tirsdag 8. oktober 2013

Dobbelt norsk i Europacupen

7 nordmenn deltok i helga i de to avsluttende delkonkurransene i European Cup in TrailO, som ble avholdt i Plitvicka, Kroatia. På forhånd hadde Lars Jakob Waaler en solid ledelse på de resterende, og det var kun Martin Jullum med kun tre tellende konkurranser som hadde mulighet til å ta igjen forspranget, men han måtte ta vinne de to siste konkurransene og Lars Jakob måtte ikke forbedre sin 5. beste konkurranse.
Det var flerfaldige VM-medaljør Ivo Tisljar som stod for begge konkurransene. Terrenget i Plitvicka med sirkulære dype groper var uvant for nordmennene og spesielt karttegningen med bunnfaste berg inntegnet som steiner, skrenter eller steinete grunn avhengig av størrelse og utstrekning var krevende å skille fra hverandre.

Den første dagen bød på 2 tidsposter og 22 løypeposter som med kort løypelengde ga en maksimaltid på kun 95 minutter. Kartet var godt og løypa god, variert, med til dels meget krevende kartlesing med steiner, skrenter, sadler og små søkk, det meste på god avstand. Det var ingen som greide å få full pott denne dagen, og Martin Jullum var den eneste med kun en feil i startfeltet med store deler av verdenseliten på plass. Erik Stålnacke tok andreplassen, mens Kreso Kerests ble nr 3, begge med to feil.
Post 14. dag 1 var krevende for de fleste. (Foto: OK Vihor)

Den oppgaven som skapte størst problemer var post 14, en sadel der det satt 3 skjermer nedover i nedre parti av ryggene som dannet sadelen. Dermed var poenget å finne ut hvilken av dem som satt lavest og i ringsentrum. På god avstand høyere oppe og litt skrått var det veldig vanskelig å avgjøre hvilken skjerm som satt lavest. Kompasskurs og linjer var videre til liten hjelp her da det ikke fantes sikre utgangspunkt i nærheten. Et eller annet synsbedrag må ha spilt utøverne et puss her da nesten 70 % av deltakerne endte opp på en annen skjerm.

Da Lars Jakob Waaler hadde en mindre god dag i skogen, så var knyttet det seg ekstra spenning da Martin hadde klatret opp til 2. plass i Europacupen, som da med enda en seier søndag kunne gå forbi Lars Jakob om han ikke forbedret seg.

Post 20 og 21 dag 2 var krevende (her fra enklere vinkel
som ikke var tilgjengelig for utøverne) (Foto: OK Vihor)
Søndagens konkurranse startet med to krevende tidsposter før nye 22 løypeposter ble servert, nå med 10 minutter lenger maksimaltid. Igjen var det krevende kartlesing, denne dagen inkludert et A-kluster som man leste i nedoverbakke. Igjen var Martin Jullum som med alle rett var den sterkeste, noe som kunne gjort at han klatret til topps sammenlagt i Europacupen. Han var imidlertid ikke alene om å ha alle rett: Lars Jakob Waaler stod imot presset og prikket også inn alle postene, og sikret dermed sammenlagtseieren i Europacupen med sin 3. plass. 2. plassen i denne dagens konkurranse ble Janis Ruskans fra Latvia. 
Denne dagen ble en post strøket da det var en liten unøyaktighet i postbeskrivelsen (nordøstre del og ikke nordre del av en grop, slik det var tenkt), og arrangøren valgte derfor å stryke denne posten - selv om det strengt tatt neppe var nødvendig. (De to nordmennene hadde forøvrig korrekt svar på denne i
utgangspunktet.)

Pallen sammenlagt i Feud Cup (Foto: Kreso Kerestes)
Lars Jakob Waaler vant altså Europacupen sammenlagt med 213 poeng, mens Martin Jullum tok andreplassen med 200 poeng. 3. plassen gikk til William Rex med 146 poeng.
Sammenlagt over de to dagene i Kroatia (kalt Feud Cup) vant Martin Jullum med 46 poeng og 28 sekunder, foran William Rex 44 poeng og 118 sekunder og Lars Jakob Waaler med 43 poeng og 32 sekunder.

I A-klassen ble det også norsk suksess. Her vant Gerd Yttervik foran Gro Kristin Haug.

Ivos løyper har tidligere vært karakterisert som noe overpresise i form av for tette skjermplasseringer og marginale falske poster. Ivo hevdet imidlertid før konkurransen at hans stil var i endring, og med fasit i hånd kan man trygt si at det var en vesentlig og meget fin forbedring. Kartet var stort sett meget presist, de marginale falske postene var borte og kartoppgavene gikk stort sett på krevende kartlesing; så all honnør til Ivo for et flott arrangement og en verdig avslutning på Europacupen.

Den endelige totalstillingen i Europacupen finnes her. Kart og resultater fra helgens konkurranser finnes i arkivet.

Etter konkurransene på søndagen benyttet et knippe nordmenn og svensker anledningen til å ta en tur i nasjonalparken rett ved samlingsplass. Det var en flott opplevelse med fantastisk natur. Noen flere bilder finnes her.

3 kommentarer:

Martin sa...

Andre sider om helgens konkurranser:

Norsk Orientering:
http://www.orientering.no/nyheter/Sider/Norsk%20dobbeltseier%20i%20%C3%A5rets%20Europacup.aspx
http://www.orientering.no/nyheter/Sider/Jullum%20vant%20Pre-o%20i%20Kroatia.aspx

Svensk Orientering:
http://orientering.se/Arbetsrum-ovriga/Precisionsorientering/Nyheter/Lars-JakobWaalervannEuropacupeniTrailO/


Pre-Ole: http://pre-ole.blogspot.no/2013/10/lars-jakob-waaler-vant-europacupen.html
http://pre-ole.blogspot.no/2013/10/martin-jullum-vant-feud-cup.html
http://pre-ole.blogspot.no/2013/10/martin-jullum-vant-i-kroatia.html


Trailo.it:
http://www.trailo.it/#

Trailo.fi:
http://www.trailo.fi/?x118281=277207
http://www.trailo.fi/?x118281=277128

Halden SK:
http://haldensk.no/elite/nyheter/2350-martin-jullum-vant-i-kroatia

Nils Wahlberg USIF sa...

Hej!
Tack för trevlig rapport från tävlingarna i Kroatien. Men jag tror att det ni kallar dödisgropar egentligen är karstgropar, bildade i ett landskap med kalkberggrund. Vatten har sipprat ned och urholkat berggrunden, stora grottor har bildats där ovanpåliggande lösa jordlager störtat ned och bildat dessa gropar på ytan. Sannolikt är detta orsaken till de stora cirkulära groparna i tävlingsområdet.

Martin sa...

Du har selvsagt helt rett - her gikk det for fort i svingene :)