fra Italia, 13 sekunder bak med en feil mindre. Martin var ytterliggere 34.5 sekunder bak der igjen, også han med 2 feil. Lars Jakob Waaler hadde noen feil for mye, men med raske svar havnet han på en finfin 6.plass. Geir Myhr Øien fikk en dårlig start, med tre feil på første stasjon, men gjennomførte etter det en grei konkurranse hvilket resulterte i en 20.plass.

Selve WTOC konkurransene var lagt til sanddynene i Tentsmuir, litt sørøst for Dundee. Vårt første møte med dette området fikk vi i forbindelse med modellen, torsdag. Modellen bestod av 10 poster, som hadde som formål og demonstrere noen av de oppgavetypene som vi kunne forvente oss å møte de neste to dagene. Modellen gav også et innblikk i hvilket terreng vi ville møte, og hvordan karttegneren hadde valgt å fremstille dette på kartet.

Post 18, dag 1
Foto: WTOC 2012, Nick Barrable
Første konkurransedag var fredag. Samlingsplassen var den samme alle de tre dagene vi var i Tentsmuir, noe som gjorde at vi den første dagen ble kjørt i mini-busser tur/retur start og mål. Den første konkurransedagen gikk langs nordkysten av Tentsmuir Forest, noen kilometer nord for samlingsplassen. Løypa ble innledet med to tidsposter, før vi fikk 20 ordinære poster å bryne oss på. Løypa var lagt på en litt uvant måte for oss som er vant til nordisk kartlesing. Her måtte en del av postene løses ved hjelp av linjer, og ringsentrering var veldig viktig, men dette var noe vi var forberedt på.
Etter at løsningskartene ble frigitt, ble det lagt inn flere klager og til slutt en protest på post 1. Dette medførte at juryen måtte ut i skogen, og at vi ikke fikk vite den endelige resultatliste, før etter lagledermøtet, senere på kvelden.
Juryen kom til den beslutningen at de tok protesten til følge, noe som førte til at første posten ble strøket, og at det dermed kun ble 21 tellende poster fra dag 1. Etter strykningen ledet Antti Rusanen, Finland, åpen klassen med 20 poeng og 26 sekunder, mens Ola Jansson, Sverige, ledet paralympic-klassen med 18 poeng og 41,5 poeng. Beste nordmann i åpen klassen ble Martin Jullum på en 5. plass, ett poeng bak Antti, men med bedre tid på tidspostene. De andre nordmennene plasserte seg som følger første dag av VM: nr. 18 Knut Terje Ovesen (Para), nr. 20 Arne Ask (Para), nr. 22. Geir Myhr Øien (Åpen), nr. 29 Lars Jakob Waaler (Åpen).

Dag 2 av VM-konkurransen gikk litt nærmere samlingsplass enn dag en. Her ble vi skysset til start i mini-busser, mens mål kun var noen hundre meter fra samlingsplass. Denne dagens løype bestod av to avskilte deler. Lagkonkurransen i VM avgjøres også i forbindelse med dag 2 av VM, og her er det egne tidsposter for de utøverne som representerer lagene, uavhengig av om de er åpen eller paralympic utøvere. I år var disse lagtidspostene lagt til oppholdet mellom del 1 og del 2 av løypa. Dagens løype inneholdt mer ren kurvelesning, enn dag 1. Terrenget var et sanddyneterreng og inneholdt mange små terrengformasjoner som måtte leses inn.
Det var mange som måtte vente lenge i spenning på hvordan det hadde gått, da resultatene heller ikke under årets pre-o-VM kom særlig fort.
Etter to dager var konkurransene avgjort og gullet i åpen klasse gikk til Stig Gerdtman, Sverige, sammenlagt 44 poeng og 118,5 sekund. Sølv og bronse gikk til henholdsvis Vitaliy Kyrychenko og Sergiy Stoian, begge fra Ukraina. Disse hadde henholdsvis 44 og 43 poeng etter to dager.
Gullet i paralymic-klassen gikk til Ola Jansson, Sverige, 42 poeng og 138 sekunder, mens sølvmedaljen gikk til Pekka Seppä, Finland, og bronsen til Dmitry Kucherenko, Russland.
Podiet åpen klasse
Podiet paralympic klasse
Pallen lagkonkurransen
De norske resultatene ble ikke helt som håpet:
Åpen klasse:
  • Nr. 8: Martin Jullum
  • Nr. 13: Geir Myhr Øien
  • Nr. 39: Lars Jakob Waaler
Paralympic klassen:
  • Nr. 14: Knut Terje Ovesen
  • Nr. 16: Arne Ask
Lagkonkurransen ble vunnet av Finland, med Sverige på sølv plass. Finland og Sverige hadde begge 72 poeng i lagkonkurransen, men Finland slo Sverige med 57,5 sekunder på tidspostene. Bronsen i lagkonkurransen gikk til Kroatia. Norge endte på en skuffende 10. plass i lagkonkurransen, etter å ha tatt sølv i lagkonkurransen under fjorårets VM i Frankrike.

Neste år går pre-o VM i Finland, Vuokatti, 8. - 12. juli. Det norske laget håper på bedre plasseringer da.

Takk til lagleder Ole-Johan Waaler og reiseleder/ass.lagleder Egil Sønsterudbråten for å ha loset laget med gode og trygge hender igjennom VM.

Kart og resultater fra VM er å finne i kart- og resultat arkivet, samt på WTOC 2012 sine hjemmesider.

Ingen kommentarer: