søndag 26. august 2012

Taxth Løland til topps i Mjøs-Pre-O

To separate konkurranser arrangerte av henholdsvis OL Vallset/Stange og Eidsvoll O-lag dannet i helgen todagerskonkurransen Mjøs-Pre-O.

Post E13-E15, søndag
Lørdag ble OL Vallset/Stanges konkurranse arrangert fra Stange og Romedal skytebane ved Bryhnitjennet. Med Ole-Arnt Skaaraas og Odd Håkonsen som løypelegger ventet vi oss godt godt kart og gode løyper - og det fikk vi! Først 2 tidsposter og så 20 løypeoppgaver. Med et kart i målestokk 1:3000 og masser av stein gikk en del av oppgavene ut på å finne ut hvilke stener som var på kartet og hvilke som ikke var det. I tillegg var det en del fin kurvelesing. Da deltakerne kom i mål resultatlista ble slått opp viste det seg at ingen av de 16 deltakerne i eliteklassen hadde greid alle oppgavene. Dog ble det levert inn klage på post 4, en grop der skjermen skulle sitte på søndre kant, men som det ble hevdet satt nærmere den østre kanten. Klagen ble avslått av arrangøren, men som en konsekvens av de ble det levert inn protest som til slutt ble godkjent av pre-o-utvalgets medlemmer som steppet inn som jury. Etter strykningen rykket Widar Taxth Løland opp som vinner og den eneste med "fullt hus". Han sikret seg med det også et godt utgangspunkt før søndagen i sammenlagtkonkurransen. På de tre neste plassene fulgte med en feil Martin Jullum, Geir Myhr Øien og Jan Erik Haug. A-klassen ble vunnet av Eldrid Ask, mens Aase Ingvaldsen tok seieren i B-klassen.

Noe gravearbeid under søndagens konkurranse.
Søndagens konkurranse ble avholdt fra Skistua til Eidsvold Værks Skiklubb. Geir Myhr Øien var ansvarlig og løypelegger, og selv om han det er første gang Øien er løypelegger og arrangerer konkurranse ventet deltakerne seg gode konkurranser også her. Og Mjøs-Pre-O innfridde igjen! Med 20 løypeoppgaver og 3 tidsposter fordelt på 1.4km langs lysløype og grusvei i et blandinsterreng med både skog og større åpne hogsflater ble også dette en svært fin konkurranse. Grunnet kollisjon med skiklubbens nedsetting av nye lysløypestolper ble det litt trangt rundt et par poster, men med ekstra løypevakt ble dette løst fint av arrangøren. Dagens vinner ble Egil Sønsterudbråten, som sammen med Marianne Gustavsson var den eneste med alle rett i løypa. Egil var klart raskere på tidspostene og stakk dermed av med dagens seier. På på de neste plassene det hele 7 stk med kun en feil. I A-klassen seiret Thorunn Aamodt Ovesen med 12 av 15 mulige poeng.

"Bengan" prøver å sikte over bekken på post 1.
Sammenlagt gikk Widar Taxth Løland til topps i eliteklassen, men kun en feil over de to dagene. Han vant 1 poeng foran Martin Jullum, som hadde ytterliggere 1 poeng ned til Lars Jakob Waaler og Jan-Erik Haug på 3. og 4. plass. 5. plass og siste premieplass kapret Kjell Ingvaldsen 2 poeng bak der igjen som den raskeste av fem stk på samme poengsum. I A-klassen ble det svært jevnt med tre stk på samme poengsum øverst på resultatlista. Thorunn Aamodt Ovesen var raskest på tidspostene og vant dermed sammenlagt.

Kart og resultater fra helgens konkurranse finnes i kartarkivet.
Topp 5 sammenlagt i eliteklassen
Helgens to arrangement kan i høyeste grad sies å være vellykkede. Med gode kart og gode løyper blir det bra. For mindre klubber er det på ingen måte noen selvfølge at man har gode kart tilgjengelig der det er terreng egnet for pre-o. Gode og presise kart (selv i målestokk 1:5000 og større) er en forutsetning for å lage en topp pre-o-konkurranse. Så hva om man ikke har gode nok kart der man vil ha pre-o? Jo, da gjør man som helgens arrangører - man bruker time på time på time i skogen for å revidere kartet og lage et godt pre-o-kart! Med kart fra henholdsvis 2000 og 2004 er det klart at det var mye jobb for arrangørene og lage så gode kart,  noe også de to sammenligningene av gamle og nye kart nedenfor viser:

Kartsammenligning lørdag
Kartsammenligning søndag.

En stor takk til begge arrangører for at de bruker den tiden som trengs for å lage gode kart og påfølgende gode konkurranser. Vi håper å kunne få komme tilbake på Mjøs-Pre-O også neste år!

Med helgens sammenlagtseier seiler Widar Taxth Løland opp som en klar gull-kandidat til neste helgs NM i pre-o. Også søndagens vinner Egil Sønsterudbråten, samt Odd Håkonsen (som bare hadde en klippefeil på søndag) har vist at også de bør være med i medaljediskusjonene. Tidligere år har i hovedsak gullet stått mellom Lars Jakob Waaler, Geir Myhr Øien og Martin Jullum, men iår er det slettes ingen selvfølgelighet at gullet og brorparten av medaljene går til disse. Vi håper på gode og ikke minst fair konkurranser med skikkelig kartlesing i neste helgs NM.

1 kommentar:

Anonym sa...

Er ungdommene på vikende front? De er soleklare favoritter (Martin, Lars J og Geir), men prøver å lette "på trykket" foran NM!!!
Dere har presset på DERE mine venner, alt annet vil være en sensasjon! Men, ......

Egil