lørdag 28. september 2013

Nordisk landskamp 2013

Årets nordiske landskamp ble arrangert i Sastamala vest i Finland. Grunnet begrenset øknomi stilte Norge iår kun ett 5-mannslag. Det bestod av Geir Myhr Øien, Lars Jakob Waaler, Jan Erik Haug, Ole Johan Waaler og Martin Jullum. Etter flere år utenfor pallen, slått av enten Sverige 2 eller Finland 2, var det en motivert og revansjesugen gjeng som reiste til landskampen med ett mål; nemlig å ta medalje for første gang på 7 år.

Første dag gikk i et delvis parklignende terreng i umiddelbar nærhet til utøverhotellet der de fleste bodde. Det ble en lang konkurranse for noen da man hadde en løype på 2.4km, 22 poster og en makstid på 2 og en halv time. Kun to utøvere greide alle oppgavene, Antti Rusanen og Jari Turto, der førstnevnte var raskest på tidspostene. Spesielt post 2, 11 og 13 var det mye bomming på. Post 2 skulle ligge i et søkk. Skjerm B som var rett i henhold til fasit lå klart i søkket, mens skjerm A satt i overkant høyt i forhold til terrenget rundt. En mengde linjer mellom ganske sikre detaljer gikk imidlertid gjennom skjerm A og derfor valgte mange denne selv om den satt noe høyt. Søkket var nok tegnet i overkant langt på kartet i forhold til i terrenget og da ble det altså mye bomming her.
Post 11 og 12 dag 1 (Klikk for større utgave)
Post 11 var en falsk post som skulle ligge i vannkanten. Det var i utgangspunktet en skjerm som var aktuell. Den satt i vannkanten og riktig kant, men om man leste ringsentreringen nøyaktig, så satt den ikke korrekt plassert. Postringen sammenfalt imidlertid med deler av ringen for post 12 slik at det var litt problematisk. Dersom man var oppmerksom og greide å lese ringsentrum nøyaktig, samt plassere både skjerm og ringsentrum i forhold til rundtliggende trær skulle imidlertid oppgaven var grei (margin på 4-5 meter på ganske nært hold). Post 13 var også en falsk post. Her skulle man på søndre side av en stein. Fra siktepinnen så skjerm E veldig passende ut. En del fattet imidlertid misstanke ved å bevege seg litt til siden da skjermen på litt merkelig vis forsvant bak steinen og valgte derfor å gå et godt stykke rundt for å se om skjermen satt rett. Da kunne man klart se at skjermen satt 2m ut fra steinen - dette var imidlertid svært vanskelig å se fra siktepinnen. I lagkonkurransen fikk Finland 1 et solid forsprang første dag, foran Sverige 1. Sverige 2 var knepent foran Norge 1 der de fleste var brukbart fornøyd med egen innsats, men ingen gjorde helt topp konkurranser.

På dag 2 var det tilbake i skogen. Med 23 poster på 1.1km ble det en mer hektisk andredag da makstiden kun ble på 105 minutter. Om lørdagens løype var krevende, så var søndagens løype meget krevende. Ingen av deltakerne greide alle oppgavene, og ei heller hadde noen kun 1 feil. Nok en gang viste Antti Rusanen seg som den beste og vant med 2 feil og 8 sekunder på tidspostene, 1 sekunder foran Pinja Mäkinen og ytterliggere 3 foran Aleksei Lasiev. Denne dagen var det hovedsakelig de siste postene som det var mest bomming på. Post 19 hadde kun 13 prosent riktig svar på - her kom det i etterkant fram at avstanden til en nærliggende stein visstnok var riktig med fasitsvaret, men at formen og utbredelsen på kollen (som det er mest naturlig å basere seg på) ikke stemte spesielt godt med fasitsvaret. Den lave treffprosenten på de aller siste postene må nok også dårlig tid for mange utøvere ta skylden for. Finland 1 som hadde en ganske trygg ledelse etter første dag behold den og gikk av med seieren i landskampen - til tross for at sent startende Jari Turto og Marko Mättääla hadde hele 5 feil hver. Sverige 1 tok som ifjor 2. plassen, mens det norske laget selv med noe variable individuelle prestasjoner også dag 2 greide å senke det svenske andrelaget og kapret bronsen med et fattig poeng. Det ble stor jubel i den norske leiren da pallplass og den 7 år lange forbannelsen med landskamp uten pallplass ble brutt. Individuelt var Antti Rusanen med helgens to seire også best og ble dermed uoffisiell nordisk mester. Beste nordmann ble her Martin Jullum med sin 6. plass.
Pallen i nordisk landskamp
Hjemreisen ble noe problematisk for de norske utøverne da flyet fra Helsinki til Arlanda ble forsinket slik at vi ikke rakk flyet videre til Gardermoen. (Eller som Jan Erik så fint fortalte ekspeditrisen på flyplasshotellet: "Vi måtte nødlande!") Nødlanding eller ikke, det ble en ekstra natt på flyplassen før vi kunne vende hjem til norsk jord mandag morgen.

Topp 6 i det uoffisielle individuelle nordiske mesterskapet
Kart og resultater fra helgns konkurranser finnes i arkivet.

2 kommentarer:

Kjell Ingvaldsen sa...

Så dag en var "langdistanse", som ga lang maks-tid, og dag to "sprint", kort løype og derfor kort tid.

Gratulerer med medalje!


Kjell

Martin sa...

Ja, det går det vel an å si, selv om det var flere poeng å kjempe om på "sprinten". Jeg kjenner ikke disse definisjonene særlig godt.